שתף קטע נבחר

מרקל לטורקיה: תפסיקו לקרוא לנו "נאצים"

מחריף המשבר בין אנקרה לברלין בשל התנגדות גרמניה להשתתפות שרים טורקיים בעצרות בשטחה בעד ביצור שלטונו של ארדואן. הקנצלרית אמר שההשוואות של גרמניה לנאציזם צריכות להיפסק, אבל הטורקים מתעלמים: "ממשלת גרמניה איננה נאצית, אך פעולותיה מזכירות את התקופה הנאצית"

יחסים מעורערים. ארדואן ומרקל (צילום: MCT, gettyimages) (צילום: MCT, gettyimages)
יחסים מעורערים. ארדואן ומרקל(צילום: MCT, gettyimages)

 

קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל קראה היום (יום ה') לטורקיה להפסיק את השימוש במילה "נאצי" על רקע המתיחות המחריפה בין שתי המדינות.

 

עוד סיפורים מעניינים מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

היחסים בין המדינות, שחברות בין היתר בברית נאט"ו, הידרדרו בשבוע האחרון מאז מעצרו של עיתונאי גרמני-טורקי בטורקיה ולאחר הרשויות המקומיות בגרמניה הכעיסו את אנקרה לאחר שהקשו על שרים מטורקיה לערוך עצרות בגרמניה כדי לנסות ולגייס תמיכה של אזרחים בעלי אזרחות כפולה בנשיא רג'פ טאיפ ארדואן. העצרות היו אמורות להיערך לקראת משאל העם שיתקיים בטורקיה ב-16 באפריל, שבו יצביעו הטורקים על השאלה אם לשנות את החוקה ולעבור למערכת שלטון נשיאותית.

 

רוצה לשנות את המשטר בטורקיה לנשיאותי. ארדואן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
רוצה לשנות את המשטר בטורקיה לנשיאותי. ארדואן(צילום: רויטרס)
באופן יוצא דופן דיברה מרקל בבוטות בבית התחתון של הפרלמנט הגרמני, הבונדסטאג, ואמרה שהמחלוקות העמוקות בין גרמניה לבין טורקיה העציבו אותה ומפלגות בין המדינות למרות המטרות המשותפות שלהן, בהן המלחמה בטרור האיסלאמי.

 

"טורקיה וגרמניה צריכות להתגבר על המחלוקות ביניהן"

מרקל אמרה שגרמניה וטורקיה צריכות להתגבר על המחלוקות ביניהן, אבל הוסיפה שהשוואת הגרמנים לנאצים אינה מוצדקת "וממש לא במקומה כך שאי אפשר להתייחס אליה ברצינות".

 

"ההשוואות של גרמניה עם נאציזם צריכות להיפסק. הן לא ראויות ביחסים הקרובים בין גרמניה לבין טורקיה ובין העמים שלנו", אמרה הקנצלרית השמרנית מהמרכז-ימין הגרמני. עם זאת, שר החוץ הטורקי מבלוט צ'בושולו לא התרגש מבקשותיה של הקנצלרית הגרמנייה וחזר על ההשוואה לנאצים. הוא אמר שהוא אינו קורא לממשלה הגרמנית הנוכחית נאצית, אבל שהפעולות שלה מזכירות את התקופה הנאצית.

 

שר החוץ הטורקי צ'בושולו בקונסוליה הטורקית בהמבורג (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שר החוץ הטורקי צ'בושולו בקונסוליה הטורקית בהמבורג(צילום: EPA)

ביום ראשון אמר ארדואן שביטולי ההשתתפות של שריו בעצרות בגרמניה הם "פעולות פשיסטיות". מרקל אמרה מצדה שהיא פתוחה לדיאלוג עם טורקיה, אולם הדגישה שכל שיחה עם הטורקים צריכה להתבסס על ערכים דמוקרטיים.

 

מרקל אמרה ששלושה מיליון התושבים בגרמניה שיש להם קשרים לטורקיה הם חלק מהחברה הגרמנית, והזהירה מפני זליגת סכסוכים פנימיים מטורקיה לגרמניה. עובדים רבים הגיעו לגרמניה לאחר מלחמת העולם השנייה וסייעו להפוך את הכלכלה הגרמנית לחזקה ביותר באירופה.

 

היחסים בין גרמניה לבין טורקיה הידרדרו משמעותית בשנה שעברה בעקבות שורה של תקריות - מהתביעה המשפטית נגד קומיקאי גרמני שלעג על ארדואן ועד להצבעה בפרלמנט הגרמני שכינתה את הטבח בארמנים ב-1915 על ידי הכוחות העותומאניים "רצח עם". היחסים בין טורקיה לבין האיחוד האירופי החריפו מאז ניסיון ההפיכה הצבאית הכושל בטורקיה ולאחר שגרמניה וכמה מדינות מתחו ביקורת על שלטון הדיכוי של ארדואן ומעצר אלפי אנשים שנחשבו בקשר לניסיון ההפיכה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MCT, gettyimages
מרקל וארדואן
צילום: MCT, gettyimages
מומלצים