שתף קטע נבחר

הפריות מבחנה בישראל: תוך שנתיים - זינוק של 42%

ישראל היא מדינה של הפריות מבחנה, ועכשיו אפילו יותר: גידול של כ-42% נרשם במספר טיפולי ההפריה החוץ גופית (IVF) בישראל משנת 2014. שיעורי ההצלחה (טיפול שמסתיים בהריון ולידה) כשהאישה בת פחות מ-35 עומדים על כ-30%, לעומת שיעור הצלחה של כ-4% בלבד בגיל 43 ומעלה. נתונים חדשים

ישראל היא אחת המדינות המובילות בעולם בלידות מבחנה. נתונים המתפרסמים היום (ג') מראים עד כמה: בשנת 2016 נרשם שיא של 37,270 מחזורי טיפולי הפריה חוץ-גופית (IVF) מדווחים בישראל. מדובר בעלייה משמעותית לעומת 33,447 - מספר מחזורי הטיפול בשנת 2015, ו-25,576 - מספר מחזורי הטיפול לשנת 2014.

 

עוד על פי הנתונים, 31.3% מטיפולי הפוריות בקרב נשים מתחת לגיל 35 מסתיימים בהריון ולידה, ורק 3.8% מהטיפולים בקרב נשים מעל גיל 43 מסתיימים בהריון ולידה.

 

מסד הנתונים הלאומי של מחזורי ההפריה החוץ-גופית הוקם ב-2014 ביוזמת האגודה הישראלית לחקר הפוריות (איל"ה) ומשרד הבריאות, ומטרתו היא איסוף נתונים על מספר הטיפולים, סוגי הטיפולים והתוצאות. מרבית יחידות ההפריה החוץ-גופית בישראל מדווחות למסד.

 

 

הסיכוי להצלחה פוחת משמעותית עם העלייה בגיל האישה. הפריה חוץ-גופית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הסיכוי להצלחה פוחת משמעותית עם העלייה בגיל האישה. הפריה חוץ-גופית(צילום: shutterstock)

 

על פי ההערכה, הגידול במספר מחזורי הטיפול נרשם הן בשל עלייה במספר הנשים שפנו לטיפול והן בשל מספר רב יותר של יחידות הפריה חוץ-גופית שהחלו לבצע רישום ומעקב אחר הנתונים.

 

ירידה בסיכויי ההצלחה עם הגיל

37.4% מתוך סך כל טיפולי ההפריה שדווחו עד כה היו של נשים עד גיל 35, 26.2% היו של נשים בנות 39-35, 23.7% היו של נשים בנות 42-40 ו-12.7% היו של נשים בנות 43 ומעלה.

 

מהנתונים של שנת 2015 עולה כי שיעורי ההריונות והלידות יורדים עם העלייה בגיל. כשגיל האישה היה פחות מ-35 שנים בזמן הטיפול (שאיבת ביציות והחזרת עוברים), הסיכוי ללידה עמד על 31.3%, כאשר טיפולי ההפריה התרחשו כשהאישה הייתה בת 39-35 הסיכויים עמדו על 22.8%. הסיכוי אף ממשיך ויורד בחדות ל-11.4% בגיל 42-40, ובגיל 43 ומעלה הסיכוי הוא רק 3.8% לכל מחזור טיפול.

 

עוד כתבות בנושא:

טיפולי פוריות: איך זה מתבצע, מי זכאי ואיך מתחילים

"אחרי 17 טיפולי פוריות החלטתי להפסיק"

5 הגורמים המובילים שמונעים מזוגות להיכנס להריון

 

בעולם המערבי: נתוני הצלחה דומים

שיעורי ההריונות והלידות בטיפולי הפריה חוץ-גופית בישראל עומדים על 31.3% בממוצע ודומים למדי לנתונים בעולם המערבי. הדיווחים האחרונים באירופה המתייחסים לשנת 2012 העידו על שיעור הריונות ולידות של 36% – גבוה יתר מאשר בישראל – אך ברוב מדינות אירופה טיפולי ההפריה החוץ-גופית מתבצעים עד גיל צעיר יותר בהשוואה לישראל.

 

 (אינפוגרפיקה: עדי פארי) (אינפוגרפיקה: עדי פארי)
(אינפוגרפיקה: עדי פארי)

 

ישראל היא המדינה היחידה בעולם שבה קיים מימון ציבורי בסל הבריאות לטיפולי פוריות עד גיל 45 (עד להבאה לעולם של 2 ילדים משותפים לבני זוג). על פי הנתונים, 36.4% מהטיפולים מתבצעים בנשים מעל גיל 40.

 

מכיוון שככל שהגיל עולה הסיכוי להצלחה יורד באופן דרמטי, באגודה הישראלית לחקר הפוריות סבורים ששיעורי ההצלחה בישראל דומים לשאר העולם כאשר מבצעים השוואה של שכבת הנשים עד גיל 35.

 

באוסטרליה סיכויי ההצלחה נמוכים יותר - ועומדים על 26%. הסיבה לכך טמונה בעובדה שעל פי החוק האוסטרלי, מותר במרבית מחזורי הטיפול להחזיר רק עובר אחד. כמו כן, הטיפולים מתבצעים בקרב נשים צעירות יותר מאשר בישראל.

 

 (אינפוגרפיקה: עדי פארי) (אינפוגרפיקה: עדי פארי)
(אינפוגרפיקה: עדי פארי)
 

 

בארצות הברית שיעורי ההריונות והלידות גבוהים יותר מבאירופה, זאת מאחר שמחזירים בממוצע יותר עוברים לרחם, אבל יש לכך מחיר: שיעור ההריונות מרובי העוברים בארצות הברית מגיע ל- 27.4% לעומת 17.5% בישראל.

 

המדינה היחידה בעולם שמממנת טיפולים עד גיל 45

פרופ' טליה אלדר-גבע, יו"ר איל"ה ומנהלת היחידה לאנדוקרינולוגיה וגנטיקה של הפריון בשערי צדק: "כשליש מטיפולי ההפריה בישראל הם בקרב נשים מעל גיל 40, היות שישראל היא המדינה היחידה בעולם שמממנת טיפולים לנשים עד גיל 45 כמעט ללא הגבלה".

 

לדבריה, כשמנתחים את הצלחת הטיפולים בכל המטופלות יחד, מגיעים לשיעורי הצלחה נמוכים, שעליהם נמתחה לא פעם ביקורת. "ראוי להדגיש כי בקרב כל הגילאים, הנתונים שלנו דומים לשאר העולם. חשוב לנו להביא לידיעת הציבור את הנתונים האלה כדי שנשים יוכלו לשקול להקדים את גיל ההורות על מנת להגביר את סיכויי ההצלחה, גם להריון טבעי וגם של טיפולי הפריה במידת הצורך".

 

פרופ' ליאת לרנר-גבע, מרכזת מסד הנתונים הלאומי לטיפולי הפריה חוץ-גופית בישראל, הוסיפה: הנתונים האלה עדיין לא כוללים דיווחים מכל היחידות להפריה חוץ-גופית, אבל מרובן הגדול. ב-2017 אנחנו שואפים להתקרב ל-100% מחזורים מדווחים".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
יותר נשים פונות לטיפולי הפריה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים