שתף קטע נבחר

"המאהבת של רמטכ"ל חיזבאללה", החיסול והסרטון המסתורי: "בגדו בו"

חיזוק לכאורה להערכת הרמטכ"ל איזנקוט שאנשי נסראללה הם שחיסלו בדמשק את רמטכ"ל הארגון מוסטפה בדר א-דין מגיע מסרטון יוטיוב שפורסם מחשבון חדש, שאמינותו לא ברורה. "הזהרתי אותו, אבל סכין הבוגדנות הרגה אותו", אמרה "המאהבת של בדר א-דין"

 

האם חיסולו של ראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, מוסטפה בדר א-דין ("ד'ו אל-פקאר"), היה תוצאה של מזימה ישראלית, או סגירת חשבונות פנימית בארגון? סרטון שבו מצולמת לכאורה המאהבת של בדר א-דין ועלה מחשבון יוטיוב חדש שאמינותו לא ברורה מחזק את העמדה הישראלית שלפיה אין לה יד במעשה.

 

הרמטכ"ל רא"ל גדי איזנקוט אמר לפני כשבועיים כי סכסוך פנים ארגוני הוא שהביא לחיסול, שאירע באזור דמשק ב-13 במאי 2016. איזנקוט התבסס על תחקיר של רשת "אל-ערבייה" הידועה בסיקור שלילי של חיזבאללה. ברקע העדר התייחסות משמעותית מצד חיזבאללה, עלה בימים האחרונים לרשת סרטון שזהות העומדים מאחוריו אינה ברורה. הוא מתעד כביכול את אחת מהמאהבות של בדר א-דין, שעל פי הפרסומים היה רודף שמלות, מספרת על מאחורי הקלעים של החיסול. "לדבריה, הוא ידע שהנהגת חיזבאללה רוצה לרצוח אותו", נכתב בסרטון שעלה ליוטיוב.

 (צילום: AFP/SPECIAL TRIBUNAL FOR LEBANON) (צילום: AFP/SPECIAL TRIBUNAL FOR LEBANON)
(צילום: AFP/SPECIAL TRIBUNAL FOR LEBANON)

הסרטון הופץ תחת חשבון שנוצר ביוטיוב בשם "האמת". המאהבת כביכול הוצגה בקול מעוות, גבה מופנה למצלמה וכך סיפרה כביכול כיצד השניים הכירו: "אני ומוסטפא הכרנו במסעדה האהבה בינינו הייתה ממבט ראשון... היחסים שלנו במשך השנים היו יחסים של אהבה, הבנה וכנות מוחלטת. הוא היה שומר על הסודות שלי ואני הייתי שומרת על הסודות שלו". בהמשך אמרה: "למען האמת לא ראיתי בחיי איש אמיץ כזה שלא פוחד משום דבר. אני בטוחה שסכין הבוגדנות הרגה אותו... אתמול שמענו את החדשות ואמרו שהאמת יצאה לאור והתגלתה. אני חיכיתי לה הרבה זמן ואין ספק לגביה. השבח לאללה האמת יצאה לאור".

 

לאחר מכן סיפרה כי הזהירה את רמטכ"ל חיזבאללה, חששה לחייו ואף אמרה לו: "דיר באלכ, סאמי". הוא ענה לה, לדבריה, "אל תפחדי, אני יודע שהם מקנאים בי". לדבריה הוא גם אמר לה שלא יצליחו לשים עליו את היד, אך לבסוף הם הצליחו ו"הוא מתחת לאדמה".מי שעט על הסרטון הוא אתר חדשות שמזוהה עם מתנגדי חיזבאללה בעדה השיעית בשם "אל-ג'נוביה". באתר בחרו בכותרת "המאהבת של בדר א-דין: 'סכין הבוגדנות הרגה אותו". 

 

קשירת קשר בתוך חיזבאללה

ב-21 במרס התייצב איזנקוט בכנס בנתניה וסיפק הצהרה יוצאת דופן באשר לתעלומת מותו של בדר א-דין. בנאומו התייחס איזנקוט לתחקיר של "אל-ערבייה" אשר חשפה כביכול כי מי שחיסל את בכיר הארגון הוא איש חיזבאללה, במסגרת קשירת קשר בין מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה, לבין מפקד כוח "קודס" במשמרות המהפכה, הגנרל קאסם סולימאני.

מוסטפא בדר א-דין ()
מוסטפא בדר א-דין
 

התחקיר קבע כי לא פיצוץ של טיל גרם לחיסולו של בדר א-דין, אלא ירי מטווח קרוב, ובמסגרתו אף הציגו כביכול את האדם שחיסל אותו. הוא מבוסס על הוכחות בלתי תלויות כמו צילום לוויין של מקום החיסול שלא ניתן לבדוק את מהימנותו, כתבות בעיתונות הערבית והלבנונית שמתנגדת לחיזבאללה ולשותפיו, ושיחות טלפון שהוקלטו בין השאר עם אחד מעובדי נמל התעופה של דמשק, זירת החיסול.

 

כתב של עיתון "א-ראי" הכווייתי, אלייג'ה מאגניר, המקורב לחוגי הארגון ו"ציר ההתנגדות", הגיב בגיחוך לתחקיר של רשת אל-ערבייה: "אם אתם רוצים לצחוק ואין לכם מה לעשות, צפו בדיווח המשעשע מז'אנר המדע הבדיוני, 'איך נסראללה חיסל את בדר א-דין?'".

 

איזנקוט אמר בזמנו: "רק בשבועיים-שלושה האחרונים הגיע גל פרסומים בעולם הערבי לגבי הרצח של רמטכ"ל החיזבאללה. על פי הפרסומים, הוא נרצח על ידי מפקדיו. אני חושב שזה מצביע על גודל האכזריות, המורכבות והמתח שיש בין חיזבאללה לפטרונו האיראני". איזנקוט הוסיף כי "הפרסומים עולים בקנה אחד עם המידע וההערכה שיש לנו. זה מצביע על המורכבות והמשבר שהארגון נמצא בו". הדברים של איזנקוט שהיו מיועדים לאוזניים לבנוניות ובעיקר הסביבה התומכת של חיזבאללה צוטטו בהרחבה בתקשורת הבינלאומית וגם הלבנונית.

א-דין לצדו של מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה ()
א-דין לצדו של מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה
 

כלי התקשורת הלבנוניים שאינם נמנים עם תומכי חיזבאללה ציטטו את הרמטכ"ל: "מוסטפא בדר א-דין חוסל על ידי קציניו". בכלי התקשורת המזוהים עם חיזבאללה שררה דממת אלחוט, אך כאשר התבקש אחראי ההסברה בארגון, מוחמד עפיף, להתייחס לעניין, הוא השיב: "הטענות שקריות ולא שוות תגובה".

 

דיווחים סותרים ברשתות הערביות

סיקור החיסול ייחס את המעשה תחילה לישראל, וברשת "אל-מיאדין" הלבנונית הכריזו כי "בכיר חיזבאללה, מוסטפא בדר א-דין, נהרג בהתקפה ישראלית במקום שהותו ליד נמל התעופה של דמשק". אולם תוך שעה קלה החלה רגרסיה בדיווחים והחיסול של בדר א-דין כבר לא יוחס לישראל. גם ההודעה הראשונית של חיזבאללה הייתה עמומה. שם אמרו כי מחקירה ראשונית עולה שפיצוץ עז אירע באחד מהמתקנים של הארגון ליד נמל התעופה של דמשק וכי בדר א-דין וכמה אנשי חיזבאללה נפצעו: "נחקור ונבדוק את אופי הפיצוץ ונסיבותיו ואם הוא כתוצאה מהפצצה אווירית או הפגזה רקטית או ארטילרית ונודיע בהמשך על תוצאות החקירה".

 

באותו יום התקיימה הלווייתו של בדר א-דין בביירות וסגנו של נסראללה, נעים קאסם, הבהיר כי עד למחרת יודיעו מי עומד מאחורי החיסול. ואולם גם בבוקר זה המשיך לשרור בלבול בנוגע לעקבות המחסלים. בעיתון הלבנוני "אל-אחבאר" המזוהה עם חיזבאללה טענו באותו בוקר כי טיל מונחה מתקדם שנפל ברדיוס של שני מטר ממנו הוא שהביא למותו.

איזנקוט. מסתמך על "אל-ערבייה" (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
איזנקוט. מסתמך על "אל-ערבייה"(צילום: אוהד צויגנברג)
  

בעיתון הלבנוני "א-ספיר", שגם הוא מקורב מאוד לחיזבאללה, סיפרו כי לא עבר זמן רב מהרגע שבו הגיעה שיירתו של בדר א-דין למבנה או בית ששייך לחיזבאללה באזור הקרוב לנמל התעופה הבינלאומי של דמשק באזור א-רוטה (מבנה שהכיל אמצעי לחימה ותחמושת של הצבא הסורי), עד שנשמע פיצוץ פתאומי. התברר לאחר מכן כי בדר א-דין מת ושניים או שלושה משומרי הראש של המבנה ושומרי הראש שלו נפצעו באורח קל.

 

בעיתון ציינו כי המבנה המדובר רחוק קילומטרים ספורים מהעמדות של כנופיות הטרור, והאזור חשוף לתנועה של כלי טיס. לפי עדי ראייה אותו אזור ספג הפגזה ארטילרית מצד כנופיות טרור.

 

גורמים המקורבים לחיזבאללה ששוחחו עם העיתון "א-ראי אל-יום" היוצא לאור בלונדון, אמרו כי ייתכן שגורמים נוספים לצד ישראל הוציאו לפועל את הפיצוץ באזור נמל התעופה הבינלאומי של דמשק, וזה הביא למותו של מוסטפא בדר א-דין. ישראל, כך נטען, עדיין עומדת בראש רשימת הנאשמים.

 

לדברי אותם גורמים, דחיית ההכרזה על הגורם שאחראי לחיסול, קשורה לכך שיש אפשרות של מעורבות מודיעין ערבי ואזורי. כאשר נשאלו אותם גורמים אם המודיעין הסעודי או הטורקי מעורבים בכך, הם לא אישרו ולא הכחישו.

 

חוסל מפיצוץ שגרם טיל, או מירי לעברו?

בעיתון "א-ראי" הכוויתי נטען כי החיסול בוצע באמצעות שני טילי אוויר-קרקע שפגעו במבנה שחיזבאללה משתמש בו, וזה הושמד כליל. על פי הטענה, מדובר באולם גדול במתחם נמל התעופה הבינלאומי של דמשק שחיזבאללה שולט בו למטרות לוגיסטיות ופיקודיות מתוקף השותפות שלו עם המשטר הסורי. במקביל נטען כי אותו מבנה הכיל אמצעי לחימה ותחמושת של הצבא הסורי. לפי אותה גרסה עוד חמישה אנשי חיזבאללה נפצעו כתוצאה מהפיצוץ. בעיתון אף צוטטו "גורמים יודעי דבר" שטענו כי מפקד כוח קודס במשמרות המהפכה, הגנרל קאסם סולימאני, עזב את המבנה חצי שעה לפני הפיצוץ שאירוע, מה שמחזק הערכות שישראל חיכתה שסולימאני יעזוב את המקום. כאמור, כאן מנסים להפנות אצבע מאשימה כלפי ישראל.

הלווייתו של א-דין  (צילום: AP) (צילום: AP)
הלווייתו של א-דין (צילום: AP)
  

במקביל בעיתון הלבנוני "א-נהאר" שאינו מזוהה עם חיזבאללה צוטטו חוגים בסביבת הארגון שטענו כי ישראל עומדת מאחורי החיסול וכי מזכ"ל חיזבאללה יכריז על כך. בעיתון גם טענו כי הגיע אליהם מידע ששבעה אנשי חיזבאללה נוספים וגורם צבאי איראני נהרגו באירוע. בחיזבאללה הכחישו טענות אלו.

 

בהמשך פורסמה גרסתו של חיזבאללה לאירועים, כפי שהבטיח נעים קאסם, סגנו של נסראללה. הארגון האשים את פלגי המורדים בהפגזה ארטילרית שהביאה למותו, ללא אזכור של ישראל. מנגד, מרכז המעקב הסורי אחר זכויות האדם, שמדווח על המתרחש בסוריה ממקום מושבו בבריטניה, טען כי למורדים אין יד בדבר.

 

במלאות שבוע למותו שבר מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה, שתיקה והבהיר כי אין לארגון אינדיקציה שישראל עומדת מאחורי החיסול וכי אם ישראל הייתה אשמה בכך, חיזבאללה לא היה מהסס להצביע על כך, כפי שעשה במקרה של עימד מורנייה, בנו ג'יהאד מורנייה וסמיר קונטאר. בכך כביכול הייתה אמורה להסתיים התעלומה של מי שהגדיר חיזבאללה כמפקד נערץ. אך גם כמעט שנה לאחר מכן רב הנסתר על הגלוי. 

 

במקביל לפרסום סרטון המאהבת, פרסם בימים האחרונים העיתון הסעודי אלקטרוני "אילאף" היוצא לאור בלונדון וידוע כמי שמראיין מעת לעת גורמים בישראל, כתבה על כך ש"חיזבאללה רודף אחר לבנונים שיעים שמחזיקים במידע חמור על הארגון". בכתבה טען גורם לבנוני יודע דבר כי התחקיר של "אל-ערבייה" על מותו הביך את חיזבאללה וגרם לעצבנות מוגזמת בקרב בכירי הארגון.

 

על פי הכתבה, לשיעים יש מידע רגיש על סוגיות שמנהיגי הארגון רוצים להסתיר, כמו מותו של בדר א-דין, שעל פי "אל-ערבייה" חוסל בהנחיה של מלמעלה של חיזבאללה ואיראן. בין השאר הוזכר בכתבה שייח שיעי לבנוני בשם עבאס חטיט, שצייץ בחשבון הטוויטר שלו בזמן אמת כי מהמידע שהשיג עולה כי בדר א-דין נפגע משתי יריות בראשו ולא משיגור טיל. אותו אדם טען בהודעה כי אנשי חיזבאללה ניסו לחטוף אותו. אותו שייח הוזכר "באופן מקרי" בתחקיר של "אל-ערבייה".

 

אז מה האמת, והאם אכן בדר א-דין חוסל על ידי מפקדיו, כפי ש"אל-ערבייה" הסעודית טוענת בגיבוי הרמטכ"ל? בכל מקרה, מותו של בדר א-דין עדיין מוגדר תעלומה לא פתורה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים