שתף קטע נבחר

משבר הדסה – היום הכרעת בג"ץ: מה צפוי להתרחש

אחרי חצי שנה של חוסר ודאות, היום צפוי להתכנס הרכב שופטי בג"ץ לקבל החלטה בנוגע לעתירה שהגישו ההורים לילדים חולי הסרטן בבית החולים הדסה

 

 

היום (יום א') צפוי להתכנס הרכב שופטי בג"ץ לקבל החלטה בנוגע לעתירה שהגישו ההורים לילדים חולי הסרטן במחלקה להמטו אונקולוגיה בבית החולים הדסה. ייתכן והפרשה שנמצאת כבר למעלה מחצי שנה - והתחילה בתרועה רמה - תגיע הערב לסיומה בקול ענות חלושה.

 

בשבוע שעבר, לאחר שנכשלו מאמצעי הגישור של השופט בדימוס אליקים רובינשטיין, החלו שלושת השופטים בהרכב – יורם דנציגר, עוזי פוגלמן ונועם סולברג לשרטט את המתווה שהם מתכוונים לפסוק בעתירה. השופטים דחו את הבקשה של העותרים - הורי הילדים המאושפזים במחלקה - לתת צו ביניים המורה על פתיחת מחלקה חדשה בבית החולים שערי צדק, ובכך בעצם רומזים השופטים שהאופציה הזו ירדה מן השולחן ואין בכוונתם לכפות על הרגולטור – משרד הבריאות – לעשות זאת.

 

כנראה סבורים השופטים שההחלטה שקיבלו במשרד הבריאות היא משיקולים עניינים במסגרת קבלת ההחלטות הסבירה. גם אם דעתם אינה נוחה מהתנהלות משרד הבריאות בפרשה הם עדין לא מצאו מקום להתערב בשיקול מקצועי של אנשי המקצוע הרלוונטיים.

 

הפגנת הורים לילדים חולי סרטן ()
הפגנת הורים לילדים חולי סרטן

יחד עם זאת ביקשו השופטים מהמדינה לנמק מדוע התנגדה להעברת 2-3 רופאים למרפאה המטו אונקולוגית בשערי צדק. הצעה הזו הועלתה כבר בשלב הגישור על ידי השופט בדימוס רובינשטיין אבל היה אז משרד הבריאות זה שהתנגד לה והרופאים – דווקא הסכימו. מדובר במרפאה ולא במחלקה שפועלת שנים רבות ברישיון בתוך שערי צדק. ההבדלים בין מרפאה למחלקה הן אפשרויות הטיפול. בעוד במחלקה ניתן לתת מגוון רחב יותר של טיפולים, הרי שבמרפאה האפשרויות מצומצמות – ובוודאי לא ניתן לבצע השתלות מח עצם.

 

במשרד הבריאות התקיימו דיונים קדחתניים בנושא לאחר שבג"ץ נתן להם 48 שעות להסביר את התנגדותם – השופטים רמזו למשרד הבריאות שאם ימשיכו להתנגד, יכפה עליהם את המתווה הזה. ביום חמישי הודיעו עורכי הדין של המדינה לשופטים כי הם מסירים את התנגדותם. אך דרשו שהתנאים לכך יהיו כפי שהציע המגשר: שלושה רופאים לכל היותר, למרפאה ולא למחלקה חדשה, הרופאים יטפלו רק בילדי הדסה לשעבר והפתרון יהיה זמני עד סוף השנה הנוכחית. לרגע היה נדמה כי המשבר נפתר, אולם אז הקשיחו הרופאים את עמדותיהם.

 

דרישות הרופאים

עורכת הדין של מתפטרים הודיעה שהרופאים מוכנים לקבל הסדר רק אם שלושה רופאים יעברו לשערי צדק לאלתר ובתנאי שהם יוכלו להרחיב את השירותים הרפואיים שניתנו במסגרת המרפאה הקיימת בבית החולים. כמו כן הם דורשים שההסכם יהיה ללא הגבלה של זמן - בניגוד למה שבית המשפט ביקש לקבוע שהמתווה יהיה זמני עד סוף 2017.

 

הרופאים גם דורשים לטפל בכל ילד שיגיע לבית החולים במסגרת המומחיות שלהם, כלומר הם מסרבים לקבל את ההסדר בו הם יוכלו לטפל רק בחולים קיימים שהיו מאושפזים בהדסה עין כרם והם דורשים לטפל גם בחולים נוספים שיגיעו למרפאה. הם טוענים שלא ניתן יהיה לחייב אותם להפנות ילד לטיפול בבית חולים במרכז הארץ.

 

קראו עוד:

סוף משבר הדסה: המתווה החדש לשיקום המחלקה

המיילים חושפים: כך תכננו רופאי הדסה נטישת ענק

משבר הדסה: נשיא המדינה השיג הסכמה לדרישות ההורים

 

הרופאים דורשים גם שיוסיפו עוד משאבים על מנת לטפל בילדים החולים. כיום יש בבית החולים מענה חלקי ומצומצם והרישיון שיש בידי המחלקה בשערי צדק הוא למרפאה ולא למחלקה כפי היה קיים בהדסה. צריך לזכור שהפתרון של בג"ץ בו חלק מהרופאים עוברים למרפאה בשערי צדק לא נותן מענה מלא לכל הילדים. חלקם – בעיקר אלו שבמעקב – יוכלו להגיע למרפאה בבית החולים אבל אלו שזקוקים לאשפוז או לטיפולים אינטנסיביים יותר יאלצו לבחור בין בתי חולים במרכז או לקבל טיפול במחלקה עם הרופאים החדשים בהדסה.

 

אם ככה מה האפשרויות?

האפשרות הסבירה שבג"ץ לא יסכים לתנאים אותם מציגים הרופאים – לאור ההסכמות של משרד הבריאות כן לאפשר לחלק מהרופאים לעבור בתאים מסוימים לשערי צדק. צריך לזכור ששופטי בג"ץ לא נוטים להתערב בצורה בוטה בשיקולים של דרגים מקצועיים ולכן למרות ההתנגדות של הרופאים ייתכן והפרשה תסתיים על אף הסתייגתם. השופטים לא כופים עליהם לעבור בבית חולים כזה או אחר – וכך שגם אם יסרבו לא יחייבם.

 

אפשרות נוספת זה שבג"ץ יחליט שלאור התנגדות הרופאים ושערי צדק שטענו ביום חמישי האחרון שלמשרד הבריאות אין יכול להחליט על זהות המטפלים והמטופלים, לשנות את החלטתו באופן משמעותי ויורה על פתיחה של מחלקה המטו אונקולוגית או על שינוי תנאי הרישיון של המרפאה בשערי צדק על מנת לאפשר לרופאים לטפל בילדים. הסבירות לכך אינה גבוה, שכן אילו רצו השופטים להורות על פתיחת מחלקה חדשה, לא היו דוחים בדיון הקודם.

 

ייתכן ובג"ץ יחליט לאפשר את המעבר למרפאה בשערי צדק אך יגמיש את התנאים: כלומר יאפשר ליותר רופאים לעבור ואולי לפרק זמן ארוך יותר על מנת שיוכלו לטפל בכל הילדים. בהודעה שפורסמו ההורים ביום שישי הם טענו שמענה הזמני שמציע בית המשפט הוא אינו מספיק ויש ילדים שצריכים להיות במעקב לפחות שנתיים. לטענתם בג"ץ דוחה את הקץ בחמישה חודשים ובסוף השנה שוב יאלצו לקבל החלטות.

 

אפשרות נוספת היא שבג"ץ יבקש לקבל את הפתרון הנוכחי – של מעבר רופאים למרפאה בשערי צדק ולהמשיך את הדיון בעתירה לגבי פתיחת מחלקה בשערי צדק לאחר שהלחץ הציבורי יירגע.

 

צריך לזכור שהילדים נוסעים לבתי החולים במרכז, עדין אוהל המחאה נמצא בגן סאקר וההורים לא מתכוונים לחדול מהילחם עבור ילדיהם. ייתכן ושופטי בג"ץ ינסו להגיע לפתרון ארוך טווח כאשר העיסוק התקשורתי יפחת, אך יתן סעד זמני כרגע.

 

כך או אחרת נדמה שהפרשה הארוכה הזו לקראת הכרעה. גם מבחינה ציבורית עושה הרושם שהציבור מתקשה להבין ולעקוב אחרי כל ההתפתחויות והאירועים. היום לאחר הדיון בבג"ץ יקיימו ההורים מסיבת עיתונאים בגן סאקר בתגובה על ההכרעה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
הפרשה אמורה להגיע לסיומה
צילום: אלכס קולומויסקי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים