שתף קטע נבחר

גינה לא חביבה: טעויות נפוצות בתכנון החצר

שתילת פיקוס שמרים את הריצוף, אי שמירת מרחק בין העצים וחוסר התחשבות בגודל המקסימלי אליו יגיעו הצמחים בעוד כעשר שנים. אתר "המקצוענים" עם מדריך שיחסוך לכם כמה עשרות אלפי שקלים לטווח ארוך

אם עץ הפיקוס ירים את כל הריצוף ויצריך שיפוץ בבית - ההוצאה יכולה להסתכם בכמה עשרות אלפי שקלים. עצים שמצמיחים שורשים בגינה יכולים לגרום לסתימות בצנרת, לכלוך וסתימות במשאבות הבריכה, כמו גם להוצאה מיותרת על תחזוקה. אם אתם משפצים, בונים או פשוט מקימים גינה חדשה בימים אלו, כדאי שתדאגו לתשתית מתאימה מראש, ותבחרו צמחים שלא תצטרכו להשתעבד להם למשך שנים. מהן הטעויות הנפוצות? לפניכם הסקירה.

 

עוד כתבות בנושא:

חידוש והקמת גינה בבניין משותף: 4 טיפים להצלחה

טיפים לגינה חסכונית בקיץ

נפרדנו כך: כשאין ברירה וחייבים לכרות את העץ

 

   (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

טעויות במיקום ובבחירת סוג העצים והשיחים

"על מנת שעצים יוכלו להתפתח היטב, לא מומלץ לשתול אותם אחד בסמוך לשני ", אומרת לימור בלה מבלה גינון מאתר "המקצוענים". "הרוחב של שורשי העץ הוא כרוחב הצמרת שלו. אם היא צרה לרוב שורשיו יהיו עמוקים יותר. לכן, כדאי מאוד להתאים את המרחק בין העצים לסוג העץ. ברגע שאין להם מספיק מרחב הם נלחמים על שמש ומים, ולא מגיעים לרוב לגודל המקסימלי שלהם".

  

שתילת עצים אינה מומלצת גם בקרבת צינורות ביוב, חומות או בריכות. "השורשים יכולים להיכנס לצינורות ביוב, להרים חומות ולגרום לבעיות במשאבות של בריכות", מסבירה בלה. "תיקון הנזק יכול להגיע לסכומים מאוד גבוהים ומומלץ להימנע מכך.

 

"עץ הפיקוס הוא סכנה של ממש, מפני שמאוד קשה להיפטר ממנו. אם יש מים במרחק של מטרים רבים ממנו, הוא ישלח את שורשיו לשם. הוא יכול להרים את הריצוף בבית ולגרום לנזקים חמורים בתשתית.

 

"כדי להימנע ממצב שבגינה שלכם צומחים עצים בניגוד לרצונכם, הימנעו משתילה של עצים כמו דקלים, אשר יכולים לפזר את זרעיהם ברוחות ולהצמיח עוד ועוד צמחים. אם אין תחזוקה נכונה לגינה, לדוגמה, אחת לשבועיים מעדרים את האדמה ומרססים אותה, כדאי להימנע מכך".

 

כדאי להיזהר גם משתילה של שיחים "אלימים". בלה: "הרבה אנשים אוהבים לשתול ביגונוויליה או ויסטריה סינית בגינה הפרטית בגלל הפריחה המרהיבה שלהם. הבעיה היא שצמחים מסוג זה מתאימים לגינות ולשטחים ציבוריים מפני שהם מאוד פולשניים, חודרים לתוך כל ערוגה, מזריעים את עצמם ומשתלטים על כל הגינה".

 

   (shutterstock) (shutterstock)
(shutterstock)

מתכננים גינה מבלי לחשוב כיצד היא תיראה בעוד כ-10 שנים

זה נחמד שלאנשים יש חלום לגינה מסוימת, אבל אם הצמחים ששותלים אינם מתאימים לאקלים, למיקום ומבלי להתחשב בגודל המקסימלי אליו הם יגיעו בעוד כעשר שנים, הגינה תיראה כמו ג'ונגל עמוס מדי או שהצמחים כלל לא יתפתחו.

 

בלה: "בשלב בחירת הצמחים, צריך לחשוב  האם הגינה תיראה טוב גם 10-15 שנה ומה תהיה התוצאה הסופית. חשוב למשל לבחור צמחים שיתאימו לסביבת בריכה ולא יהיו נשירים. אחרת, זה אולי יכול להיות יפה אבל לגרום לצרות מבחינת תחזוקה: לכלוך וסתימות בצנרת".

 

מי שאינו מבין בצמחים, ורוצה בכל זאת להיות מעורב בשלב תכנון הגינה, יכול להתרשם מגינות אחרות ולא להסתפק בביקור במשתלה. "במשתלות, לרוב לא רואים את הצמחים בגודל המקסימלי שלהם, ומי שאינו עוסק בתחום מתקשה להעריך לאיזה גודל הם יצמחו", מסבירה בלה. "כדאי להגיע מוכנים עם רעיונות לפגישה עם אדריכל הנוף או עם הגנן, ולהתייעץ מה מבין כל מה שנבחר מתאים לייעוד הגינה, לאקלים ולמידת החשיפה לשמש".

 

לא מתאימים את סוג הדשא הרגיל או הסינתטי למידת החשיפה לשמש  

ישנם כל מיני סוגי דשא: סינתטי וטבעי שמתאים למידות שונות של חשיפה לשמש. "באופן כללי כדאי להימנע משתילת דשא באזור שיש בו צל במשך רוב שעות היום", מציעה בלה. "גם אם מדובר בדשא המיועד לצל. בכל זאת הוא יזדקק לכמות מינימלית של שמש כדי להתפתח.

 

"פעמים רבות אני מגיעה לגינות קטנות שבעליהן מתפלאים מדוע הדשא לא נקלט. במקרה כזה, אין ברירה אלא לשים דשא סינתטי. כמו כן, כדאי להימנע מלשתול עצים מעל לדשא, שכן הם יגרמו לצל והדשא פשוט לא יתפתח".

 

מהן הטעויות הנפוצות במיקום דשא סינתטי? "חשוב לבדוק את מצב השיפועים בגינה ולא להניח דשא סינתטי באזור עם נטייה לשלוליות מים", אומרת בלה. "אחרת, הוא נהיה מלוכלך ומזוהם, ובחורף תהיה הצטברות תולעים תחתיו. כדאי גם להימנע מהנחת דשא סינתטי באזורים שבהם כל הזמן ישנה שמש. אחרת, לא ניתן יהיה לשבת עליו, והוא יכול לגרום ממש לכוויות כשהוא מתחמם. המיקום האידיאלי הוא באזור של חצי צל (מתחת לעצים או לפרגולה)".

 

לא חושבים על עניין התחזוקה בעת תכנון הגינה

אם אתם לא מתכוונים להשקיע כסף וזמן בתחזוקה, כדאי שתיקחו זאת בחשבון בשלב תכנון הגינה. "אם בעל גינה מעוניין במינימום של תחזוקה, הוא יכול לבחור בצמחים שדורשים מינימום השקיה וגיזום,ירוקי עד ואינם נשירים", ממליצה בלה. "ניתן להסתפק במשטחים ישרים ובערוגות מדודות ולא להשתעבד לתחזוקת הגינה לטווח ארוך".

 

בשלב הבנייה שוכחים להכין תשתית מתאימה  

טעות נפוצה בשלבי בנייה או שיפוץ כששוכחים להתקין ברז מים בקרבת המקום שבו יהיה מחשב ההשקיה, וכן שוכחים למקם צינורות שרשוריים לערוגות מסוימות. בלה: "צריך לזכור לעשות זאת כבר בשלב הריצוף, כדי שתהיה אפשרות השקיה נוחה לכל חלקי הגינה. אם שוכחים לעשות זאת, לעתים עושים מערכת השקיה נפרדת לאזור מסוים בגינה וזה סתם מייקר את העניין.

 

לדבריה, "כדי למנוע מצבים כאלה, כדאי לתכנן את הגינה כבר בשלב השיפוץ, ולא להשאיר את תכנון הגינה לסוף. דבר נוסף שכדאי לקחת בחשבון הוא הכנה של תשתית לתאורת הגינה. צריך לזכור למקם קופסאות חשמל ברחבי הגינה. גם אם לא מתכוונים להשקיע בהקמת הגינה בשנה הראשונה שלאחר השיפוץ או הבנייה, שלפחות התשתית תהיה קיימת, מפני שזה יכול להוזיל עלויות בצורה משמעותית".

 

מחפשים גנן? לרשימה המלאה

 

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים