שתף קטע נבחר

נמסטה לשנה טובה

בשנים האחרונות יותר ויותר קהילות יהודיות בארה"ב מחפשות דרכים חדשות כדי לערב את חבריהן במנהגים ומסורת. למען המטרה, הם מוכנים ללכת רחוק. קבלו כמה דוגמאות למנהגים המחודשים

כל אחד מאיתנו חושב שהוא מכיר את מנהגי החג. בראש השנה אוכלים תפוח בדבש, ביום כיפור אוכלים ארוחה מפסקת ובסוכות יושבים מתחת לסוכה שקישטנו מבעוד מועד. נשמע די פשוט? חכו שתגלו כמה מנהגים פספסתם בדרך.

 

באתר JTA תיארו את המנהגים הכי עדכניים שבקהילות רבות מתחילים לשריין בתקווה להוביל עוד ועוד מתעניינים בימי החגים.

בין השאר הם מדברים על בקשות סליחה שקשורות בתרנגולת. חושבים שאתם מכירים את המנהג? שימו לב מה בדיוק מציעים ליהודים המקומיים לעשות. רגע לפני יום כיפור, בכל שכונה אורתודוכסית אפשר לעיתים להתבלבל ולחשוב שמדובר בלול, עם גברים שמניפים תרנגולות מעל ראשיהם בטקס הכפרות. בדרך כלל, מיד אחרי הטקס, החטאים עוברים על פי המסורת לעוף העייף והוא נתרם לעניים.

 

היום כשמדובר בסליחות, יש לא מעט יהודים שאת ה'סליחה', בוחרים להפנות לתרנגולת בעקבות המנהג העתיק. אחרים מסתפקים בהחלפת התרנגולת בשטרות ירוקים שאחרי שיעשו סיבוב מעל ראשיהם, יעברו לצדקה.

 

בקונטיקט, מדווח האתר, במרכז היהודי ע"ש איזבלה פרידמן, נוהגים לקיים את מצוות הכפרות, רק שבמקום לסובב את התרנגולת מסביב לראש, מחבקים אותה.

חברי המרכז יגיעו השנה רגע לפני יום כיפור ללול תרנגולות מקומי, יחלו בתפילות הכפרות ואז 'אם התרנגולות יאשרו', יקחו אותן המתפללים לפינה שקטה וכל אחד באופן אישי יאמץ אותן לחיקו וימשיך בתפילות הכפרות... ואולי, הם מציינים, יוסיפו גם מדיטציה.

בתום הטקס המאוד ייחודי הזה, המתפללים פשוט משחררים את התרנגולות לחופשי.

 

בראיון סיפרה מובילת הטקסים בלולים שכטבעונית, היא עדיין מעריכה את מנהג הכפרות העתיק, ובדרך הזו יש בו גם כדי להעצים ולהדק את הקשר והערבות ההדדית שיש לבני האדם עם החיות. "אני רוצה", אמרה, "שהמנהג הזה יגרום לאנשים להאמין שהתרנגולת, ברגע הזה, כשמסתכלים לה בעיניים, עוזרת להם לכתוב בספר חייהם".

 

השנה חבקו את התרנגולת. מנהג ה'כפרות' (צילום: תומי הרפז) (צילום: תומי הרפז)
השנה חבקו את התרנגולת. מנהג ה'כפרות'(צילום: תומי הרפז)

 

חשבתם שרק בקונטיקט משכתבים מנהגי עבר? ביום כיפור נהוג לאמר 'חטאנו לפנייך'. בשנת 2013, דויד צבי קלמן הקים את AtoneNet שדרכו, אנשים יכולים באופן אנונימי להעלות (פוסט) חטאים עליהם הם בוחרים להתוודות.

בתחילה, נהג להגיע לבתי כנסת ולאגד חטאים קהילתיים. הוא מספר שמצא את מנהג הוידוי הסטנדרטי כללי מדי, וכזה שמתייחס לחטאים שרובנו כבר לא ממש יכולים להזדהות איתם. ברוב המקרים, לא היו אלו חטאים מרמזים על אותם חטאים שכל אחד מאיתנו באמת היה רוצה להוריד מליבו.

בין החטאים שהועלו במערכת שיצר, תוכלו למצוא השנה וידויים שנוגעים בכל תחומי החים, מ'מצטער שדאגתי יותר להיראות כמו אדם שחף מגזענות מאשר באמת לעשות מעשה כדי לשנות את המצב', או 'מצטער שאני לא עוזר לשנות את חיי השחורים שלצידי' ועד וידויים נשגבים פחות כמו 'מצטער שלקחתי אוכל של אנשים אחרים בבית בלי לשאול' או צער על יחס לא הוגן לחבר או בן משפחה.

את כל החטאים שנאספים, קלמן מאגד בחוברת ושולח אותה לכל מי שידרוש, רגע לפני יום כיפור, בתקווה שיוכלו להתחבר, להזדהות ולכפר על חטאים שהם באמת מכירים מקרוב.

 

בין החטאים לתרנגול, יש לנו גם לא מעט אוכל. מעוגת הדבש לראש הדג, נראה לנו שאנחנו מסודרים על התפריט לשבועות הקרובים, אבל אנחנו יכולים להתערב ששכחתם לשריין בתוכו מקום גם לפיצה.

אחד המנהגים האהובים של חגי תשרי הוא ה'תשליך'. לפיו נהוג ללכת ביום הראשון של ראש השנה, אחרי הצהריים, לשפת הים או לנהר שבהם מצויים דגים, ושם מתפללים תפילה מיוחדת ששמה תשליך, בקשה להשלכת העבירות אל מצולות ים, על-פי הפסוק "...וְתַשְׁלִיךְ בִּמְצֻלוֹת יָם כָּל-חַטֹּאותָם" (מיכה ז', יט).

הסיבה שהולכים דווקא למקום בו ישנם דגים היא משום שבני ישראל נמשלו לדגים, כמו שהדגים נשפטים על ידי הדייג ורשתו, כך נשפטים בני ישראל בראש השנה על ידי אלוהים.

ברוב המקרים אנחנו לוקחים כמה חתיכות לחם בכיס, ומשליכים אותו. הרבי ג'רמי פיין ממינסוטה מספר ל -JTA שהתקשה להוביל עימו חברי קהילה לנהר המסיסיפי כדי להשלים 'תשליך'.

השנה הוא החליט לשנות את המצב ולפני ראש השנה, בערך 100 תלמידים הגיעו לבית הכנסת ואפו איתו פיצה. הם גם אכלו אותה. את ה'קשה', הם השאירו בשקית עם שמם במקרר בית הכנסת. אחרי הטקס המסורתי הם יקחו את הבצק הנותר, ועם הוריהם, יצטרפו לרבי הישר לנהר המיסיסיפי, להשליך את ה'קשה' אל המים.

 

מדיטציה וסליחות. חגי תשרי בארה"ב ()
מדיטציה וסליחות. חגי תשרי בארה"ב

 

סליחות ווידויים החלו כבר בימים שלפני ראש השנה, ברוב המקרים בבתי הכנסת, אבל השנה, יש מי שבחר לעשות את זה אחרת.

רבי עמיחי לאו-לביא ממנהטן מציין שהשנה, ראש השנה היהודית וראש השנה המוסלמית יצוינו במקביל, והוא בוחר לחגוג אותן כחג בין-דתי.

הקהילה שלו, תתפלל בימים הקרובים עם הקהילה המוסלמית ובשלב הסליחות, יתפללו עם חברי מרכז ה'זן' של ניו יורק, מרכז למדיטציות. כך, ניתן יהיה לשלב את תפילות העונה עם מדיטציה נכונה. "זו דרך להתחיל את השנה ולקחת אחריות על מי שאנחנו לפני אלוהים", אמר הרב לאתר. "התבוננות פנימה עם כלי כמו מדיטציה יכולה להתאים לכל אחד, בכל מקום שבו הוא נמצא".

נמסטה וגמר חתימה טובה!

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נושמים עמוק ומבקשים סליחות. מנהגים חדשים באמריקה
מומלצים