שתף קטע נבחר

לפעול נגד סוריה ולהתייצב מול רוסיה: המבחן של טראמפ

הבית הלבן מיהר להאשים את ממשל אובמה ב"חולשה" שגררה את התקיפה המחרידה באידליב, אך רק בשבוע שעבר הכריזו בכירי הממשל שהדחתו של נשיא סוריה אינה בעדיפות עליונה. כעת ממתין העולם לראות איך יגיב בפועל הנשיא האמריקני, שתגובתו לאירועים בסוריה תשפיע גם על יחסי הכוחות מול רוסיה ואיראן, שלפי מזכיר המדינה יש להן: "אחריות מוסרית למוות בסוריה"

 

אסד, טראמפ ופוטין. משולש הכוחות בביצה הסורית (צילום: רויטרס, AP, EPA) (צילום: רויטרס, AP, EPA)
אסד, טראמפ ופוטין. משולש הכוחות בביצה הסורית(צילום: רויטרס, AP, EPA)
 

לפני פחות משבוע הכריזו מזכיר המדינה האמריקני רקס טילרסון ושגרירת ארצות הברית לאו"ם ניקי היילי כי גורלו של נשיא סוריה בשאר אסד תלוי בעם הסורי בלבד וכי העדיפות היא כבר לא הדחתו מהשלטון – אמירה שהצביעה בצורה ברורה על גישה חדשה של הממשל האמריקני בנוגע לסוריה. אך רק חמישה ימים לאחר מכן היכתה המציאות הקשה בביצה הסורית, ומתקפה כימית מחרידה, שלפי הדיווחים וההערכות בארה"ב בוצעה על ידי משטרו של אסד בעזרת גז סארין, הביאה למותם של לפחות 100 בני אדם ולפגיעה בכ-400 נוספים. אמש קראו ארגוני מורדים בסוריה, ובהם ארגונים איסלאמיסטיים, "להבעיר את כל החזיתות" בסוריה בעקבות המתקפה הכימית.

 

האירועים הקשים אתמול בבוקר מוכיחים כי אסד, חרף האמירות של הממשל האמריקני בשבוע שעבר, עדיין מהווה בעיה פוליטית חמורה, וכעת הגיעה שעת המבחן האמיתית של ממשל טראמפ – ולהפיל את האשמה על הממשל הקודם של ברק אובמה אינו פתרון לעתיד. באתר "פוליטיקו" דווח כי מיד עם תחילת הגעת הדיווחים המחרידים מאידליב שבסוריה, תקפו דמוקרטים ורפובליקנים כאחד את דברי הממשל בשבוע שעבר, ואמרו כי הדברים אף סייעו לחזק את אסד ואת בני בריתו באיראן וברוסיה.

 

 

ילדים רבים היו בין הנפגעים המתקפה הכימית היום בסוריה, שלפי הערכות בוצעה באמצעות גז סארין על ידי כוחות צבא אסד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ילדים רבים היו בין הנפגעים המתקפה הכימית היום בסוריה, שלפי הערכות בוצעה באמצעות גז סארין על ידי כוחות צבא אסד(צילום: AFP)

בית החולים שאליו פונו הנפגעים הופצץ גם הוא (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בית החולים שאליו פונו הנפגעים הופצץ גם הוא(צילום: AFP)
 
 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

שגרירת ארה"ב לאו"ם: "הדחת אסד אינה בעדיפות עליונה" (צילום: MCT) (צילום: MCT)
שגרירת ארה"ב לאו"ם: "הדחת אסד אינה בעדיפות עליונה"(צילום: MCT)

 

ציוץ משנת 2013 של טראמפ:

 

 

בשבוע שעבר אמרה השגרירה האמריקנית באו"ם, ניקי היילי, במפגש מצומצם עם עיתונאים כי "אנחנו חייבים לבחור את הקרבות שלנו. כשבוחנים את המצב מבינים שאנחנו חייבים לשנות את סדר העדיפויות. העדיפות שלנו היא כבר לא לשבת ולהתמקד בהדחת אסד". על הדברים הללו אמר דובר הבית הלבן, שון ספייסר, בשבוע שעבר כי "אסד הוא מציאות פוליטית שאנחנו חייבים לקבל".

 

הבית הלבן: "תוצאה של חולשה של אובמה. נקודה"

את תדרוכו היומי לעיתונאים פתח אתמול ספייסר עם הודעה רשמית מטעם הבית הלבן לאירועים. "התקיפה הכימית היום בסוריה נגד אזרחים תמימים, ובהם נשים וילדים, היא מעשה מתועב שהעולם המתורבת לא יכול להתעלם ממנו", אמר ספייסר. "הפעולות המחרידות האלה מצד המשטר הסורי הן תוצאה של החולשה וחוסר ההחלטיות של הממשל הקודם, נקודה".

 

הוא הוסיף וחידד: "הנשיא אובמה אמר ב-2012 שהוא יגבש 'קו אדום' בנוגע לשימוש בנשק כימי ואז לא עשה שום דבר, נקודה".

 

אך העיתונאים בבית הלבן נותרו מבולבלים בהעדר מדיניות ברורה לגבי סוריה. השאלה הראשונה בתדרוך הגיעה מרשת "פוקס" הידועה כאהודה במיוחד על ידי הנשיא טראמפ, ובה התבקש דובר הבית הלבן להבהיר מהי עמדת הממשל הנוכחית בנוגע לסוריה על רקע הדברים שנאמרו בשבוע שעבר ובעקבות המתקפה הכימית.

 

לפי הדיווחים בתקשורת האמריקנית, ספייסר התחמק ממתן תשובה ברורה, ורק ציין כי טראמפ דן עם יועציו ועם מדינות נוספות "אבל אנחנו עדיין לא אומרים מה אנחנו הולכים לעשות". "אין אופציה להחלפת השלטון בסוריה היום כפי שהיה בעבר", חידד ספייסר.

 

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

בהמשך נשאל ספייסר אם ייתכן כי יש קשר מסוים בין הדברים שנאמרו על ידי בכירי הממשל בשבוע שעבר לבין האירוע הקשה היום, אך הדובר התעקש כי הדברים נאמרו על רקע הערכה מחודשת בנוגע לכוחו של אסד – ולא מדובר במדיניות "חמימה" יותר כלפיו.

 

התקיפה הישירה והמהירה של ממשל טראמפ נגד הממשל הקודם היא המשך לביקורת שנשמעה לא פעם על ידי מומחים למדיניות חוץ, שאמרו כי אובמה כשל כשלא פעל צבאית נגד אסד גם אחרי שזה חצה את "הקו האדום" שהציב הנשיא האמריקני ב-2012 בנוגע לשימוש בנשק כימי. אך גם מבקריו הגדולים של אובמה מכירים בכך שהיה זה הממשל שלו שהצליח להביא לעסקה ב-2013 שבסופה הוסר מרבית הארסנל הכימי מסוריה, וכן מציינים לחיוב כי בניגוד לממשל טראמפ, ממשלו של אובמה מעולם לא זנח את הדרישה להסיר את אסד מהשלטון.

 

"טראמפ לא מוכן ללחוץ על רוסיה"

הנכונות, לכאורה, של הממשל האמריקני לקבל את המשך שלטונו של אסד לא רק מציבה סימני שאלה רבים בנוגע למצב הסורי – אלא גם ליחסים מול רוסיה. מומחים בארה"ב טוענים כי הגישה החדשה לסוריה שהוצגה בשבוע שעבר מעוררת חשד שטראמפ לא מוכן ללחוץ על רוסיה – נושא רגיש במיוחד על רקע הטענות כי מוסקבה התערבה בבחירות לנשיאות בארה"ב לטובתו של טראמפ וחקירה בקרב צמרת הממשל בנוגע ליחסים עם רוסיה.

 

 

 

 

בינתיים, מזכיר המדינה האמריקני, רקס טילרסון, אמר כי לרוסיה ואיראן יש "אחריות מוסרית רבה" למותם של האזרחים בתקיפה הכימית באזור אידליב שבסוריה. הוא הוסיף כי התקיפה הסורית מראה כיצד אסד פועל ב"ברבריות ברוטלית חסרת בושה".

 

אתמול בבוקר הפציצו מטוסים של צבא סוריה את העיירה ח'אן שייחון שבפרברי אידליב בצפון-מערב סוריה, אזור שנמצא בשליטת המורדים, ולפי הדיווחים במדינה והערכות בעולם – נעשה שימוש בגז סארין. המשטר הסורי הכחיש את ההאשמות על תקיפות כימיות באזורים בשליטת המורדים, וגורם בצבא אסד אמר כי כוחות המשטר לא השתמשו ולא משתמשים בנשק כימי, "לא בעבר ולא בעתיד". גורם אחר אמר כי מדובר במצבור כימי של המורדים שהתפוצץ.

 

שעות לאחר ש-100 נהרגו ועוד 400 נפצעו בהפצצות אוויריות של משטר אסד באידליב, דיווחה סוכנות הידיעות הצרפתית כי בית חולים שמטפל בפצועים הופצץ. באל-ג'זירה דווח כי בית החולים נהרס כתוצאה מתקיפות שבחלקן גם כן נעשה שימוש בגז רעיל.

 

החשד הוא שמדובר במתקפה הכימית הקשה ביותר של משטר אסד מאז ההסכם על פירוק סוריה מנשק כימי ב-2013. גם אחרי ההסכם המשיך אסד לכאורה לבצע מתקפות כימיות נגד אזורים בשליטת המורדים, בין השאר באמצעות שימוש בגז חרדל ובגז כלור.

 

לאורך שנות מלחמת האזרחים מקפיד המשטר הסורי להכחיש בתוקף את ההאשמות נגדו על שימוש בנשק כימי. חקירות שנערכו בנושא מוכיחות אחרת. סוכנות הידיעות רויטרס פרסמה באוגוסט ממצאי חקירה של ארגון האו"ם והארגון למניעת הפצת נשק כימי (OPCW), לפיהם כוחות הממשלה הסורית היו אחראים לשתי תקיפות כימיות ב-2014 וב-2015 שבהן היה מעורב גז הכלור.

 

את המצב המחריד בסוריה, שנמשך כבר שש שנים, ואת העמדה המבלבלת של ממשל טראמפ סיכם שר החוץ הטורקי, מבלוט צ'בושאולו, כך בטוויטר: "לאלו שאומרים שעל העם הסורי להחליט בעצמו לגבי העתיד של אסד – אף אחד לא יישאר שם אם התקיפות האלה פשוט ימשיכו".

פורסם לראשונה 04/04/2017 23:00

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MCT
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ
צילום: MCT
מומלצים