שתף קטע נבחר

משרד הבריאות מפרסם: התפריט השבועי שימנע מחלות

שני ללא בשר? שבוע ללא בשר. משרד הבריאות גיבש לראשונה את התפריט המלא המומלץ למבוגרים ולצעירים וקבע: לא לאכול יותר משלוש מנות בשריות בשבוע, וגם הן מהודו ומעוף ולא מבקר. השניצלונים והבולונז מפנים את הצלחת לטובת דגנים, קטניות וסויה. המומחים מסבירים: "תזונה שתמנע מחלות"

מה הקשר בין תזונה לבריאות? ראו את הפרק מתוך "המנקה" שדן בכך:

 

התרגלתם לקציצות בארוחת הצהריים? אולי לצלחת של פסטה עם בולונז? או דווקא שניצלונים זריזים? הגיע הזמן לחשב מתכון מחדש. משרד הבריאות ישיק לראשונה המלצות תזונה לציבור.

 

מדי פעם מתפרסמות המלצות נקודתיות בנוגע לסוגי מזון שונים, אך לראשונה גובש מתווה תזונה שלם — מארוחת הבוקר ועד הנשנוש הלילי.

 

ההמלצות, שיוצגו בכנס הפורום לתזונה בת־קיימא שייערך בעוד שבוע במכון ויצמן, עומדות בסימן הפחתה משמעותית בצריכת מוצרים מן החי. הישראלי הממוצע אוכל כיום בשר על בסיס יומי. על פי ההנחיות החדשות, ניתן לצרוך בשר עופות או הודו פעמיים עד שלוש בשבוע, מומלץ להמעיט בצריכת בשר בקר ככל הניתן, ובשר מעובד — כולל שניצלונים ונקניקים הנפוצים מאוד על השולחן של הישראלים — יש להגביל לפעם בחודש ומוטב להימנע מהם כליל.

 

באופן כללי קובע משרד הבריאות כי יש לצרוך חלבון מהחי במתינות ובכמויות קטנות. לעומת זאת ממליץ משרד הבריאות לצרוך קטניות בכל יום בתבשילים או כתחליף למנה הבשרית, בשילוב עם דגנים, ולהתבסס בעיקר על תפריט עשיר במזונות מגוונים מהצומח ברוח התזונה הים־תיכונית.

 

"ממחקרים רבים עולה שדפוס תזונתי של דיאטה ים־תיכונית עשוי למנוע מחלות לב וכלי דם, יתר לחץ דם, סוכרת ומחלות סרטן שונות", נכתב במסמך ההמלצות. "כמו כן נמצא כי הקפדה על דפוס דיאטה ים־תיכונית היא בעלת קשר מגן מפני מחלת האלצהיימר".

 

להרבות בצריכת ירקות. ההמלצות החדשות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
להרבות בצריכת ירקות. ההמלצות החדשות(צילום: shutterstock)

 

המלצות תזונתיות בריאות

אז מה כן כדאי להכניס לפה? על פי המסמך, מומלץ לצרוך פעם בשבוע דגים, שהם מקור טוב לשומן מסוג אומגה 3 (הכוונה לדגים טריים וקפואים ולא לדגים מומלחים/מעושנים). בנוסף מומלץ להרבות בצריכת ירקות ופירות: לפחות חמש מנות ירק, ושתיים-שלוש מנות פרי. את הפירות והירקות כדאי לאכול במלואם ולא בצורת מיצים. במשרד הבריאות ממליצים גם להקפיד על צריכת קטניות מדי יום: למשל עדשים, אפונה, שעועית, חומוס, פול ולוביה בתבשילים או כתחליף למנה הבשרית.

 

גם בתחום החלב מסתמנת מהפכה, והקטגוריה תכלול מעתה גם סויה ומוצריה. ההמלצה לצריכת שתיים-שלוש מנות חלב מוחלפת בהנחיה לצרוך כמות כזאת של מוצרי חלב או מוצרי סויה.

 

בין ההמלצות הנוספות: לצרוך שמן זית בכבישה קרה כמקור עיקרי לשומן גם בבישול קצר וגם בתיבול, לשלב אגוזים, שקדים ומיני גרעינים כמקור לשומנים בריאים, לחלבונים, לוויטמינים, למינרלים ולסיבים ולהשתמש בתבלינים שתורמים טעם ומסייעים בהפחתת צריכת מלח.

 

ההנחיות קובעות מפורשות שיש להימנע עד כמה שניתן ממזון אולטרה־מעובד, כגון בשר מעובד, מזון ממותק וחטיפים, ממתיקים מלאכותיים ומשקאות אנרגיה. כמו כן יש להעדיף מזון ללא או עם מינימום תוספות של סוכר, מלח או רטבים עתירי קלוריות או שומן רווי. ממתקים, עוגות, משקאות קלים וכדומה יש לצרוך במתינות באירועים מיוחדים בלבד. בנוסף ההנחיות נותנות מענה לציבור הצמחונים והטבעונים הגדל בישראל, וגם שם יש דגש רב על קטניות וירקות ועל העדפת מזונות מלאים מהצומח על פני מזונות מעובדים.

 

 ( ) ( )

 

"ההמלצות החדשות משקפות את המידע העדכני ביותר מהמחקרים על הקשר בין תזונה נכונה למניעת תחלואה ותמותה בטרם עת, ואנו מקווים שהן יסייעו לגשר על הפער בין הרצוי למצוי", אומרת התזונאית ד"ר דורית אדלר מהפורום לתזונה בת־קיימא. "התזונה של הישראלי הממוצע רחוקה מאוד מההמלצות הללו. לדוגמה, ילדים בישראל שותים הרבה שתייה מתוקה, יותר מאשר בארה"ב.

 

"ילדים בישראל גם אוכלים שניצלוני עוף מעובדים לארוחת צהריים כמה פעמים בשבוע, בעוד שמשרד הבריאות ממליץ על מקסימום פעם בחודש, וגם זו נחשבת להמלצה מתונה שכן עדיף להימנע לחלוטין ממוצרים כאלו". "רבים מאיתנו עסוקים ומוצאים את עצמנו מזמינים ג'אנק פוד", מוסיפה סיגל פרישמן, מנהלת היחידה לתזונה ולדיאטה בבית החולים בילינסון. "צריך לעבוד לתזונה בריאה שכוללת בישול ביתי".

 ( ) ( )
 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אוכלים יותר מדי בשר
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים