שתף קטע נבחר

טיפול שורש: מי זקוק לזה - ואיך זה מתבצע

טיפול השורש מהווה מרכיב חשוב בטיפולי השיניים המשמרים. הצלחה של טיפולים אלו עומדת על כ-95%-85%. איך מתבצע טיפול השורש ולמה חשוב להקפיד על שיקום השן אחר כך?

גם הגיבורים שבינינו, המצליחים להתגבר על החשש מטיפולי שיניים, ימצאו עצמם מבוהלים כשהרופא יבשר להם כי עליהם לעבור טיפול שורש. הם נרעדים לנוכח המחשבה על הרדמה, חדירה לעומק השן, סמיכות לעצבי הלשון, ולמעשה יעדיפו להתמודד עם האיום האיראני מאשר עם קביעת תור לטיפול.

 

לא פעם הפחד ימנע מכם להתמודד עם המציאות ולהדחיקה, עד שלבסוף הכאב יכריע. אחרי הכל, אף אחד מאיתנו לא אוהב לתקן את מה שלא נראה כמקולקל.

 

אבל, דווקא ההמתנה עלולה לעלות לכם ביוקר ובדרך לגרום לכם לסבול לא מעט. כיום, עם התקדמות הטכנולוגיה, שיפור המכשור והאלטרנטיבות - תגלו שטיפולי השורש בסך-הכל 'סובלים' מיחסי ציבור רעים.

 

קיראו עוד בערוץ בריאות השן

 

למה צריך טיפול שורש?

הגורם העיקרי לזיהום ולמחלות בתעלות השורש הם חיידקים החודרים אל עצב השן בגלל עששת חמורה, חבלה, טראומה או שבר בשן, סדקים בשן, נסיגת חניכיים, סתימות ישנות וכו'. אותם חיידקים חודרים את זגוגית השן ושכבת הדנטין, מגיעים למוך (עצב) השן וגורמים לדלקת שהפתרון לה הוא טיפול שורש.

 

לעתים יש צורך בטיפול שורש מניעתי במקרים של מחלות חניכיים, הרס נרחב של כותרת השן שמחייב שחזורה בעזרת מבנה וכתר. יש מקרים בהם מתפתחת דלקת בקצות השורשים בשיניים שעברו טיפולי שורש בעבר, ודלקת זו יכולה לבוא לידי ביטוי בכאבים ספונטניים, נפיחות או כממצא בצילומי רנטגן.

 

הטיפול הנדרש בשיניים אלו הוא חידוש טיפול שורש בו חוזרים על כל התהליך של טיפול השורש, אלא שבמצב הנוכחי יש צורך בהוצאת סתימת השורש הישנה.

 

הסימנים שיעידו על בעיה שתצריך פנייה לרופא שיניים יכללו לרוב כאב, רגישות ממושכת לחום או קור, רגישות למגע או בזמן לעיסה, שינוי צבעה של השן ונפיחות ברקמות החניכיים.

 

עם זאת, לעתים אין תסמינים ברורים וחד משמעיים מה שיכול להקשות על ההחלטה לגבי הטיפול הרצוי, וישנם מצבים כי ההחלטה לבצע טיפול שורש נובעת מממצאים של בדיקה שגרתית.

 

מינימום כאבים. הטכנולוגיות החדשות לטיפולי שורש (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מינימום כאבים. הטכנולוגיות החדשות לטיפולי שורש(צילום: shutterstock)

 

איך זה מתבצע?

הטיפול עצמו מבוצע במערכות תעלות השורש ומטרתו לטפל במחלות מוך השן והרקמה מעבר לקצה השורש (רקמת סב השורש). לצורך כך, רופא השיניים (אנדודונט) נעזר בבדיקות רנטגן, בדיקות קליניות של חלל הפה והבלוטות, ובדיקות נוספות על מנת להבין את חומרת הבעיה ולהחליט על סוג הטיפול.

 

בתחילת הטיפול מרדים הרופא את אזור השן הפגועה וחודר לחלל הלשכה על מנת להגיע אל המוך. במהלך הטיפול מסולקת כל רקמת המוך, תעלות השורש מורחבות ומתבצע חיטוי יסודי שלהן.

 

לקראת סופו של תהליך דוחסים לתעלות חומר סתימה מיוחד, שמטרתו למנוע חדירת חיידקים והתרבותם, ולבסוף, מוסיף הרופא סתימה זמנית בכותרת השן על מנת לאטום את החלל שנעשה בכותרת השן.

 

שן שעברה טיפול שורש עלולה להיות חלשה יותר כתוצאה מאיבוד חומר השן בעקבות הנזק מהעששת או החבלה שעברה, ולכן היא מועדת להישבר. לאחר כמה ימים מומלץ להשלים את הטיפול על ידי החלפת הסתימה הזמנית בקבועה ובניית כתר מעל.

 

כיום, קיימות טכנולוגיות חדישות ומשוכללות המאפשרות לבצע טיפולי שורש במינימום כאבים ומתמקדות במעבר מפעולה ידנית הנעשית על ידי הרופא לפעולת מכשירים המאפשרים דיוק מרבי.

 

כך למשל, מכשירים בעלי תנועה סיבובית המאפשרים ניקוי יעיל יותר, וכאלה העוזרים לבחון את קצה שורשי התעלות ולדעת באופן מדויק יותר את אורך התעלה.

 

בנוסף, טיפולי השורש נעשים היום תחת מיקרוסקופ קליני המאפשר ראות ברורה יותר של מפתחי התעלות והתעלות עצמן ובכך מאפשר עבודה מדויקת ויסודית עותר בחיטוי התעלה.

 

לשמור על השן לאחר טיפול השורש

במחקרים שנעשו מצאו כי טיפול שורש מצליח בכ-95%-85% מהמקרים והמשמעות היא כי רוב טיפולי השורש מצליחים כבר בפעם הראשונה. עם זאת, לעתים טיפול השורש עצמו מוצלח, אבל סתימת השורש לקויה ובמקרים כאלה מבצעים חידוש סתימת שורש.

 

במקרים נדירים בהם החידוש לא צלח, יש צורך לבצע ניתוח הנקרא Apicoectomy הנעשה באזור סב השורש. בטיפול זה מטפלים בקצה השורש ואוטמים את קצה השורש בסתימה כך שהחיידקים 'נכלאים' ואינם ממשיכים לחולל את הדלקת.

 

על אף ההנחה הרווחת לפיה מדובר בטיפול המלווה בכאב וסבל רב, הטיפול נעשה כיום באופן שגרתי, תחת הרדמה מקומית חזקה ויעילה, וכמעט שאינו כרוך בכאבים. כאשר בשן שטופלה היו כאבים קודם לטיפול, הסיכוי לכאבים או רגישות באזור השן לאחר הטיפול עולה, אך לרוב יחלפו תוך יום.

 

ישנה חשיבות מיוחדת לשיקום השן לאחר טיפול השורש. לטיפול השיקומי מטרות חשובות, כגון שמירה על חומר השן הקיים, השלמת החומר החסר, סיוע בתפקודי השן והגנה מפני עששת ומפני שבירה של קיר השן שנותר ללא תמיכה בעקבות הטיפול.


הכותב הוא מומחה לטיפולי שורש והמנהל הרפואי מכבידנט רמת השרון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Index Open
מי צריך טיפול שורש
צילום: Index Open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים