שתף קטע נבחר

חיפה כימיקלים: ההנהלה החליטה על סגירת המפעל; כלל העובדים יפוטרו

הנהלת חיפה כימיקלים החליטה על סגירת החברה ונאלצת לפטר את כלל עובדיה בצפון ובדרום. בשני מכתבים נפרדים האחד לראש הממשלה מאת הבעלים והשני לארגון כח לעובדים שנכתב על ידי סמנכ"ל המשאבים צוין "החברה הגיעה למסקנה שאין מנוס מקבלת החלטה על סגירת המפעל". ועד העובדים בתגובה: "כל מי שהיה לו יד בזה זורק 2,000 עובדים הביתה לקראת החגים"

הנהלת חיפה כימיקלים החליטה על סגירת החברה ופיטורי כלל העובדים. במכתב ששלח סמנכ"ל משאבים בחיפה כימיקלים ניר יצחקי לארגון כח לעובדים בו חברים עובדי חיפה כימיקלים צפון צוין כי בעקבות "ההחלטות השיפוטיות שהורו לחברה לרוקן את מכל האמוניה ואסרו עליה לחזור ולמלא את מכל האמוניה הופסקה מאז תחילת חודש אפריל 2017 פעילות היצור במפעל חיפה כימיקלים אשר במפרץ חיפה.

 

יצחקי ציין את החלטת הממשלה שהתקבלה בתחילת חודש יולי, לפיה הפתרון לאספקת אמוניה בטווח הקצר יהיה באמצעות אוניות קטנות אשר יפרקו את האמוניה באמצעות מסוף הכימיקלים בנמל חיפה ומשם תוזרם האמוניה באמצעות צינור (מקשר ימי) למפעל. יש לציין כי את הפיתרון הזה הכתירו בעיריית חיפה כמסוכן ביותר והתנגדו לו. לאור חוות דעת של היועמ"ש של המשרד להגנת הסביבה, שפורסם ב-ynet, החלטת הממשלה הפכה ללא ישימה. "למרבה הצער, הרשויות הרגולטוריות מונעות ממנה לעשות כן (ליישם פיתרון ביניים. א"ק)".

עובדי חיפה כימיקלים בהפגנת עבר טרם סגירת המפעל (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
עובדי חיפה כימיקלים בהפגנת עבר טרם סגירת המפעל(צילום: עמית שאבי)

עובדי חיפה כימיקלים בהפגנת עבר טרם סגירת המפעל (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
עובדי חיפה כימיקלים בהפגנת עבר טרם סגירת המפעל(צילום: עמית שאבי)
 

במכתב מאשים סמנכ"ל הכספים את הרגולטורים ואת עיריית חיפה במצב הקיים. כך, בסוף חודש יולי פקע היתר הרעלים של המפעל. המשרד להגנת הסביבה חידש את היתר הרעלים עד ל-18 לספטמבר, המועד האחרון לריקון מכל האמוניה לפי בית המשפט העליון. ההיתר ניתן רק לצורך ריקון המכל. "המשרד להגנת הסביבה התנה את חידוש היתר הרעלים בקיום רישיון עסק למפעל. עיריית חיפה מצידה מסרבת לחדש את רישיון העסק. למרבה הצער, מדובר בחלק מהתנכלות נמשכת של העירייה למפעל ומניסיונותיה הבלתי פוסקים בחודשים האחרונים לגרום להפסקת פעילותינו".

 

"בכל אותה תקופה המשיכה החברה בהעסקת העובדים, תוך תשלום מלוא השכר והתנאים. זאת למרות שבתקופה זו לא התבצעה העבודה. ההפסד הכספי שנגרם לחברה במהלך התקופה זו מגיע לכ-100 מיליון שקל. מדי כל יום נוסף מפסדיה החברה סכום של כמיליון שקל. במצב הדברים המתואר הגיעה החברה למסקנה שאין מנוס מקבלת החלטה על סגירת המפעל".

 

לסיום, כתב כי צר להם על סגירת המפעל. "הנזק שנגרם לבעלים כתוצאה מכך הוא, כמובן, כבד ביותר. אולם לא ניתן להמשיך במצב הקיים שמשמעותו נזק כלכלי שלא ניתן לשאתו, כך שלא היה מנוס מקבלת ההחלטה".

 

יש לציין כי בית המשפט העליון העביר ביקורת קשה על חיפה כימיקלים, על שלא התכוננה למהלך של סגירת המיכל על מנת שיימצא פיתרון לעובדים.

 

בעלי חיפה כימיקלים, בעל ההון ג'ולס טראמפ, טרח לכתוב מכתב ארוך ומפורט לראש הממשלה בנימין נתניהו. יש לציין כי המכתב שלו ארוך הרבה יותר מהמכתב הלקוני שהועבר לעובדים, שנכתב כאמור על ידי סמנכ"ל המשאבים ולא הבעלים עצמו.

 

ג'ולס טראמפ, בעלי חיפה כימיקלים (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
ג'ולס טראמפ, בעלי חיפה כימיקלים(צילום: ירון ברנר)

במכתב לראש הממשלה כותב טראמפ באריכות כי "בצר לנו, לאחר מאמצים כבירים הגענו לנקודה שבה לא נוכל יותר להחזיק את פעילות החברה בישראל. למיטב הבנתנו, לא נקבל אישור לחזור לפעילות בעתיד הקרוב ולכן אין לנו ברירה אלא לסגור את החברה לאלתר".

 

המכתב ממשיך בנימה אישית ומגולל את הטרגדיה: "תוצאה טרגית זו מתרחשת לאחר תמיכתנו הבלעדית בחברה במשך חמישה חודשים ללא פעילות כלשהי, לאחר שהפסדנו מאות מיליוני שקלים בזמן שהמשכנו את העסקתם של כל עובדינו, והכל אך ורק בהסתמך על הבטחות לפיהן הממשלה פועלת למציאת פתרון הגיוני שיאפשר לנו להמשיך בפעילותינו. כעת אנו למדים שלמרות ההחלטה פה אחד של הממשלה לפתרון משבר האמוניה - יישום של פיתרון כלשהו אינו נראה באופק ולכן לא נראה שנוכל לחזור לפעול בעתיד הנראה לעין.

 

"ברמה האישית, החלטה זו שוברת את ליבי. הזדמן לי להכיר אישית את האנשים, ואני מכיר את סיפוריהם. אני מכיר את מצוקותיהם ויודע שרובם עבדו בחברה במשך רוב, אם לא כל, חייהם כעובדים ואין ברשותם כישורים נוספים דומים. כך שעל ידי איבוד מקום עבודתם, חייהם וחיי משפחותיהם ייהרסו. אני יודע שבעוד שאלה אשר דחפו אותנו להחלטה זו בצורה בלתי מוצדקת ימשיכו את חייהם ללא הפרעה, מאות העובדים שיפוטרו יחוו אירוע משנה חיים עם השלכות דרסטיות שאין ביכולתי לעצור. הפופוליזם ניצחו את התעשייה. הביורוקרטיה ניצחה את הכלכלה. קמפיין מקומי של ראש עיר הביס את הממשלה הלאומית ואנשי עסקים אחראים אשר השקיעו סכומי עתק בישראל אנו מאוכזבים מהיחס כלפי החברה".

 

יו"ר ועד עובדי חיפה כימיקלים צפון, אלי אלבז אמר כי "אני בהלם. שמעתי את זה עכשיו. אני בהלם מהתנהלות החברה. המנכ"ל. בעל הבית. השר להגנת הסביבה. כל הירוקים. כל מי שהיה לו יד בזה וזורק 2,000 עובדים הביתה לקראת החגים. זה חורבן חיפה כימיקלים. יש לנו פגישה עם היועצים המשפטיים. נעשה מה שצריך לעשות.

 

נציין כי באתר הצפוני יש מעל 700 עובדים, חלקם עובדי קבלן ועובדים בהסכם קיבוצי ואישי. בדרום יש כ-400 עובדים בהסכם אישי וקיבוצי ובנוסף גם כ-100 עובדי קבלן.

 

אלבז הוסיף כי "אנחנו גמורים. זה מפעל חיים. אני 40 שנה במפעל. יש צעירים עם הלוואות ומשכנתאות שרק לפני כמה שנים החלו לבנות את חייהם. מדובר במפעל מרוויח שייסגר על ידי ההנהלה והשרים. האשם העיקרי זה מי שמנהל את המדינה הזו, ראש הממשלה נתניהו. לא ניתן היה לפתור בעיה כזו קטנה? היו כל כך הרבה חלופות. לשלוח אלפי אנשים הביתה בגלל שטות? היו צרכים להכניס את כולם לחדר אחד עד שייצא עשן לבן. העובדים שיילכו ללשכת התעסוקה יעלו למדינה יותר מאשר האיזוטנקים. זה ביזיון".

 

יו"ר המחנה הציוני, אבי גבאי, על פיטורי עובדי חיפה כימיקלים: "מכל האמוניה בחיפה הוא אנדרטה למתווה הגז השערורייתי. הכשלים של מתווה הגז, נגדו נאבקתי רבות, התחדדו הבוקר עם פיטוריהם של כאלפיים עובדים מחיפה כימיקלים. לולא מחיר הגז הטבעי המופקע שקבע לנו נתניהו, היה כאן מפעל ליצור אמוניה ועוד תעסוקה במקום הסגירה הכל כך כואבת של חיפה כימיקלים. מדובר על אלפי עובדים שמכתב הפיטורים שלהם בעצם ניתן ביום שבו אושר מתווה הגז".

 

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "אתמול בלילה (ג') המשרד להגנת הסביבה חידש את היתר הרעלים לחיפה כימיקלים צפון, בהתאם להחלטת בית המשפט העליון, לצורך ריקון המכל בלבד - עד ל-18 בספטמבר 2017.

 

"המשרד הורה לחברה להעביר לו ולגורמי הביטחון עד ה-6 באוגוסט תכנית לריקון מלא של מכל החוף, לרבות אבני דרך, לוחות זמנים לכל אבן דרך, סיכונים וכשלים אפשריים, והאמצעים המוצעים להתמודדות עימם. בנוסף, הוציא המשרד למפעל צו פינוי רעלים ליתר החומרים לפיו על המפעל לפנותם בתוך חודש מהיום.

 

"לאחר השלמת ריקון המכל, ניתן יהיה לשוב ולדון בחידוש היתר הרעלים לחברה בחלופות שאושרו לטווח הקצר - והכל בהתאם לפסיקת בית המשפט.

 

"במקביל, המשרד בוחן בקשות של חיפה כימיקלים דרום לאישור היתר רעלים לייבוא אמוניה - חלקן מתבססות על חלופות שכבר נבחנו בעבר ואושרו עקרונית על-ידי המשרד, וחלקן חדשות ונבחנות בימים אלו באותן אמות מידה קפדניות כמו החלופות הקודמות, כולל ייעוץ חיצוני של מומחים מהארץ ומחו"ל וייעוץ עם המנחה הלאומי".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
 צילום: עופר ארנון, המשרד להגנת הסביבה
חיפה כימיקלים דרום מישור רותם לא המפעל בצפון
צילום: עופר ארנון, המשרד להגנת הסביבה
מומלצים