שתף קטע נבחר

הפסקת האש בדרום סוריה: פיקוח של מל"טים ולוויינים

מחר ייכנס לתוקף הסכם הפסקת אש בדרום-מערב סוריה שאותו גיבשו ארצות הברית, רוסיה וירדן. בעמאן חשפו פרטים על אופן הפיקוח. בכיר ירדני אמר כי ירדן לא תסבול הקמה של רצף יבשתי מאיראן לביירות: "זה קו אדום בוהק"

 

 

 

יממה לפני כניסתה לתוקף של הפסקת האש בדרום-מערב סוריה מסר היום (שבת) בכיר ירדני פרטים על אופן הפיקוח שכילול פקחים בשטח, מל"טים ולוויינים. סוריה ורוסיה יציבו באזור משטרה צבאית. הפסקות אש שהוכרזו עד כה בסוריה קרסו כעבור זמן קצר, ולא ברור מה יעלה בגורל הסכם הפסקת האש החדש. נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אמר אחר הצהריים כי הפסקת האש היא תולדה של שינוי בעמדה האמריקנית. לדבריו, "העמדה האמריקנית ביחס לסוריה הפכה לפרגמטית יותר".

 

ההסכם בדרום סוריה, שיתחיל להיות מיושם מיום ראשון בצהריים, אמור לקבע במקומם את הכוחות - והמשמעות תהיה מניעת התקדמות נוספת של כוחות פרו-איראניים כמו חיזבאללה. כך מסרה ממשלת ירדן. גורם ירדני בכיר אמר כי הקהילה הבינלאומית, המעצמות האזוריות וירדן לא יסבלו הקמה של "רצף יבשתי מטהרן לביירות. יצירתו תערער את היציבות האזורית ותהווה קו אדום בוהק", כדבריו.

  

הלחימה באזור דרעא. ארכיון  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הלחימה באזור דרעא. ארכיון (צילום: רויטרס)

זליגה של ירי מסוריה לירדן ()
זליגה של ירי מסוריה לירדן

מנכ"ל משרד המודיעין, חגי צוריאל, אמר בשבוע החולף - עוד טרם דווח על ההסכם - כי קיים חשש שהמשטר הסורי, חיזבאללה ואיראן ינצלו את המצב ליצירת עובדות חדשות בשטח. הוא ציין כי בישראל מודאגים מנוכחות חיזבאללה סמוך לרמת הגולן וממאמצי איראן לבנות בלבנון מערך ייצור לטילים. הוא ציין כי בחודש שעבר חברו מיליציות שיעיות בתמיכת איראן משני צדי הגבול הסורי-עיראקי, סמוך לירדן. זה מעורר דאגות ש"השליטה בחלקים מהגבול תאפשר לטהרן לממש את היעד האסטרטגי ולהשיג רצף יבשתי מאיראן דרך עיראק וסוריה עד לבנון".

 

לדבריו, "האיומים הללו צריכים להדאיג את כל הצדדים המעוניינים בייצוב המצב בסוריה ובאזור, כולל ארצות הברית ורוסיה".

 

עיתון "אל-חיאת", היוצא לאור בלונדון, דיווח הבוקר (שבת) מפי מקורות אמריקניים כי ההסכם בין רוסיה לארצות הברית בעניין סוריה, שיכלול הפסקת אש בדרום המדינה החל ממחר, "מוכן" וכולל פרטים ביטחוניים, צבאיים ומדיניים הקשורים להתחלקות השליטה וביטחון הגבולות. על פי אותם גורמים, ההסכם מתבסס על שתי משענות. הראשונה היא הישארותו של אסד בשלטון והשנייה היא הרחקת איראן מאזורי הגבול.

 

ההסכם, כך נטען, כולל עבודה משותפת עם מוסקבה ליצירת אזורים בטוחים. אותם גורמים ציינו כי העבודה על התוכנית החלה לפני כמה חודשים בפיקוח הממונה האמריקני על המלחמה נגד דאעש, ברט מקגרוק, תוכנית שמתייחסת לפרטים הקטנים ביותר בכל הקשור לחלוקת ההשפעה בסוריה בשיתוף פעולה ישיר עם רוסיה. 

 

פגישת פוטין וטראמפ. לטענת הנשיא הרוסי האמריקנים שינו את עמדתם  (צילום: AP) (צילום: AP)
פגישת פוטין וטראמפ. לטענת הנשיא הרוסי האמריקנים שינו את עמדתם (צילום: AP)
 

במקביל, הלחימה באזור א-רקה נמשכת (צילום: MCT) (צילום: MCT)
במקביל, הלחימה באזור א-רקה נמשכת(צילום: MCT)

לוחמים כורדים באזור א-רקה (צילום: MCT) (צילום: MCT)
לוחמים כורדים באזור א-רקה(צילום: MCT)

הגורמים הוסיפו כי "תבוסת דאעש עומדת בראש סדר העדיפויות של וושינגטון ושיתוף הפעולה עם רוסיה נועד לחלק את השליטה באזורי השליטה של דאעש אחרי תבוסתו". אותם גורמים גם אמרו "שיהיה שיתוף פעולה ותיאום צבאי אמריקני-רוסי ישיר לשמירה על האזורים המשוחררים מידי דאעש והקמת אזורים בטוחים בהתאם לתוכנית הרוסית ובהמשך הם עשויים לקלוט לתוכם פליטים".

 

בכתבה גם צוין בהקשר הישראלי כי סוגיית הגבול עם ישראל היא המורכבת ביותר שכן יש התעקשות מצד ישראל להרחיק את חיזבאללה ויש שוני בין ההשקפה האמריקנית להשקפה הישראלית כשבוושינגטון לא מתנגדים לנוכחות רוסית או של המשטר ללא המיליציות של איראן ואילו לישראל יש הסתייגויות גדולות על כך. טראמפ התייחס הבוקר לפגישה עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ואמר כי היא הייתה "מדהימה". 

 

פעילות מוגברת של איראן

אחמד מאג'ידיאר, המנהל צוות חשיבה במכון המזרח התיכון בוושינגטון, אמר כי נראה שאיראן תנסה להעמיק את נוכחותה באזור. "איראן ושלוחותיה הגבירו את פעולותיהם בדרום סוריה". גם הוא ציין כי המטרה בסופו של דבר היא יצירת מסדרון יבשתי בין טהרן לים התיכון, שייאתגר את ארצות הברית ושיפתח חזית חדשה מול ישראל - כאשר יוכרע הקרב נגד דאעש.

 

באו"ם כבר מברכים על הפסקת האש הצפויה. שליח האו"ם לאזור רמזי עז א-דין רמזי אמר לכתבים בדמשק כי "זה צעד בכיוון הנכון". הוא ציין כי ביום שני ייפתחו שיחות שלום בז'נבה, הכוללות משא ומתן בנושאים פוליטיים וחוקתיים, "ההתפתחות הזו מסייעת ליצור את האווירה המתאימה לשיחות", אמר והביע תקווה שהסכמים דומים יושגו באזורים נוספים בסוריה.

 

גורמים אמריקניים רשמיים ציינו כי פרטי ההסכם עדיין מתגבשים, תוך הבנה שהמשטרה הצבאית הרוסית תפקח על הפסקת האש. מוקדם יותר הודיע הצבא הסורי על הפסקת הלחימה במחוזות דרעא, קוניטרה וסווידה למשך ארבעה ימים, לקראת שיחות בניהול הרוסים בקזחסטן. גורמי אופוזיציה דיווחו שהאלימות נמשכה בסוף השבוע באזור דרעא, אך היא הייתה נמוכה מהרגיל, לאחר שבועות של לחימה אינטנסיבית באזור. המרכז לפיקוח על זכויות אדם בסוריה מסר שאישה נהרגה בכפר בצפון-מזרח מחוז דרעא כאשר מסוק של צבא אסד השליך חביות עם חומר נפץ. נמסר כי 16 חביות כאלו הושלכו על האזור וגרמו לפציעתם של עוד כמה אזרחים.

 

כאמור, נשיא רוסיה פוטין התייחס להסכם הפסקת האש בדבריו בוועידת ה-G-20 בהמבורג שבגרמניה: "צריך לחפש פשרות. אתם יודעים, לפעמים זה מצליח. זה שאנחנו פועלים להפחתת הלחימה זה צעד ענק. עכשיו אנחנו צריכים להסכים בדיוק על הגבולות באזורי הלחימה, איך נשמור על הביטחון באזורים האלה. זה שלב קשה ומתיש במחשבה ראשונה, אך חשוב מאוד. אם נסתמך על הניסיון הטוב שהיה לנו עד כה בהסתמך על רצונה הטוב של איראן וטורקיה ומשטר אסד - נוכל להגיע רחוק. הצלחנו להסכים על כך שבכל הנוגע לגבול הדרומי עם ירדן ולרמת הגולן - הדבר החשוב מכל זה לספק ריבונות לסוריה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הלחימה בדרעא. ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים