שתף קטע נבחר

כאבים במפרק הלסת: הסיבות והטיפול

5% מכלל האוכלוסייה יסבלו במהלך חייהם מכאבים במפרק הלסת. למה זה קורה, איך זה קשור לשחיקת שיניים וה הטיפול שיעזור?

5% מכלל האוכלוסייה יסבלו במהלך חייהם מכאבים במפרק הלסת. באופן כללי, נשים יחוו כאב ממקור מפרקי הלסת באחוז גבוה יותר מגברים.

 

מפרק הלסת מחבר בין עצמות הגולגולת (העצם הטמפורלית) ועצמות הלסת התחתונה (המנדיבולה). המפרק מאפשר פתיחה וסגירה של הלסתות, פרוצדורה הנראית כל כך טריוויאלית וכה חשובה לצורך הבסיסי של דיבור ואכילה.

 

המפרק כולו עטוף בצורה הרמטית על ידי קפסולה של רקמת חיבור אשר מגינה עליו ושומרת על שלמותו במרחב. עצמות המפרק יושבות אחת על השנייה בתיווך של סחוס ונוזל (נוזל סינוביאלי צמיגי בכמות של כ -2 מיליליטר) המוריד את החיכוך ומאפשר פעילות תקינה. הנוזל, מכיל ריכוז גבוהה מאוד של חומצה היאלורונית.

 

קראו עוד בערוץ בריאות השן

 

מחבר בין עצמות הגולגולת ועצמות הלסת התחתונה. מפרק הלסת (צילום: Index Open) (צילום: Index Open)
מחבר בין עצמות הגולגולת ועצמות הלסת התחתונה. מפרק הלסת(צילום: Index Open)

 

למה זה כואב?

אבחנה מדויקת של הסיבה לכאבים במפרק הלסת תיעשה לאחר בירור קליני ורנטגני על ידי רופא שהוכשר לכך ובמידת הצורך בעזרת שימוש בכירורגיה חודרנית מינימלית (אנדוסקופיה) המאפשרת צפייה מלאה בתוככי המפרק ללא צורך בחיתוך וניתוח מורכב.

 

מחקרים רבים שנערכו בעשור האחרון הוכיחו כי למעלה מ-50% מכאבי מפרקי הלסת נגרמים בשל כאב ממקור שרירי ולא עקב הפרעה במפרק עצמו.

 

הרצון הטבעי להימנע משימוש במפרק על מנת להקטין את הכאב, יגרמו לצמצום התנועה והפונקציה של המפרק ומכאן יחל מעגל בהיזון חוזר אשר יגרום להחמרה נוספת, וקושי עולה בתפקוד עם הזמן.

 

מרבית המחקרים מצאו כי הגורמים העיקריים לכאבי שרירים של מפרק הלסת הינם פרהפונקציה (שימוש לא תקין ומוגבר במפרק), הנגרם בעיקר עקב שחיקת שיניים (Bruxism) והידוק לא תקין של הלסתות (clenching).

 

שחיקת שיניים (Bruxism) הינה הפרעת השינה השלישית הנפוצה בעולם. מדובר בהידוק / שחיקה של המשנן בצורה פטולוגית ללא מטרה פונקציונלית (דיבור / אכילה). שחיקה שכזו יכולה להתקיים הן בזמן הערות, אך בעיקר בזמן השינה. בדרך כלל התופעה נפוצה יותר בקרב נשים.

 

שחיקת שיניים נפוצה יותר בקרב נשים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שחיקת שיניים נפוצה יותר בקרב נשים(צילום: shutterstock)

 

מטופלים הסובלים מהפרעה זו יחוו הרס של כותרות השיניים ושחזורים הנמצאים עליהם ( סתימות / כתרים ), כאבי ראש וכאבים של מפרק הלסת. אבחון של מטופלים עם (Bruxism) יעשה בצורה פשוטה אצל רופא המיומן לכך ובמקרים מורכבים יותר בעזרת EMG או במעבדת שינה.

 

הטיפול שיעזור

הטיפול בהפרעה יכלול בדרך כלל מספר אפשרויות אשר ניתן לשלב ביניהן:

 איזון סיגרי בין ליסתי.

פיזיותרפיה למפרקי הלסת.

תרופות להרפיית שרירים.

שינוי התזונה לכלכה רכה ואיסור תזונה הגורמת לעומס על המפרק כגון לעיסת מסטיקים .

טיפול תרמי (חום / קור) למטרת הרפיית שרירים. טיפול בחום יהיה על ידי העלאת הטמפרטורה באזור ל 42 מעלות למשך זמן של כ 15 דקות במספר מחזורים.

במקרים קשים, יש לשקול הזרקה של בוטוקס על מנת לשתק או להוריד את הפעילות השרירית הלא תקינה באזור.

 

אחד הטיפולים הפשוטים הנפוצים והיעילים ביותר הינו סד דנטלי. מטרת הסד (בדרך כלל סד לילה) הינו לייצב את מפרק הלסת במקומו, להוריד תנועות שרירים לא רצוניות במערכת שרירי הלעיסה, ולמנוע שחיקה ופגיעה טראומטית והרס של השיניים עצמן.

 

סד לילה מבוצע בדרך כלל בעזרת סד קשיח שהוכח כיעיל יותר מסד רך. את הסד מומלץ לעשות אצל רופא המוכשר לבצע את הפרוצדורה, שכן שימוש בסד לא מאוזן ולא תקין עלול לגרום להחמרה של המצב ואף לגרום לנזק לא הפיך.

 

ד"ר נעם ברוק הוא רופא בכיר במחלקה לכירורגית הפה והלסתות, המרכז הרפואי ברזילי, אשקלון


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כאבים במפרק הלסת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים