שתף קטע נבחר
הוסף כתבה
הכי מטוקבקות

    חידה ושמה ליברפול

    האוהדים הצעירים לא טעמו את טעם האליפות, הוותיקים כבר שכחו. קלופ בנה העונה קבוצה עם התקפה צעירה ומרעננת, אך נותר עם הגנה בעייתית מאוד. חיזוק נקודתי יכול להפוך את העונה למופלאה

    יורגן קלופ הוא אחד המאמנים הבכירים ביותר בכדורגל האירופי. האיש הולך לכל מקום וצובר קבלות מתחילת הצלחתו המקצועית במיינץ ועד לשיא בדורטמונד, שם השיג תארים בזירה המקומית (אליפות וגביע), ואף הגיע לגמר ליגת האלופות ב־2013. באוקטובר 2015 חתם בליברפול, כאשר המטרה הראשונה הייתה לצמצם את הנזקים שגרם קודמו ברנדן רוג'רס. לאחר שסיים את העונה בטעם טוב, ציפינו ממנו באופן טבעי שייקח את ליברפול עוד צעד קדימה, ואכן כך היה כאשר בעונה האחרונה, כאשר המייטי רדס סיימו במקום הרביעי לפני צ'לסי, סיטי וטוטנהאם.

     

    אוהדי ליברפול הצעירים לא טעמו את טעם האליפות, והוותיקים כבר שכחו לאחר 27 שנים שחונות. עכשיו הם בונים על קלופ כאיש שאולי יחזיר עטרה ליושנה. מבחינה מקצועית הפרשנים ואנשי המקצוע באי הבריטי משבחים ללא הרף את החלק ההתקפי ומשמיצים את ההגנה. איך מצפים שהגנה המורכבת מבלם בינוני כמו דיאן לוברן תצליח לזכות באליפות? האיש פותח את עונתו הרביעית בליברפול, ועונה אחר עונה מבצע טעויות קריטיות, ועדיין ממשיך לקבל קרדיט בהרכב. הוא לא מהיר מספיק, לא מניע כדור ברמה טובה כנגד לחץ, והנתון שובר השוויון לגביו הוא שליברפול ספגה 27 שערים במצבים נייחים מאז שקלופ הגיע. כבלם קרואטי שיתרונותיו הפיזיים באים לידי ביטוי במצבים נייחים, ציפיתי שיעזור יותר לליברפול, אך הוא באמת בינוני ואולי הוא טוב לקבוצות כמו סאות'המפטון, ממנה הגיע. שותפו להגנה, ג'ואל מאטיפ הקמרוני, נמצא בדעיכה בשנתיים האחרונות ולא שיפר את ההגנה מאז הגיע אשתקד משאלקה.

     

     (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
    (צילום: gettyimages)
     

     

    לגבי ההתקפה, קודם כל אפרגן לקלופ על מה שטוב. משחק המעבר של ליברפול הוא יעיל ומדהים באותה מידה. הקלות שבה ההגנה והקישור מרחיקים את הכדור מהתקפת יריב לעבר הקיצוניים, סאדיו מאנה ומוחמד סלאח, היא תעווה לעיניים. אין ספק שעובדים על זה באימונים וזה מצליח להם. סלאח ומאנה הם מהמהירים בפרימייר־ליג בעמדותיהם, וכשהם דוהרים עם הכדור קשה למצוא בלם שיעצור אותם. במשחק מוקדמות הצ'מפיונס נגד הופנהיים קיבלנו הוכחה לכך, כאשר סלאח נשלח מקו מחצית המגרש, דהר לבד עד לרחבה וכמעט כבש שער סופר יעיל.

     

    שני השחקנים שעוזרים להם במתפרצות ומהווים כתובת ברחבה הם החלוץ רוברטו פירמינו והקשר האמצעי ג'ורג'יניו ויינאלדום. שניהם מצטרפים ויודעים לתאם ביניהם מי יפתח לצד הקרוב ומי יבוא מאחור או מרחוק. המסקנה שלי היא שלפחות בצד ההתקפי ליברפול יכולה להיות מרוצה כאשר היא משחקת נגד קבוצות גדולות. קבוצות כמו סיטי וארסנל יניעו כדור נגד ליברפול במשך רוב המשחק, וכשליברפול תחטוף היא תדע להעניש. לראייה, בעונה שעברה היא לקחה הכי הרבה נקודות נגד הקבוצות מהטופ 6 בטבלה. מנגד מול הקטנות היא פישלה פעם אחר פעם.

     

    לנתון הזה יש הסבר. לליברפול חסרה יצירתיות בהתקפה. כאשר היריבה עומדת טקטית נכון בהגנה ומצופפת את מרכז השדה, ליברפול נותרת חסרת אונים ויכולת. מנסה להניע כדור מרגל לרגל במטרה להגיע לאגפים ומשם להזדמנויות ברחבה, אך לא מצליחה. כאשר אדם ללאנה פצוע ופליפה קוטיניו בדרכו לחתום בברצלונה, היא נותרת ללא שום קשר או שחקן אגף שיודע לפטם את החברים במסירות מפתח לשטחים מתים.

     

    נגד הופנהיים פתח קלופ בהרכב 4-3-3, כאשר בקישור עלה גורדן הנדרסון כקשר אחורי ומלפניו שני קשרי אמצע בדמותם של אמרה ג'אן ו־ויינאלדום. באגפים שיחקו סלאח ומאנה ובחוד פירמינו. ההרכב הזה נבנה בצלמו ובדמותו של קלופ, מאמן מאסכולת המשחק הגרמנית הדוגל בהרכבת שחקנים בעלי כושר גופני עילאי על מנת לבצע לחץ מאסיבי על היריבה. עוד דוגל קלופ במשחק מתפרצות כפי שהסברתי, ולכן גם בליברפול וגם בדורטמונד הוא השתמש בשחקנים סופר מהירים למשימה הזו (בדורטמונד היו בין היתר אובמיאנג ומרקו רויס). הבעיה מתחילה כשהיריבה לא יוזמת ולא מניעה כדור ואז ליברפול בצרות. אין לה אף שחקן שיכול לשחק משחק מסירות מעל דקה ולהיות סבלני עד למציאת שחקן פנוי.

     

    סלאח הוא בעיקר שחקן של מהירות במתפרצות, תנועה בלי כדור מאחורי ההגנה וסיומת טובה מול השער. הוא לא שחקן שפורץ בונקרים ויודע לבשל בגאונות לחברי ההתקפה. סאדיו מאנה הגיע לפני שנתיים מסאות'המפטון על תקן שחקן קו אופייני לפריימיר־ליג בעל מהירות מסחררת ודריבל מעולה, אך גם הוא כמו סלאח לא שחקן שמאופיין ביכולת המסירה לחלוץ. פירמינו הוא חלוץ מעולה, אך תוקע את המשחק בעת שליברפול מנסה לפתח משחק מסודר. הוא לא גבוה מספיק כדי להוות כתובת אווירית להרמות ולא מצטיין במשחק הראש, לא מהיר כדי לעשות תנועה בין הבלמים ובעיקרון הוא פשוט "לא טוב מספיק" כ־9 מרכזי. אולי מעבר לשיטת 4-2-3-1 עם עמדת ה"שחקן מתחת לחלוץ" תואיל לפירמינו.

     

     (צילום: EPA) (צילום: EPA)
    (צילום: EPA)

     

    שחקני האמצע של ליברפול גם הם פשוט מוגבלים. לאמרה ג'אן בעיטה נהדרת ממרחק והוא נותן עבודת הגנה מעולה בכל משחק שגורמת ליובנטוס להתעניין ברכישתו, אך כשהוא משחק בעמדת קשר ה־50:50, ליברפול לא מצליחה להניע כדור. ג'ורדן הנדרסון הולך לאיבוד בעמדת הקשר האחורי, ואני חושב שדווקא הבאת קשר אחורי גרזן קשוח כמו מאטיץ' או בקאיוקו יכולה להועיל לו ולשחרר אותו מעט קדימה, כי הוא שחקן חכם שיודע למסור. אך בהיעדר קשר אחורי אמיתי בסגל הוא מוצב בעמדה ועוסק יותר מדי בעבודות הגנה.

     

    דווקא בעמדת המגן הימני מסתתרת הפתעה. טרנט אלכסנדר ארנולד בן ה־18 פתח בהופעת בכורה אירופית כמגן ימני ועושה רושם שגדל שחקן מעולה. לא פיזי או חזק מדי, אבל משחק עם המון לב ובעל כושר גופני אדיר. הביטחון העצמי שלו בלט כאשר קלופ נתן הוראה שהוא יקבל את הכדורים החופשיים והקרנות, וזה מוכיח שמאמינים בו וביכולת הטכנית שלו. כשנתניאל קליין, המגן הימני הקבוע של הקבוצה ושל נבחרת אנגליה יחזור מהפציעה, ארנולד יאבד כנראה את מקומו בהרכב, אך עתידו עוד לפניו. קשרי 50:50 נדרשים לרוץ מרחבה לרחבה, להיות בעלי כושר גופני מעולה, ומצד שני להיות שחקנים טכניים בעלי יכולת מסירה מדויקת ובעיטה ממרחק כאשר הם מצטרפים להתקפה מגל שני. לילד בן ה־18 יש את היכולת הטכנית, והוא עונה על הצרכים הפיזיולוגיים על מנת לאייש את עמדת קשר האמצע ה־50:50, אז אל תתפלאו אם קלופ יבצע לו את ההסבת עמדה הזו.

     

    ליברפול חייבת שלושה שחקני חיזוק. דבר ראשון חובה להביא בלם. לא אחד גבוה, גמלוני ואיטי כלוברן, אלא מהיר שיידע להתמודד עם חלוצים כמו גבריאל ז'סוס ואלכסנדר לקאזט. קשר אמצע או קשר אחורי, וזו צריכה להיות החלטה חשובה. כי אם מביאים קשר אחורי אפשר לשחק בשתי קומבינציות: קשר אחורי+הנדרסון ליד ואז משחקים ב־4-2-3-1 שמבין שני הקשרים האחוריים הנדרסון מצטרף מעט יותר להתקפה. אפשרות שנייה היא שנשארים ב־4-3-3, כשהנדרסון עובר עמדת ה־50:50, וביחד עם ויינאלדום יש לליברפול קישור אמצע הרבה יותר יצירתי.

     

    החיזוק אחרון הוא חלוץ 9 אמיתי. כשאני אומר אמיתי אני מתכוון לחלוץ שיהווה גם כתובת לכדור גבוה ברחבה, אחד שיודע לשחק גם עם הגב לשער (כרגע אין לליברפול אף חלוץ כזה מלבד דיבוק אוריגי ואולי דומיניק סולנקה החלוץ בן ה־19 שעדיין בוסר). חלוץ שיהווה כתובת מסירה כחלק ממשחק מסירות מסודר, כי פירמינו שמשחק כרגע כחלוץ מאבד את עצמו בין בלמי היריבה ונוטה להיכנס לבלגן באמצע ולהתרועע בין קשרי האמצע.

     

    עם זאת אסיים בנימה אופטימית ואגיד שלדעתי גם חיזוק בודד בדמות בלם טוב מהבלמים הנוכחיים יכול לשפר פלאים את ליברפול, כי ההתקפה שלה צעירה ומלאת פוטנציאל. שתהיה לנו עונה מוצלחת.

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים