שתף קטע נבחר

הקרב על מערת המכפלה נמשך: ישראל מקדמת הצבעה חשאית באונסק"ו

ועדת המורשת העולמית של הארגון תצביע על בקשת הפלסטינים להכריז על מערת המכפלה כאתר מורשת פלסטיני. ישראל משוכנעת כי הצבעה חשאית תאפשר לסכל את הצעד

 

מערת המכפלה, חברון (צילום: מדברים תקשורת) (צילום: מדברים תקשורת)
מערת המכפלה, חברון(צילום: מדברים תקשורת)
 

כיצד יוכרע עתידה של מערת המכפלה בחברון? בשבוע הבא יצביעו בקרקוב 21 שגרירי המדינות החברות בוועדת המורשת העולמית של אונסק"ו על בקשת הפלסטינים להכריז על העיר העתיקה בחברון ועל מערת המכפלה כאתר מורשת עולמית פלסטיני. ישראל, שמנסה לסכל את הצעד, פועלת כדי לשכנע את הגורמים האחראים לערוך הצבעה חשאית.

 

אישור הבקשה הפלסטינית מצריך רוב של שני שלישים בהצבעה. ברירת המחדל הינה הצבעה גלויה, אך התקנון קובע כי על פי החלטת היו"ר או על פי בקשת שתי מדינות חברות, תיערך הצבעה חשאית.

מוקדם יותר השבוע פורסם כי הפלסטינים הגישו הצעה נוספת בנושא ירושלים שקובעת שישראל היא אינה הריבון בעיר. הקרב על חברון צמוד מאוד וההצבעה צפויה להיות מוכרעת על חודו של קול. פילוח צפי ההצבעה מלמד שלחשאיותה עשויה להיות השפעה קריטית. לפחות מדינה אחת שלא מקיימת יחסים דיפלומטיים עם ישראל העבירה מסר שבהצבעה חשאית מלאה תצביע נגד הפלסטינים.

 

לאור חשיבותה של ההצבעה פנו שגריר ישראל לאונסק"ו וסגנו לאנשי מפתח בארגון ובהם היועצת המשפטית להבטיח הצבעה חשאית אמיתית, לא בסגנון המקובל באונסק"ו.

 

בקשתה של ישראל כפי שהובאה בפני היועמ"ש והמדינות החברות היא כי כל תהליך ההצבעה - קבלת פתק ההצבעה, סימונו והכנסתו למעטפה - ייערך מאחורי פרגוד. עד כה נהוג היה  באונסק"ו שסדרן מחלק את פתקי ההצבעה למצביעים במקום מושבם באולם, והם מסמנים את בחירתם על שולחן הדיונים, אף שמסביבם לא מעט זוגות עיניים ועדשות של מצלמות.

 

שבוע ויומיים לפני ההצבעה אונסק"ו עדיין מתקשה להבטיח הצבעה הוגנת, כאשר מאחורי הקלעים מופעל מכבש לחצים מצד הקבוצה הערבית, וכאשר תקנונית/ חוקית אין כתובת שאליה ניתן לפנות ולעתור בעניין.

 

ההכרזה מקבעת תודעה בינלאומית שלפיה מערת המכפלה היא אתר פלסטיני מוסלמי, ובהקשר הרחב יותר משפיעה על שאלת הריבונות והזכות ההיסטורית על שאר המקומות לגביהם טוענים הפלסטינים. ההכרזה מטילה מגבלות על ישראל בנוגע לבנייה, שימור ופיתוח של האתר ושטח מסויים שמסביבו. אם תוכרז מערת המכפלה כאתר מורשת עולמי, בכל פעם שישראל תציב במקום בודקה או תבצע עבודות - היא תואשם בהרס של אתר מורשת עולמי. סביב אתרי מורשת עולמיים מתפתחת תיירות ענפה והפלסטינים ינסו לנכס אותה לעצמם. 

 

שגריר ישראל לאונסק"ו, כרמל שאמה הכהן: "נושא ההצבעה החשאית הוא קריטי. עצוב מאוד שזה לא ברור מאליו ושצריך להלחם על זה. הכנופייה הלא דמוקרטית שחטפה את סדר היום של הארגון מנסה עכשיו לאנוס את התקנון. לכל ילד קטן במדינה דמוקרטית ברור שהצבעה חשאית היא מאחורי פרגוד, כשרק המצביע יכול לראות את בחירתו והוא אינו יכול להראותה לאחרים גם אם הוא רוצה בכך".

 

לדבריו, "אם הפלסטינים חוששים מהפסד בהצבעה זה יהיה הרבה יותר מכובד מבחינתם למשוך את הבקשה ולדחות את ההצבעה מאשר לנסות לגנוב אותה" שאמה הכהן קבע כי "מהות הבקשה של הפלסטינים היא בעצם גניבה של מורשת, היסטוריה ותרבות מהיהדות והנצרות. עכשיו הם מנסים להוסיף חטא על פשע ולאשר את הגניבה באמצעות גניבה של הצבעה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תזרוך שגרירים זרים בנוגע להצבעה
מומלצים