שתף קטע נבחר

7,000 בועות ענק אותרו מתחת לאדמת סיביר: "יכולות להתפוצץ בכל רגע"

הבועות, שפיצוצן יוצר מכתשי ענק בקרקע ויכול להביא להרס אדיר, מלאות בין היתר בכמויות ענק של מתאן ופחמן דו-חמצני שהשתחררו מתחת לאדמה בשל התחממות גלובלית

מדענים גילו לא פחות מ-7,000 "בועות" מלאות במתאן שיכולות להתפוצץ לכאורה בכל רגע נתון באזורים הארקטיים של סיביר. הבועות הללו, ובעקבותיהן ההתפרצויות שעשויות להיות הרסניות, ככל הנראה נגרמות בשל תופעת לוואי של התחממות גלובלית, ועשויות לגרום למכתשי ענק מפתיעים בקרקע - אף שההתרחשות כולה בכלל מתחת לאדמה.

 

לפי סוכנות הידיעות הרוסית "טאס", בועות הגז נמצאו לאחר תרגיל שנערך באזור שכלל משלחות שדה ומעקב לוויינים. בשנים האחרונות החלו להופיע בנוף של צפון סיביר מכתשים גדולים שכעת נחקרים על ידי מדענים, שמאמינים שהמכתשים נוצרו כאשר גבעות קטנות של קרח מכוסה אדמה פשוט התפוצצו.

 

 (צילום: מתוך sibrian times) (צילום: מתוך sibrian times)
(צילום: מתוך sibrian times)

 

אלכסיי טיטובסקי, מנהל מחלקת המדע והחדשנות בחצי האי ימאל שברוסיה שבו אותרו הבועות, הסביר בראיון ל-Siberian Times: "תחילה, הבליטות האלה הן בועות. עם הזמן הבועה מתפוצצת ופולטת גז. כך נוצרים משפכי ענק".

 

אך המספר הענק של הבועות שנמצאו - 7,000 -הוא מטריד וגדול הרבה יותר מההערכות הקודמות שעמדו על כמה עשרות בלבד. באזור כבר נרשמו לא מעט "מכתשי פתע" מפיצוצים שלדעת מדענים מתרחשים בשל התפרצויות מתאן שמשתחרר בעקבות הפשרת קפאת-עד שנגרם מהתחממות גלובלית.

 (צילום: מתוך sibrian times) (צילום: מתוך sibrian times)
(צילום: מתוך sibrian times)

 

"אנחנו צריכים להבין אילו בליטות בקרקע הן מסוכנות ואילו לא", הסביר טיטובסקי בראיון לתקשורת המקומית. "מדענים פועלים להבחנת ובניית סימנים של איום אפשרי, כמו הגובה המקסימלי והלחץ".

 

מפת בועות

המדענים שחוקרים את הנושא החלו להרכיב מפה של כל הבועות התת-קרקעיות בימאל שעשויות לפגוע בתחבורה ובתשתיות. "הקיום שלהן בגבהים גבוהים מאוד כנראה קשורה להפשרת קפאת-העד, שקשורה בעצמה לעליית הטמפרטורות בצפון אוראסיה בעשורים האחרונים", הסביר דובר מטעם האקדמיה הרוסית למדע. "קיץ חם באופן חריג באזור, כפי שהיה בשנה שעברה, כנראה רק תרם לתהליך הזה". הקיץ האחרון אכן היה כאמור חם במיוחד בחצי האי ימאל, כאשר הטמפרטורות באזור שנושק לקוטב הצפוני הגיעו אף ל-35 מעלות.

 

ניתוח שנערך בשנה שעברה של כיסי גז תת-קרקעיים שנמצאו באי בלי – שבצפון אזור ימאל - הראה שבבועות יש כמות מופרזת של כמה גזי חממה בהשוואה לכמויות הממוצעות באטמוספרה. כמות המתאן בבועות גדולה פי 1,000 ופחמן דו-חמצני פי 25 . לפי הערכות ראשונות בעבר, רמות המתאן היו פי 200 "בלבד" מהרמות הרגילות. "כשהסרנו שכבה של דשא ואדמה - היה פרץ ענק של גז", תיארו כמה מהחוקרים באי בלי את גילויי הבועות בשנה שעברה.

 

במקביל, בוחנים מדענים את ההיווצרות הפתאומית של מכתשים גדולים, שנגרמו קרוב לוודאי על ידי התפרצויות פיצוצים של מתאן שנמס מתחת לפני השטח. מרבית המומחים כעת מסכימים כי המכתשים אכן נוצרו על ידי פיצוצים של מתאן ששוחרר על ידי טמפרטורות שהולכות ונהיות גבוהות יותר בצפון המרוחק של רוסיה.

 

לכתבה ברוסית על המחקר בסוכנות הידיעות "טאס" http://tass.ru/v-strane/4093394

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתוך sibrian times
המקום שבו נמצאו הבועות
צילום: מתוך sibrian times
מומלצים