שתף קטע נבחר

רגע לפני ההחלטה: 3 חסרונות בקריירה עצמאית

לא מעט ישראלים חולמים להפוך לעצמאים (פרילנסרים), אבל בפועל תצטרכו לעבוד קשה כדי שזה ישתלם. רגע לפני שאתם משנים את כל הסביבה המקצועית, חשוב לבדוק האם אתם בנויים לצוד לקוחות, לרדוף אחרי הכסף, לשווק את עצמכם ולעבוד מסביב לשעון

בשיתוף alljobs

 

רבים חולמים לצאת לדרך עצמאית. לפתוח עסק, להפוך לפרילנסרים או לפחות לעבוד מהבית, בזמן שנוח להם ואין להם מנהל על הראש. על כך מלמדת סטטיסטיקת החיפושים באתר AllJobs, שמציע מדי יום כ-40 אלף משרות שונות, אך "עבודה מהבית" נשארת הביטוי הכי מחופש באתר.

 

כתבות נוספות בערוץ הקריירה

 

"היו רגעים שתהיתי אם אי פעם ישלמו לי בכלל", מתוודה ב', יחצ"ן ויועץ תקשורת, שאחרי שנים בתחום מצביע כנראה על הבעיה הגדולה ביותר של הפרילנסרים ובעלי העסקים הקטנים. הוא נוקב בשם של לקוח גדול וממלכתי, כזה שהייתם מצפים ממנו לשלם כמו שעון שוויצרי. "אם יש משהו שאני שונא בעצמאות - זה לרדוף אחרי הכסף שלי", הוא מוסיף.

 

בישראל ישנם כ-400 אלף עצמאים, מחציתם פרילנסרים, שאינם מעסיקים אנשים אחרים, לכן תלויים באופן מוחלט בלקוחות. חישוב הכדאיות הכלכלית של הפיכה לפרילנסר צריך להיעשות בזהירות, עדיף בעזרת רואה חשבון שישקלל את כל הנתונים.

 

חישוב כדאיות כלכלית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חישוב כדאיות כלכלית(צילום: shutterstock)

בניגוד למשכורת קבועה שמספקת מסגרת ידועה ומאפשרת תכנון כלכלי, כעצמאים ייתכנו תקופות בהן לא תעבדו עד שתצברו קהל לקוחות קבוע. ייתכן שבתחילת הדרך תתמחרו את השירותים בצורה צנועה יותר כדי לצבור מוניטין.

 

במהלך שיקלול המעבר, חשוב לקחת בחשבון את סעיף הזכויות הסוציאליות להן יש ערך כספי - ימי מחלה, חופשה ופיצויי פיטורין. את הפנסיה למשל, תצטרכו להפריש עבור עצמכם.

 

בד בבד עם היתרונות, ייתכן שיעברו מספר שנים עד שזה ישתלם כלכלית להיות פרינלסרים. כמו כן, למרות ניסיונות חקיקה שונים בתחום מוסר תשלומים, כיום עדיין משלמים לפרילנסרים בשוטף פלוס, כך שבנוסף לחרדה הקיומית הנובעת מהחיפוש המתמיד אחר לקוחות, רבים חיים בחרדה אמיתית ולא יודעים מתי בפועל הכסף ייכנס לחשבון הבנק.

 

בדרך כלל השאיפה היא לריטיינר, לקבל מלקוח תשלום חודשי קבוע כלשהו, כיוון שזה מבטיח הכנסה קבועה, בדומה לשכירים. אלא שמי שיכולים להבטיח ריטיינרים הם בדרך כלל לקוחות גדולים, בדיוק אלו שיצרו את שיטת שוטף פלוס.

 

"לקוח גדול לא שילם במשך חצי שנה, במהלכה קיבל שירות מעולה חודש בחודשו", נזכר ב' איש היח"צ. "כשניסיתי לדבר איתו על זה, הוא טען שמדובר בסכומים קטנים, שהחברה שלו חייבת עשרות אלפי שקלים לספקים גדולים יותר, ושאף אחד מהם לא מודאג כמונו".

 

אם אתם שכירים שמאסו בשגרת העבודה שלהם, חכו לפני שאתם מגישים מכתב התפטרות, ותשמעו מספר חסרונות מאנשים שכבר בדקו את השטח.

 

יום עבודה שלעולם לא נגמר

במובן של יחסי עובד - מעביד, משמעות המושג פרילנסר היא משתתף חופשי, אבל כאן נגמר כל החופש הגדול. "אני מודה שרוב הזמן אני רואה בעיקר את היתרונות של להיות עצמאית", אומרת זוהר אקסלרוד, מנהלת פרסום ותוכן בדיגיטל.

 

לדבריה, "הבעיה מתחילה בזמן חופשות, כשאני רואה את החברות השכירות שלי 'מפילות את העט' ויוצאות לחופש בראש שקט לגמרי. אצלי אף פעם אין באמת חופש אמיתי, כי תמיד עובדים, וגם אם לא - הראש עצמו אף פעם לא מפסיק לעבוד. בחופשה האחרונה שלי עם משפחתי ביוון עבדתי בכל רגע ששאר בני המשפחה נחו".

 

בניגוד למה שחושבים, פרילנסרים לא באמת עובדים רק כשבא להם, ובטח לא פחות קשה משכירים. כמות המשימות שעצמאים צריכים להתמודד איתן גדולה, וייתכן שתידרשו לעבוד יותר משהייתם צריכים כשכירים.

 

גמישות ושעות לא שגרתיות, שקוסמות לשכירים, יכולות בקלות להפוך לעבודה מסביב לשעון. הרי בעיני הלקוחות, נותן השירות תמיד "בעבודה" וכשהם צריכים משהו, הם מצפים לתשובה גם מחוץ לשעות עבודה המקובלות אצל שכירים.

תמיד בעבודה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תמיד בעבודה(צילום: shutterstock)
 

לעומת זאת, בעיני הסביבה, המשפחה והחברים השכירים, לעצמאים אין שעות עבודה נוקשות, וכשצריך לטפל במשהו, להמתין לטכנאי, להוציא ילד חולה מהגן וכו' - כולם מניחים שיותר קל להם, כי הם ממילא "בבית".

 

"אחרי שנולדו הבנות שלי התחלתי לעבוד מהבית", אומרת רות לוריא סגל, כתבת ועורכת תוכן. "חשבתי שזו הזדמנות נפלאה לשלב בין שני העולמות, אך פתאום מצאתי את עצמי עובדת מסביב לשעון.

 

"לא היו לי שעות עבודה מוגדרות, השבתי למיילים בגן השעשועים, נאלצתי להעלות תכנים מהנייד גם בזמן החופשות ולהכין פרזנטציות עד השעות הקטנות של הלילה. כיום, אחרי שלוש שנים, למדתי להציב גבולות ברורים. הלקוחות שלי יודעים בדיוק מתי אני זמינה עבורם ומתי לא.

 

"אני עובדת מדי ערב אחרי שהילדות הולכות לישון, אבל לקח לי כמה שנים למצוא את האיזון שמתאים לי". אין ספק שמיומנויות בניהול זמן, משמעת עצמית, הצבת גבולות ללקוחות שירצו את הכל כאן ועכשיו - אלו חלק מהיכולות שתידרשו לסגל.

 

מי הזיז את הצ'ק שלי?

כשאתה עצמאי, הלקוחות והכסף הופכים למוטיב מרכזי בהתנהלות שלך. גיוס לקוחות, שימור לקוחות ותזרים מזומנים, יהיו מושגים שיעסיקו אתכם על בסיס יומיומי. לא מספיק להיות מורה מחוננת לקסילופון, צריך לדעת לשווק את זה כדבר החם הבא לכל ההורים בעיר. לא מספיק תיק עבודות או אתר מרשים, בסופו של דבר צריך למכור את עצמך ללקוח בפגישה פרונטלית, ולעבוד מולו לאורך זמן בצורה שתגרום לו להתקשר איתך שוב.

 

שיווק עצמי (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
שיווק עצמי(צילום: Shutterstock)

כעצמאים, תצטרכו להשקיע בשיווק עצמי, לטפח נוכחות רשת, לערוך פגישות, לשכנע, להרשים, להשקיע זמן ומאמץ בפרויקטים שלא בהכרח תקבלו לבצע. כלומר ייתכן שתעבדו שעות ארוכות ללא תשלום - והכל רק בשביל לקבל את העבודה. קחו בחשבון, שיעבור זמן עד שתגיעו למצב שתוכלו לבחור בפינצטה את הפרויקטים, הלקוחות ולעשות רק מה שמדבר אליכם. עד אז תצטרכו לעבוד קשה כדי להוכיח את עצמכם וכדי להתפרנס בכבוד.

 

לא טוב העובד לבדו

עבודה מהספה או מבית הקפה הקרוב יכולה להיות כיף גדול, אבל לא בטוח שתרצו לעשות זאת יום אחרי יום, בלי אינטראקציה חברתית כלל. לא מדובר רק בסמול טוק או החלפת מתכונים. לעבודה משותפת, במיוחד בחללים גדולים, יש תרומה מוכרת להעשרה הדדית, סיעורי מוחות וכו'.

 

במקרה של קושי או טעות מול לקוח - אתם היחידים שנושאים באחריות ומצופים לספק פתרון יצירתי ללא הנחייה או גורמים מקצועיים להתייעץ איתם. קשה לשחזר חוויית עבודה משותפת בשלט רחוק, וייתכן שאם אתם רוב הזמן עובדים לבד, אתם נשארים מאחור מבחינה מקצועית.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

קרן עברי-קלדרון, מפיקה טכנית ומנהלת הפקות בתחום הבמה בעבר, מספרת שהמציאות התגלתה כפחות זוהרת ממה שנדמה במבט ראשון. "רוב העבודה נעשתה מאחורי הקלעים באמצעות מיילים ובמקרה הטוב בטלפון", היא נזכרת.

 

היום היא מנהלת גן פרטי לגיל הרך ומאושרת מאוד מהבחירה. "מי שאוהב אנשים יתקשה לעבוד לגמרי לבד לאורך זמן. מעבר לעניין הפיזי, בין אנשים שנמצאים במרחב אחד יש שיתוף פעולה והפרייה הדדית שקשה יותר לחוות בצורה אחרת. אין תחליף לחום אנושי אמיתי".

 

לסיכום, אם אתם מרגישים שהעבודה שלכם לא גורמת לכם אושר, ייתכן בהחלט שהפתרון הוא לחפש עבודה טובה יותר או אפילו לבצע הסבה מקצועית. צריך רק לזכור שעצמאות היא דבר נהדר, אך היא רחוקה מלהתאים לכל אחד, וכדאי לצאת לדרך בעיניים פקוחות.

 

הכותבת היא מנהלת תוכן קריירה וגיוס באתר AllJobs

 

הכתבה מוגשת בשיתוף alljobs

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים