שתף קטע נבחר

גלאי הנוכלים: כך תדעו אם בעל המקצוע שהזמנתם רמאי

אלו מאגרי המידע הממשלתיים הפתוחים לציבור, בהם תוכלו לערוך בירור על בעל המקצוע: האם הוא פועל עם רישיון? האם הוא נוכל שהוגשו נגדו תביעות בעבר? הדבר חשוב בייחוד אם אתם לפני שיפוץ או בנייה בהיקף כספי גדול. תתפלאו, אבל מדובר בחיפוש פשוט יחסית בגוגל, שמצריך מכם רק את תעודת הזהות של בעל העסק. "המקצוענים" עם המדריך

מזמינים בעל מקצוע? אם העבודה מסתכמת בכמה מאות שקלים, לרוב אין צורך לבדוק. אבל כשמדובר בשיפוץ או בבנייה, שעלותם גבוהה במיוחד, חשוב שתדעו עם מי אתם חותמים על חוזה עבודה: האם הוגשו נגדו תביעות בעבר, מהי האיתנות הפיננסית שלו והאם לקוחותיו הקודמים מרוצים. הרי הדבר האחרון שאתם רוצים הוא לגלות שכספי המקדמה ששילמתם הלכו לכיסו של נוכל.

 

כך אתם, כאנשים פרטיים, יכולים לבצע בדיקה פשוטה באמצעות גוגל, ולהקטין את הסיכון והסיכוי לעוגמת הנפש. לפניכם המדריך.

 

עוד כתבות בנושא:

כך תתמודדו עם ליקויים לאחר שיפוץ

למה לצפות כשמשפצים את הבית

שיפוצים במקום קניית דירה

 

לפני הכל: תשיגו את שם העסק ואת מספר תעודת הזהות שלו

"כאשר אתם באים לבצע עסקה עם בעל מקצוע כלשהו, אל תהססו לבקש ממנו לראות את התעודות ואת ההסמכה שלו", מסביר רואה החשבון אלון פורז. "שם, תוכלו לראות את מספר תעודת הזהות או מספר העוסק מורשה שלו. מספר זה יאפשר לכם לקבל מידע ממקורות מגוונים ולנסות להגן על עצמכם בהתקשרות העסקית עמו".

 

   (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

באתר בנק ישראל: האם החשבון שלו מוגבל ואז הוא יעדיף לקבל כסף במזומן?  

באתר בנק ישראל ניתן יהיה לבדוק אם בעל המקצוע הינו בעל חשבון מוגבל או שהוא לקוח מוגבל בנסיבות מחמירות. "הגבלת חשבון הבנק נובעת מ'פיזור' של לפחות 10 שיקים ללא כיסוי", מסביר פורז. "אמנם כאשר מזמינים בעל מקצוע הוא אינו צריך לשלם לנו, אך עצם עובדת היותו מוגבל מעידה על דרך התנהלותו. במקרה שפעילותו בבנק מוגבלת לעיתים הוא אף אינו יכול לפתוח חשבון בנק, ולכן יעדיף לעיתים לקבל תשלום במזומן וללא תיעוד מתאים וחוקי".

 

כמו כן, אם מדובר בקבלן שיפוצים שנדרש לעבוד עם בעלי מקצוע שונים, זה יכול לעורר בעיות. "לצורת התשלום במזומן יש משמעות נוספת", אומר פורז. "תשלום במזומן (בשונה מהמחאה בנקאית או העברה בנקאית), לעיתים אינו מדווח לרשות המיסים. דבר זה עשוי לשמוט את הקרקע במקרה של רצון לתביעה או פיצוי כספי תוך העדר הוכחה ברורה ומסודרת כי אכן בוצע תשלום כזה".

 

איך בודקים? ניתן לבדוק בעלי חשבונות מוגבלים באתר של בנק ישראל.

 

באתר רשות המיסים: האם הוא פועל כחוק?

באתר רשות המיסים נוכל לברר האם בעל המקצוע פועל כחוק והאישורים אותם הוא מחזיק בידו מעידים על תשלום המיסים למדינה - שיעור ניכוי מס במקור ואישור ניהול הספרים. פורז: "כל בעל עסק המתנהל באופן מסודר הינו בעל תיק במע"מ ('עוסק מורשה' או 'עוסק פטור') ובעל תיק במס הכנסה, בשל חובתו להגיש דוחות שנתיים. ניתן לבדוק באתר של מס ערך מוסף האם אותו בעל מקצוע רשום כעוסק מורשה או כעוסק פטור. בדיקה זו מהימנה יותר מקבלת 'תעודת עוסק מורשה', מפני שקיימים מקרים בהם בעל מקצוע היה רשום בעבר אך רישומו בוטל זה מכבר והוא עדיין מחזיק בתעודה הישנה שאינה תקפה יותר.

 

איך בודקים? ניתן לבדוק את סטטוס הרישום במע"מ כאן.

  

בנוסף, ניתן לבדוק באתר רשות המיסים האם לבעל המקצוע אישור על "ניהול ספרים" המעיד כי פעילותו אל מול הרשויות מסודרת, ו"אישור ניכוי מס במקור" - המעיד על כך כי הוא משלם מקדמות מס באופן עצמאי על חשבון הכנסותיו.

 

פורז: "בדרך-כלל, חברות המזמינות בעלי מקצוע אמורות לנכות לבעל המקצוע סכומים ולהעבירם לרשות המיסים על חשבון המס שאותו בעל מקצוע אמור יהיה לשלם. בעל מקצוע אשר פועל בצורה מסודרת לאורך זמן מקבל מרשות המיסים פטור מניכוי מס במקור ('ניכוי מס במקור בשיעור אפס'). כלל זה אינו חל על מזמיני שירות פרטיים, אך הבדיקה ברשות המיסים יכול לסייע בידם לבדוק האם על המקצוע פועל באופן רציף ומסודר אל מול רשויות המס".

 

איך בודקים? כאן ניתן לבדוק אישור ניהול ספרים ושיעור ניכוי מס במקור ברשות המיסים.

  

ברשות האכיפה והגבייה: האם הוא מתחמק מתשלום חובות?  

בחינת איתנותו הפיננסית של בעל מקצוע חשובה מאוד. "בתחום העסקי מקובל להזמין דו"ח שכזה מחברה חיצונית אך ניתן לבצע בדיקה פשוטה באופן עצמי ולקבל תמונת מצב כללית", אומר פורז. "חשוב לבדוק ברשות האכיפה והגבייה האם מדובר בלקוח מוגבל וניתן גם לבדוק האם מדובר במי שחייב ומתחמק מתשלום חובותיו".

 

איך בודקים? באתר של לשכת ההוצאה לפועל קיימת רשימת משתמטים מתשלום חובותיהם.

  

אצל כונס הנכסים הרשמי: האם הוא עומד בפני פשיטת רגל?

ניתן לבצע בדיקה נוספת אצל כונס הנכסים הרשמי של המדינה. פורז: "שם תוכלו לדעת האם בעל המקצוע או האם החברה אותה מציג בעל המקצוע עומדת בפני פירוק או חדלות פירעון – דבר המעיד על התנהלות כספית בעייתית וככל הנראה גם על חובות כבדים לרשויות ולנושים אחרים".

 

איך בודקים? באתר משרד המשפטים (כונס הנכסים הרשמי) לצורך בדיקה האם קיים הליך של פשיטת רגל או צו כינוס נכסים לפי מספר ת"ז או חברה.

 

באתרים וברשתות החברותיות: מהן חוות-הדעת שיש עליו?

עולם האינטרנט והרשתות החברתיות מספק לנו מקורות מידע נוספים. "כיום לרוב בעלי העסקים אשר עובדים באופן מסודר קיים פרופיל פרטי או עסקי ברשתות החברתיות (פייסבוק ולינקדאין)", אומר פורז. "ניתן לחפש אותם ולעיתים גם לקבל אינפורמציה מלקוחות אחרים שקיבלו מהם שירות בעבר. ניתן גם לשאול בקבוצות שונות ברשתות החברתיות ולקבל המלצות על בעלי מקצוע שונים מאנשים אשר קיבלו מהם שירותים ויכולים להעיד על אמינותם ויושרם".

 

באתרים משפטיים: האם מתקיים נגדו הליך משפטי?

שיטוט קצר בגוגל ובמנועי החיפוש המשפטיים, למשל נבו ותקדין, יאפשר לדעת האם מתקיימים הליכים משפטיים בהם הוא מעורב או היה מעורב בעבר. "חשוב לחפש אחר שם בעל העסק ומספר העוסק מורשה שלו ולא להסתפק בחיפוש אחר שם העסק", אומרים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "זאת, משום שבמקרים רבים בעל העסק פשוט משנה את שם החברה, כדי שלא ניתן יהיה להתחקות אחריה בקלות".

 

האם יש לו רישיון וביטוח אחריות מקצועית?  

לא בכל מקרה יש חובה על קבלן השיפוצים להיות רשום בפנקס הקבלנים. "על פי חוק, רק שיפוץ או בנייה מהיקף כספי מסוים ומעלה חייבת להיעשות על-ידי קבלן רשום", מסביר פורז. "אם היקף השיפוץ שלכם רחב, תוכלו לבדוק האם הוא קבלן רשום. כמו כן, כדי למנוע מצב שבו הנדסאי אדריכלות מתחזה לאדריכל, תוכלו לבדוק האם הוא רשום בפנקס המהנדסים והאדריכלים".

 

"ישנם מקצועות שבהם אמנם היקף העבודה אינו גדול, אך החוק עצמו מחייב את בעל המקצוע ברישיון", מסבירים במוקד השירות. "לא תרצו שבהתקנות הכרוכות בעבודה עם חשמל, גז או הדברה, יגיע אליכם בעל מקצוע ללא רישיון או אשר רישיונו אינו בתוקף. הסיכון אינו שווה זאת, והבדיקה מאוד

קלה ומגנה לא רק על רכושכם כי אם גם על בטיחותכם ובטיחות הקרובים לכם".

 

איך בודקים? כאן תוכלו לבדוק האם הקבלן רשום בפנקס הקבלנים וכאן תוכלו לבדוק האם הוא האדריכל או המהנדס רשום.  

 

בדיקה נוספת, היא האם נותן השירות הוא בעל ביטוח לאחריות מקצועית, ככל הנדרש בתחום. במקרה כזה, פשוט בקשו ממנו להציג עבורכם את הפוליסה.

 

מחפשים קבלן שיפוצים? לרשימה המלאה

 

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים