שתף קטע נבחר

הורשע בגרימת מוות של עובדיו - ולא יישב בכלא

מנהל מתקן בבתי הזיקוק הורשע בגרימת מוות ברשלנות של שלושה מעובדיו שנהרגו משאיפת גז במהלך שיפוץ. במסגרת הסדר נידון לחצי שנת עבודות שירות ומאסר על תנאי ויחוייב לשלם קנס. השופט: לו היה מתקיים משפט ושקד היה מורשע - הייתי דן אותו למאסר בפועל

ההרוגים באירוע - מרג'יה (מימין), זעאתרה ואל-חאג' (צילום: שי וקנין, alarab.net) (צילום: שי וקנין, alarab.net)
ההרוגים באירוע - מרג'יה (מימין), זעאתרה ואל-חאג'(צילום: שי וקנין, alarab.net)
 

עונש קל במסגרת הסדר טיעון: אבי שקד, מנהל מתקן בבתי הזיקוק בחיפה שהורשע בגרימת מוות ברשלנות לאחר ששלושה מעובדיו מתו בדליפת גז, נידון לשישה חודשי עבודות שירות.

 

שקד, בן 58 מקריית אתא, ניהל את מתקן האקולוגיה בבתי הזיקוק שבו אירע האסון בנובמבר 2010 - שלושה עובדים, סאמר אל-חאג', בן 18, ושני גיסים, ג'ורג' זעאתרה, בן 31, ותאמר מרג'יה, בן 33, כולם מהיישוב יפיע בצפון, נהרגו משאיפת גז רעיל בזמן שערכו עבודות שיפוצים. 

 

שקד ניהל גם את עבודות השיפוץ, שנערכו באותו יום בשעות הערב שבהן לא היה היתר לקיימן. תשעה עובדים הגיעו להחליף חסם בצינור שקוטרו כ-75 סנטימטרים וגובהו כ-2.5 מטרים מעל פני הקרקע. מהצינור פרץ זרם קיטור. העבודה הופסקה לזמן מה על מנת לאפשר לקיטור להתפזר, ולאחר מכן חודשה. אחד העובדים עלה חזרה לרמפה שליד הצינור, ושוב פרץ זרם של קיטור. העובד חש ברע והתמוטט, ופונה למרפאה.

זירת האירוע, 2010 (צילום: שי וקנין) (צילום: שי וקנין)
זירת האירוע, 2010(צילום: שי וקנין)

למרות המקרה, המנהלים דרשו משאר העובדים להמשיך בעבודה, לא בדקו מדוע חש אותו עובד ברע או את סיבת הדליפה. העובדים לא הסכימו להמשיך בעבודות, והמנהלים דרשו זאת. שני העובדים, סאמח חאג' ותאמר מרג'יה, שאף היה ראש הצוות, עלו לרמפה והמשיכו בעבודה. הגז שוב פרץ מהצינור והשניים התמוטטו. העובד השלישי, ג'ורג' זעאתרה, עלה לרמפה על מנת לסייע להוריד אותם, שאף גם הוא גז והתעלף. השלושה מתו. עובדים נוספים, אנשי מד"א שהוזעקו למקום ומאבטח של בתי הזיקוק שאפו מהגז וחשו גם הם ברע.


כתב האישום, שהוגש רק במאי 2014, מייחס לשקד שלושה מקרים של גרימת מוות ברשלנות וכן חבלה ברשלנות. יחד איתו מואשמים עוד ארבעה מנהלים באותן עבירות, ומשפטם ממשיך להתנהל. היום כאמור הסתיים הדיון בעניינו של שקד בהסדר טיעון שחתמו סנגוריו, עורכי הדין תמי אולמן, שאדי סרוג'י ויעקב שמילוביץ, עם התביעה.

עו"ד תמי אולמן (צילום: זהר שחר) (צילום: זהר שחר)
עו"ד תמי אולמן(צילום: זהר שחר)

 



בנוסף לעבודות השירות שנגזרו על הנאשם, קבע בית המשפט כי ישלם קנס של 10 אלף שקלים, וכן גזר עליו מאסר על תנאי. השופט זאיד פלאח ציין במעמד מתן גזר הדין כי לו שקד היה מקיים משפט מלא ומקבל הרשעה - היה דן אותו למאסר בפועל: "אלמלא הודאת הנאשם, ואילו הייתי מרשיעו לאחר ניהול הוכחות, לא הייתי מהסס מלהטיל עליו מאסר בפועל של ממש ולתקופה ארוכה". השופט נמנע מלהטיל על שקד לשלם פיצויים למשפחות ההרוגים, לאחר שאלה קיבלו במסגרת הליך אזרחי פיצויים של כ-10 מיליון שקלים מחברת הביטוח של בתי הזיקוק.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבישג שאר-ישוב
בתי הזיקוק. ארכיון
צילום: אבישג שאר-ישוב
מומלצים