שתף קטע נבחר

הצעת חוק: הקמת ועדה לשמירת היציבות הפיננסית

על פי ההצעה, תוקם ועדה משותפת של בנק ישראל ומשרד האוצר במטרה לשמור על היציבות הפיננסית של המשק הישראלי ולהיערך למקרה של משבר פיננסי עולמי

ועדת הכספים החלה היום (ג') לקדם לקריאה שנייה ושלישית את הצעת הממשלה לתיקון חוק בנק ישראל המחייב להקים ועדה משותפת לשמירת היציבות הפיננסית של המשק הישראלי.

 

תפקיד הוועדה, שתכלול את בנק ישראל ומשרד האוצר, להיערך למניעת סיכונים במשק, בעיקר כתוצאה מזעזועים או משברים בשוק העולמי דוגמת המשבר ב-2008 והלקחים שנבעו ממנו.

 

נגידת בנק ישראל ד"ר קרנית פלוג אמרה היום כי הקמת הוועדה נעשית בהמלצת קרן המטבע הבינלאומית. "המוטיבציה טמונה בהבנה שבמקרים כאלה נדרש שיתוף פעולה לשם חילופי מידע ותיאום בין כל הרגולטורים הפיננסיים באוצר ובבנק המרכזי. המטרה היא לנטר סיכונים מערכתיים, לזהות אותם ולטפל בהם מבעוד מועד על מנת שלא יהוו סכנה ליציבות הפיננסית במשק".

 

פלוג הדגישה כי "שיתוף הפעולה והתיאום חשובים גם על רקע השינויים הצפויים במערכת הפיננסית בישראל, בשל הרפורמות להגברת התחרות והשינויים הטכנולוגיים המהירים המאפשרים כניסת גופים חדשים למערכת הפיננסית.

 

"שינויים אלו, לצד היתרונות הגלומים בהם, צפויים באופן טבעי להעצים סיכונים קיימים ואף לייצר סיכונים חדשים, בשל הגדלת הפעילות ושינוי מרכיביה, והן בשל הממשקים ההדוקים של הגופים החדשים עם המערכת הפיננסית". כבר לפני 4 שנים הוקם בבנק ישראל אגף מיוחד לנושא, והוא שיעשה חלק ניכר מעבודת המטה של הוועדה ויתמוך בפעילותה.

 

פלוג ביקשה להפריך את ההנחה המוטעית בעיניה שהדיבורים על יציבות פיננסית נתפשים בציבור כאילו נועדו לשרת את הגופים הפיננסים. "שמירת היציבות משרתת קודם את לקוחות הגופים הפיננסים, את המשק והציבור. שמירת היציבות משמעותה שכשאנחנו מפקידים את משכורתנו בבנק, נוכל לישון בשקט ולהיות בטוחים שנקבל אותה חזרה מתי שנרצה; כשבעל עסק מקבל התחייבויות הן יקוימו; וכשנחסוך לפנסיה החיסכון יעמוד לרשותנו".

 

מנכ"ל האוצר שי באב"ד אמר שהחוק מהווה "קפיצת מדרגה" של המערכת. הקמת הוועדה מתגברת על המתחים הקיימים בין האוצר לבנק ישראל לאחר שהוסכם על הרכבה. שיתוף הפעולה יאפשר זיהוי מהיר ומושכל של סיכונים אפילו על פי סימנים שזיהה רק אחד מהם בתחום אחריותו, ובעזרת שיתוף עמיתיו במידע ובכלים כדי להתגבר עליהם בתיאום מלא ותחת המוטו "יפה שעה אחת קודם".

 

בתשובה לשאלת יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני (יהדות התורה) מה מונע משר האוצר להוריד הוראות לרגולטורים שלו לבדו כשהוא מזהה תקלה, אמר המנכ"ל כי לא תמיד יכול השר לזהות לבדו את התקלה, אם היא מתחילה ב"משהו קטן" שמדאיג רק את הרגולטור שעומד עליה בתחומו. במצבים אלה הולך לאיבוד זמן יקר עד לאימות רחב של הסיכון וגיוס המערכת כדי להתגבר עליו לפני שיצא מכלל שליטה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומוסקי
קרנית פלוג
צילום: אלכס קולומוסקי
מומלצים