שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

ריבלין בכנסת: "הנספים - הסמל האנושי המחבר בין שואה לתקומה"

ב-10:00 נשמעה צפירה לזכר ששת המיליונים. בהמשך הונחו זרים ב"יד ושם" ובכנסת נערך הטקס "לכל איש יש שם" שבו הקריאו הח"כים שמות נספים. נתניהו סיפר על חמו שמשפחתו נספתה: "גרונו היה נחנק כשדיבר על אחותו". אחר הצהריים: מצעד החיים בפולין

 

יום הזיכרון לשואה ולגבורה מצויין היום (ב') בטקסים רבים ברחבי הארץ. צפירה בת שתי דקות נשמעה בשעה 10:00 ולאחריה החל טקס הנחת הזרים למרגלות האנדרטה למרד גטו ורשה ביד ושם שבירושלים. לאחר מכן נערך טקס "לכל איש יש שם" - מעמד הקראת שמות קורבנות השואה ע"י הציבור הרחב באוהל יזכור וכן במשכן הכנסת בחסות יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין.

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

בטקס השתתפו נשיא המדינה, ראש הממשלה, קנצלר אוסטריה, סגן יושב ראש הכנסת, המשנה לנשיאת בית המשפט העליון, יו"ר ההסתדרות הציונית העולמית, יו"ר הסוכנות היהודית, המפכ"ל, זקן הסגל הדיפלומטי, ראש העיר ירושלים, ארגוני ניצולים ולוחמים ומשלחות מרחבי הארץ ומחו"ל.

 

ריבלין נאם בטקס ואמר: "חללי 'נצר אחרון' לא הותירו אחריהם מי שיאמר עליהם קדיש. אלה הלוחמים שחוו את השואה היו השריד האחרון מכול משפחתם שאבדה עלו לארץ נלחמו ונפלו במערכות ישראל. במותם, היו לסמל האנושי שמחבר בין שואה לתקומה. עם מותם נמחה מן העולם גם זכר המשפחות שמהן באו".

 

נתניהו סיפר על אב רעייתו, שמואל בן ארצי. "הייתה לו נפש רכה וטהורה והוא מעולם לא התאושש באמת. זמן קצר לפני שנפטר הוא היה מזכיר את שמה של אחותו התאומה יהודית שנספתה בשואה. גרונו היה נחנק, דמעות היו זולגות מעיניו והוא לא היה יכול להוסיף דבר. בצוואתו ביקש מאיתנו שנכתוב על המצבה שלו: 'שריד למשפחתו שנספתה בשואה'".

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 
 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
(צילום: עמית שאבי)

 (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
(צילום: עמית שאבי)

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

את הצפירה הפעילה סטפני פורטנוי בת ה-77 ששרדה את השואה כילדה בפולין. פורטנוי הפעילה את הצפירה יחד עם בנה, סא"ל במילואים יוני פורטנוי, שמשמש כמפקד חמ"ל ההתרעה במילואים של פיקוד העורף.

 

"הסיפור של אמי מהווה שיעור לחיים עבורי. את החסד שגילו בפניה זרים גמורים, אני מאמץ ומיישם גם בחיי. בכל נקודה ניתן לעשות טוב למישהו", אמר הבן. "הפעלת הצפירה היא סוג של סגירת מעגל עבורי. בתור מפקד יחידת ההתרעה במילואים, אני אחראי על החמ"ל המתריע כשיש איום על תושבי ישראל".

 

פורטנוי ובנה מפעילים את הצפירה (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
פורטנוי ובנה מפעילים את הצפירה(צילום: דובר צה"ל)

יותר מעשרת אלפים בני נוער מרחבי העולם משתתפים במצעד החיים ה-29 ויצעדו את שלושת הקילומטרים בין מחנות אושוויץ ובירקנאו שבפולין כמחווה אילמת לששת מיליון היהודים שרצחו הנאצים ועוזריהם. הצועדים מגיעים מכ-50 מדינות, בהן מרוקו, פנמה, ארצות הברית ועוד. את המצעד מובילים הרמטכ"ל רב אלוף גדי איזנקוט, הרב הראשי לישראל לשעבר ישראל מאיר לאו ושר החינוך נפתלי בנט.

 

 

איזנקוט הוביל אתמול את משלחת צה"ל בסיור במחנות ההשמדה. "זה ביקור ראשון שלי על אדמת פולין כרמטכ"ל", כתב איזנקוט בספר האורחים. "לראות את הרוע מקרוב והקושי הגדול לתפוש זאת, מכונת הרג ורצח שיטתי של בני עמנו. המילים משואה לתקומה מקבלות משנה חשיבות. ההבנה שרק מדינת ישראל המתקדמת עם צבא חזק ועוצמתי ימנעו מקרים דומים בעתיד".

 

אמש התקיים טקס יום השואה המרכזי בקרקוב בהשתתפות הרמטכ"ל. "כולנו מרגישים במדינה את ההתייחסות לשואה כדבר מרכזי בנו כעם", אמר איזנקוט. "כשרואים את הדברים מקרוב, הם מקבלים משמעות אחרת לגמרי".


פורסם לראשונה 24/04/2017 09:31

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
עומדים בצפירה
צילום: ירון ברנר
מומלצים