שתף קטע נבחר

עיראק על משאל העם הכורדי: "יהיו השלכות להכרזת עצמאות"

סגן שר החוץ תקף את ההודעה של הפרלמנט הכורדי על משאל העם להקמת מדינה נפרדת בגבולות עיראק. "מי שיוצא בהצהרות שכאלה - שיהיה מוכן להשלכות", אמר. "קל להכריז את כל מה שעולה ברוחך, אבל לא פשוט לממש את זה"

סגן שר החוץ העיראקי, איברהים אל-ג'עפרי, תקף אמש (יום ד') את המנהיגים הכורדים בעקבות כוונתם לערוך משאל עם על הקמת מדינה עצמאית. "המנהיגים הכורדים צריכים להיות מוכנים לכל ההשלכות האפשריות אם יכריזו על עצמאות", אמר אל-ג'עפרי לסוכנות הידיעות רויטרס במהלך ביקורו בוועידת הליגה הערבית בקהיר.

 

לכורדים יש הזדמנות היסטורית למדינה / פרשנות

 

הפרלמנט הכורדי הכריז על קיום משאל העם ב-25 בספטמבר, אך הצמרת בעיראק מתנגדת להחלטה בתוקף. גם השכנות איראן, סוריה וטורקיה, שהכורדים מתגוררים גם בהן, מתנגדות למהלך מחשש ליצירת פילוג בקרב האזרחים. "מי שיוצא בהצהרות שכאלה צריך לקחת אחריות. קל להכריז את כל מה שעולה ברוחך, אבל לא פשוט לממש את זה", הוסיף אל-ג'עפרי.  

סגן שר החוץ העיראקי: "תהיו מוכנים להשלכות של הכרזת עצמאות" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
סגן שר החוץ העיראקי: "תהיו מוכנים להשלכות של הכרזת עצמאות"(צילום: AFP)

הכורדים מתכוננים למשאל עם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הכורדים מתכוננים למשאל עם(צילום: AFP)

 

נשיא כורדיסטן העיראקית, מסעוד אל-ברזאני, דחה בתוקף את הלחצים שמופעלים עליו כדי לדחות את משאל העם. בראיון שהעניק שלשום לרשת BBC הבריטית, אמר ברזאני שהכורדים מוכנים לשרטט את הגבולות של מדינתם, אם הממשל בבגדד לא יקבל את תוצאות המשאל שתוצאתו די ידועה מראש.

נשיא כורדיסטן מסעוד אל-ברזאני ()
נשיא כורדיסטן מסעוד אל-ברזאני

"זכותנו לבקש עצמאות. אחרי המשאל אנחנו נתחיל שיחות עם בגדד כדי להגיע להסכם על הגבולות, סוגיית המים והנפט. אנחנו ננקוט את הצעדים האלה, אך אם הם לא יקבלו את זה, זה יהיה כבר עניין אחר", אמר נשיא החבל הכורדי.

 

ברזאני התייחס כמובן למחוז כירכוכ העשיר בנפט בשל החשש כי צבא עיראק יבחר לתקוף את דאעש שנמצא באזור כדי לטרפד את משאל העם. "אנחנו לא אומרים שכירכוכ שייכת רק לכורדים. כירכוכ צריכה להיות סמל של דו קיום. אם האנשים בכירכוכ יצביעו לא במשאל העם, נכבד את ההצבעה שלהם. אבל לא נקבל את זה שמישהו ימנע מהם לקיים את משאל העם".

 

חבל הארץ הכורדי בצפון עיראק זוכה לאוטונומיה נרחבת ממלחמת המפרץ בשנת 1991. על אף הטלטלות הרבות במדינה, מאז הפלישה האמריקנית לעיראק ב-2003 ותפיסתו של סדאם חוסיין, האוטונומיה הכורדית שמרה על יציבות ברוב הזמן. האזרחים הכורדים פועלים להקמת מדינה מדינה עצמאית מאז התפוררות האימפריה העות'מאנית בסוף מלחמת העולם הראשונה.

 

גם בטורקיה, שבה הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן הכריז על המחתרת הכורדית (PKK) ארגון טרור, נאבקים במיליוני התושבים הכורדים. השבוע כמעט ונוצרה תקרית סביב העניין, אחרי שאלוף יאיר גולן, סגן הרמטכ"ל לשעבר, אמר בפאנל בוושינגטון כי בעיניו המחתרת הכורדית אינה ארגון טרור. לדברי גולן, "כשמסתכלים על איראן במזרח, כשמסתכלים על אי היציבות באזור, ישות כורדית יציבה ומלוכדת באמצע הביצה הטובענית הזאת, זה לא רעיון גרוע".

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו מיהר לדחות את דבריו והודיע כי "ישראל מתנגדת ל-PKK ורואה בו ארגון טרור, בניגוד לטורקיה שתומכת בארגון הטרור חמאס". עם זאת, נתניהו הביע תמיכה בהקמת יישות עצמאית: "בעוד שישראל מתנגדת לטרור באשר הוא, היא תומכת במאמצים הלגיטימיים של העם הכורדי להשיג מדינה משלו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
סגן שר החוץ איברהים אל-ג'עפרי
צילום: AFP
מומלצים