שתף קטע נבחר

הלך חלום החליפות האיסלאמית: דאעש מתמוטט, אסד שורד

ארגון הטרור הסוני איבד אחיזה בלוב ובסיני ועומד להפסיד בקרוב בעיראק, ואז תעבור המערכה לבירתו בסוריה - העיר א-רקה. איך מצליח הנשיא הסורי לשרוד ומה בכל זאת יכול לעכב את נפילת המפלצת השחורה של דאעש?

 

 

אחרי נפילת "המדינה האיסלאמית" (דאעש) בלוב ובסיני, עומד הארגון לאבד גם את עיראק בחודשים הבאים ואחר כך תתמקד המלחמה בסוריה. המצב של דאעש היום מזכיר את נסיגת משטרו של בשאר אסד בשנים הראשונות של מלחמת האזרחים. מדוע אסד שורד ולעומת זאת דאעש עתיד להתמוטט? ומה בכל זאת יכול לעכב את נפילת דאעש?

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

אסד שורד, אך איראן ורוסיה שולטות

פרשנים שחזו את נפילת אסד הושפעו ממבול החדשות ב-2011 על נפילתם של משטרים בתוניסיה, במצרים, בתימן ובלוב ולא חזו את מידת הסיוע שעתיד לקבל משטר אסד מבעלי בריתו. מבחינתה של איראן, נפילת סוריה בידי ארגוני האופוזיציה הסוניים היא אסון אסטרטגי.

 

ברור היה לאיראן כי ארגונים אלה ישאפו לחסל בהמשך גם את חיזבאללה השיעי, המהווה הצלחה בודדה ויחידה של ייצוא המהפכה האיסלאמית באיראן. הסיוע האיראני כלל משלוחי נשק וגיוס של שיעים מכמה מדינות ללחימה לצד המשטר, תוך שימוש במוטיבים וסיסמאות דתיים, כגון הצלת קברי קדושים שיעיים בסוריה והגנה על אחיהם לדת, אזרחים שיעים בסוריה ובלבנון. ב-2014, כשהסיוע האיראני כבר לא הספיק להדיפת המורדים נכנסו לסוריה הכוחות הרוסיים. לרוסים, כמו לאיראנים, אינטרס אסטרטגי בסוריה, משום שמשטר אסד הוא היחיד במזרח התיכון המאפשר את נוכחותם של חיל האוויר וחיל הים הרוסיים ומעניק לספינות רוסיות אפשרות לעגון בחוף ים התיכון כמתחרה לצי השישי האמריקני.

 

איראן מנהלת את ענייני הפנים של סוריה ורוסיה את ענייני החוץ שלה. פוטין ואסד במוסקבה ב-2015 (ארכיון) (צילום: AP) (צילום: AP)
איראן מנהלת את ענייני הפנים של סוריה ורוסיה את ענייני החוץ שלה. פוטין ואסד במוסקבה ב-2015 (ארכיון)(צילום: AP)
כאשר לשתי המעצמות, איראן ורוסיה, אינטרס עליון בהישרדות משטר אסד, הרי שסיכוייו לשרוד טובים. כמובן שאין מתנות חינם ויש מחיר גבוה מאוד להישרדות זו. למעשה, אסד הוא נשיא נומינלי בלבד ואין לו עוד שליטה על מה שנשאר מסוריה. איראן מנהלת את ענייני הפנים ורוסיה את ענייני החוץ, ונשיא סוריה הוא חותמת גומי בלבד. בינתיים הנוכחות של רוסיה, איראן וחיזבאללה אינה מוגבלת בזמן. כל עוד יישארו בסוריה משטר אסד ישרוד. האינטרסים של איראן ורוסיה שונים משל הנשיא הסורי. הן אינן שואפות עוד להשיב את כל שטחי סוריה לידיהן, כי הצבא הסורי השחוק לא יוכל להחזיק בשטחים אלה לאורך זמן. איראן מעוניינת כעת ליצור מרחב (חלב-חומס-דמשק) שיהיה נתון להשפעתה וליישב בו שיעים וקבוצות התומכות בה במקומם של הפליטים הסונים שברחו. ואילו רוסיה מעוניינת רק באבטחת בסיסיה הצבאיים בצפון-מערב המדינה הערבית באזור העלווים (לטקיה-טרטוס-ג'בלה).

 

דאעש - עלייתו ונפילתו

עלייתה המטאורית של "המדינה האיסלאמית" קשורה להתנגדות האוכלוסייה הסונית, המהווה רוב במרחב שבין מערב עיראק ומזרח סוריה, לשלטון בשתי המדינות - המשטר השיעי בבגדד והעלווי בדמשק. דאעש צמח על רקע השנאה לשיעים ולעלווים וההתנגדות לשלטונם בחסות איראן. אלא שהאוכלוסייה הסונית שחוותה את שלטון דאעש במשך יותר משלוש שנים הבינה כי עשתה טעות וכי הארגון אף גרוע יותר מהדיכוי שממנו סבלה קודם. התמיכה בדאעש במרחב הסוני ירדה ככל שגברו מעשי האכזריות, הטרור הפנימי ורציחות האזרחים המוסלמים. אחרי אובדן התמיכה הפנימית אבדה בהדרגה גם התמיכה החיצונית.

 

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן הואשם על ידי מדינות האזור כי הוא מסייע לדאעש על מנת לקדם את חלום חידושה של האימפריה המוסלמית העות'מנית. הוא קיווה לשווא שדאעש יחסל את יריביו הכורדים בצפון סוריה. טורקיה, שהייתה הצינור העיקרי של מתנדבי דאעש, הייתה נתונה לביקורת רבה מצד המערב וארצות הברית ונאלצה להפסיק אחרי שנתיים את זרם המתנדבים העצום שעבר משטחה לדאעש. המחיר שטורקיה שילמה על שינוי עמדתה היה גל של פיגועים מצד דאעש בשטחה.

 

ההצלחה הגדולה של ייצוא הטרור האיראני. לוחמי חיזבאללה הלבנוני ()
ההצלחה הגדולה של ייצוא הטרור האיראני. לוחמי חיזבאללה הלבנוני

הביקורת של המערב לא פסחה גם על מדינות המפרץ. ארה"ב הידקה את המעקב אחרי כספים ומתנדבים המועברים לדאעש מסעודיה ומקטאר.

 

חשיפת התמיכה הקטארית

בשל המתיחות הרבה בין קטאר לבין סעודיה בימים האחרונים, בחרו עיתונים סעודיים לחשוף דווקא עכשיו את מידת התמיכה של הנסיכות בארגוני טרור - דאעש, אל-קאעדה, חמאס ו"האחים המוסלמים". פרשנים מדיניים סעודים זעמו על גישתו המתונה של אמיר קטאר תמים בן חמד אל-תאני כלפי איראן, דווקא בעיתוי הנוכחי, כשסוף סוף מתגבשת חזית סונית-אמריקנית נגדה. אחד הפרשנים בערוץ "אל-ערבייה" הסעודי הביע תקווה כי "הנסיכות הקטנה תפסיק לשחק באש במזרח התיכון עם הכסף שלה ותשוב לממדיה האמיתיים".

 

אין ספק, כי "המדינה האיסלאמית" לא יכולה הייתה להגיע לממדיה העצומים, לצבור כספים ונשק בכמויות כאלה ללא סיוע חיצוני. מרגע שטורקיה וקטאר עלו על הכוונת של העולם המערבי, החל המצור על דאעש להתהדק. הקואליציה שהקימה ארה"ב נגד דאעש בעיראק מסייעת מאוד לצבא העיראקי, למרות רמתו הירודה, להשיב בהדרגה את השטחים שכבש דאעש לפני כשלוש שנים. הקואליציה הצליחה לבודד את דאעש ולנתק את האספקה בין שטחי שליטתו בסוריה ובעיראק. אותה קואליציה אמריקנית גם אפשרה לכורדים לכבוש רבים משטחי דאעש בצפון סוריה.

 

אחרי הקרב על מוסול תעבור המערכה נגד דאעש לא-רקה (צילום: AP) (צילום: AP)
אחרי הקרב על מוסול תעבור המערכה נגד דאעש לא-רקה(צילום: AP)
המפלצת השחורה של דאעש הפסיקה להתרחב והארגון החל בנסיגה כבר לפני שנה. הדבר ניפץ את אשליית תחייתה של "החליפות האיסלאמית" והקטין אט אט את קצב ההתנדבות לארגון. פיגועי דאעש בעולם מהווים מעין הצהרה של הארגון שהוא לא נחלש והוא עדיין חזק ומסוגל להגיע לכל מקום.

 

דאעש עומד לאבד בחודשים הקרובים את מוסול, בירתו בעיראק, ואז תחל התמוטטות של שאר השטחים המבודדים שבשליטתו בעיראק. לאחר מכן תעבור המערכה לסוריה. המיקום של א-רקה, בירת דאעש בסוריה, בסמוך לשטחי הכורדים, יקל ללא ספק על כיבושה של העיר במהלך השנה. דאעש ישרוד במדבריות של סוריה ועיראק ואחר כך יהפוך לארגון טרור חשאי עולמי כמו אל-קאעידה.

 

האם רוסיה תשנה עמדתה כלפי דאעש?

מה שיכול עדיין לעכב את התמוטטות דאעש הוא דווקא האינטרס הרוסי-איראני. מדוע הצליח דאעש לשמור על כוחו דווקא בסוריה - שטח השפעה רוסי - בזמן שהוא נסוג בעיראק, שבה מעורבת ארה"ב הרבה יותר בלחימה?

 

קיווה לשווא שדאעש יחסל את יריביו הכורדים בצפון סוריה. נשיא טורקיה ארדואן (צילום: AP) (צילום: AP)
קיווה לשווא שדאעש יחסל את יריביו הכורדים בצפון סוריה. נשיא טורקיה ארדואן(צילום: AP)

כל עוד דאעש שולט במזרח סוריה, יכולה הברית של רוסיה, איראן והמשטר הסורי לטעון שהם "הטובים" הנלחמים נגד "הרעים", כלומר שהם נלחמים נגד הטרור ושמשטר אסד הוא האלטרנטיבה השפויה כביכול לטרור האיסלאמיסטי. דאעש הציל בעבר את המשטר הסורי כשחיסל את מרבית צבא האופוזיציה והשתלט על שטחיו בצפון סוריה. הישרדות דאעש היא ערובה לחולשת האופוזיציה הסונית נגד משטר אסד. על כן, הרוסים ממעטים בתקיפות על דאעש וממקדים את מאמציהם רק בחוליות דאעש הקרובות לאזורי שליטתם בחלב או באופוזיציה המתונה.

 

רוסיה אף חוששת כי עם קריסת דאעש, כל מזרח סוריה ייפול בידי כוחות הנתונים להשפעה אמריקנית – "כוחות שמירת העם" הכורדיים (YPG) ו"הכוחות הסוריים הדמוקרטיים" (SDF) המעורבים - ערבים וכורדים. על רקע זה ניתן להסביר את הניסיונות בחודש האחרון של כוחות המשטר הסורי לכבוש שטחים בדיר א-זור, בסביבות הערים סלמיה ותדמור שבמערב "המדינה האיסלאמית". ביום שלישי אף ירתה רוסיה טילים מספינה בים לעבר בסיסי דאעש באזור תדמור. האם עומד להתחיל מרוץ לכיבוש דיר א-זור, מקור הנפט של סוריה, שישנה את המדיניות הרוסית כלפי דאעש?

 

הרוסים ובעלי בריתם משקיפים בחשש רב על ההכנות האמריקניות לקרב על בירת דאעש א-רקה ואספקת הנשק הגוברת לחיילים הכורדים התופסת לאחרונה תאוצה, לקראת הפלישה הצפויה בקרוב ל"מדינה האיסלאמית". בינתיים, חוקרים, עיתונאים והיסטוריונים אוספים חומר על פשעי דאעש כהכנה למשפטים שייערכו אחרי המלחמה. מה עתידים המומחים לחשוף בקשר לשיתוף הפעולה של טורקיה וקטאר? מה עוד ייחשף על תרומתן של רוסיה, איראן ומשטר אסד להצלחת דאעש?

 

ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, הוא בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מרצה על האיסלאם ומלמד ערבית באוניברסיטת חיפה בחוג להיסטוריה של המזרח התיכון ובמחלקה ללימודים הומניסטיים בטכניון. ספרו "העלווים - היסטוריה, דת וזהות" יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חלם על חליפות איסלאמית. מנהיג דאעש אל-בגדדי
צילום: ירון פרידמן
ד"ר ירון פרידמן
צילום: ירון פרידמן
מומלצים