שתף קטע נבחר

המון שקיות: כך נראה הזבל בחירייה לאחר החג

אלפי טונות של אשפה הגיעו במהלך שבעת ימי החג לאתר המחזור חירייה בכמויות כפולות מהרגיל. אם ביום רגיל נאספים באיגוד ערים דן כ-3,000 טון זבל בממוצע, הרי שבערב החג נאספו 6,100 טון, יותר מפי 2 מהרגיל. יו"ר חירייה: "הישראלי ממשיך ומייצר יותר פסולת משנה לשנה. יום השיא היה יום ראשון לפני החג". צפו בתמונות

חוק השקיות עדיין לא חלחל לזבל שלנו: באתר הפסולת חירייה מסכמים את חג הפסח. מניתוח הרכב הפסולת עולה כי השימוש בשקיות הניילון לא השתנה בהשוואה לשנה שעברה ועדיין תופס נפח משמעותי באשפה שלנו. 

 

מפרידים זבל? "במשאית האשפה הכל מתערבב"

 

 (צילום: יח"צ חירייה) (צילום: יח
(צילום: יח"צ חירייה)

אלפי טונות של אשפה הגיעו במהלך שבעת ימי החג לאתר חירייה, מדי יום בכמויות כפולות מהרגיל. רק לשם השוואה ביום רגיל נאספים באיגוד ערים דן כ-3000 טון זבל בממוצע ואילו בערב החג נאספו 6100 טון, יותר מפי 2 מיום רגיל. שיאנית הזבל באיגוד המאחד 6 רשויות עירוניות (תל אביב, רמת גן, חולון, בת ים, בני ברק וגבעתיים), היא באופן טבעי הגדולה מביניהן, תל אביב עם 1800 טון זבל ביום שלפני הסדר. השנייה היא חולון ויצרנית הזבל "הקטנה" מבין כולם היא גבעתיים עם 1330 טון.

 

עם זאת חשוב לציין כי בכל אחת מן הערים באיגוד תפוקת הזבל בערב החג הייתה כפולה מיום ממוצע.  ביום שלאחר ליל הסדר אגב, ירדה כמות הזבל הכללית באיגוד ל-4500 טון, עדיין גבוהה בכ-50% מיום רגיל.

 

 (צילום: יח"צ חירייה) (צילום: יח
(צילום: יח"צ חירייה)
 

 

ומה היה לנו בזבל? בעיקר פסולת רטובה (אוכל). יש לציין באופן טבעי שלפני החג מרבית הפסולת הייתה פסולת יבשה, כתוצאה מ"נקיונות החג", שכללה הרבה מכשירי חשמל, רהיטים וכדומה. למרות חוק השקיות, שאמור היה להפחית את הצריכה, הדבר לא קיבל ביטוי בזבל שלנו, "אם ברשתות השיווק מדווחים על ירידה בכמות שקיות הניילון אותם צורכים האזרחים עושה רושם שבזבל שלנו עדיין לא מרגישים את ההבדל", אומרים בפארק המחזור חירייה. "ניתן לייחס את זה לכך שמצבורי הניילונים שכולנו אגרנו מתחת לכיורים עדיין לא נגמרו או לכך שהרבה מאוד מהלקוחות הבינו שהסלים הרב פעמיים בסופו של דבר עדיין נמכרים תמורת כסף, ובטווח הקצר שקיות הניילון עולות להם פחות".

 

אז מה ניתן ללמוד על הישראלי הממוצע? דורון ספיר, ממלא מקום וסגן ראש עיריית תל אביב יפו ויו"ר פארק המחזור חירייה, מסביר,"הישראלי ממשיך ומייצר יותר פסולת משנה לשנה. יום השיא היה יום ראשון לפני החג, אז, נכנסו 6,500 טון של פסולת ביתית, הרבה מעל לשנה שעברה שנכנסו 5,700טון 'בלבד'. אנחנו רואים הרבה מאוד פסולת שמקורה בניקיונות לפסח, דברים שאנשים מנסים להיפטר מהם לקראת החג.

 

"יום לאחר החג ראינו בעיקר את הפלסטיק. כלים חד פעמיים, צלחות ועוד. אנחנו רואים המון אריזות בפסולת, מה שמאפיין חברה יותר עשירה. רמת החיים עולה במעט, אך הרגלי הצריכה לא השתנו בהרבה. היינו רוצים לראות ירידה בכמות הפסולת, בייחוד בפלסטיק, אך אנחנו יודעים שקשה מאוד לשנות הרגלי צריכה".

 

 (צילום: יח"צ חירייה) (צילום: יח
(צילום: יח"צ חירייה)

זה החג הראשון שחלק גדול מאותה פסולת שמגיעה לחירייה ממוחזרת, אמנם לא בידי האזרחים שעדיין לא מפרידים פיזית את הפסולת שלהם, אלא על ידי מפעל ה-RDF שהחל לעבוד לא מכבר בפארק המחזור חירייה. מפעל המחזור מפיק למעשה חומר בערה מחלק גדול מהפסולת הביתית שלנו אשר משמש את מפעל נשר במקום הדלק המזהם.

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים