שתף קטע נבחר

עדויות קשות: "חיילים מצבא מיאנמר אנסו עשרות פליטות מוסלמיות"

רופאים של האו"ם סיפרו כי טיפלו בעשרות נשים ממיעוט הרוהינגה שברחו לבנגלדש בעקבות המבצעים הברוטליים של צבא מיאנמר בארצן באוקטובר 2016 ובאוגוסט השנה: "הפציעות מעידות שהן עברו תקיפות מיניות"

מחנה פליטים לבני רוהינגה בבנגלדש (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מחנה פליטים לבני רוהינגה בבנגלדש(צילום: רויטרס)

 

עובדי בריאות ורופאים של האו"ם, שטיפלו בשבועות האחרונים בבני רוהינגה מוסלמים שברחו ממיאנמר לבנגלדש בעקבות האלימות הקשה בארצם, סיפרו כי ראו עשרות נשים עם פציעות שמעידות שהן עברו תקיפות מיניות.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

עדויות הרופאים, שנתמכות במסמכים רפואיים שהגיעו לידי סוכנות הידיעות רויטרס, מאששות את הטענות שלפיהן כוחות הביטחון של מיאנמר היו מעורבים בתקיפות מיניות, אונס קבוצתי של בנות המיעוט המוסלמי חסר המדינה.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

גורמי ממשל במיאנמר דוחים בתוקף את הטענות נגדם וטוענים שמדובר בתעמולה שנועדה להכפיש את הצבא שלהם, שלדבריהם מבצע מבצעים לגיטמיים נגד מורדים שנועדו להגן על אזרחים.

 

מיאנמר: "הנשים שנאנסו צריכות לבוא אלינו"

זה הטיי, דובר מנהיגת מיאנמר בפועל אונג סן סו צ'י, אמר שהרשויות יחקרו את הטענות שהובאו בפניהן. "הנשים שנאנסו צריכות לבוא אלינו", הוא אמר. "אנחנו ניתן להן ביטחון מלא. אנחנו נחקור וננקוט פעולה".

 

סו צ'י עצמה לא הגיבה לשורה ארוכה של טענות שהושמעו מאז שנה שעברה בדבר תקיפות מיניות של אנשי צבא מיאנמר נגד נשים ממיעוט הרוהינגה.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
האלימות הקשה במדינת ראקין שבצפון-מערב מיאנמר פרצה תחילה באוקטובר 2016 ושבה ב-25 באוגוסט. מורדים מוסלמים בני רוהינגה תקפו עמדות צבא, וזה השיב בפעולת תגמול קשה שלטענת האו"ם שוות ערך ל"טיהור אתני".

 

דפוסי תקיפה שחוזרים על עצמם

סוכנות הידיעות רויטרס שוחחה עם שמונה עובדי בריאות במחוז קוקס בזאר בבנגלדש שסיפרו שטיפלו ביותר מ-25 מקרי אונס שונים מאז אוגוסט. אנשי הרפואה סיפרו שהם לא מנסים לקבוע בוודאות מה קרה למטופלים שלהם, אבל אמרו שהם ראו דפוסים שחזרו על עצמם בסיפורים ובמצבן הפיזי של עשרות נשים, שטוענתו שחיילים מצבא מיאנמר תקפו אותן.

 

רופאים שעובדים במרפאה של ארגון ההגירה הבינלאומי (IOM) במחנה פליטים בבנגלדש סיפרו שהם טיפלו במאות נשים עם פציעות שלטענתן נגרמו בתקיפות מיניות אלימות במהלך המבצע הצבאי בחודשים אוקטובר ונובמבר 2016. מקרי אונס נוספים דווחו גם על ידי נשים שברחו ממיאנמר בזרם הפליטים העצום - שהגיע לכ-429 אלף - מאז חידוש האלימות במדינת ראקין ב-25 באוגוסט.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
כמה עובדי בריאות סיפרו כי בזמן המבצע הצבאי בחודש אוקטובר רוב הנשים ממיעוט הרוהינגה נשארו בבתיהן בכפרים, אולם הפעם ברחו רובן לבנגלדש עם הסימן הראשון לפעילות של צבא מיאנמר.

 

משכו בשיער, הכו עם הרובה - ואז אנסו

רופאים במחנה פליטים במרפאה בעיר לדה הראו לסוכנות הידיעות רויטרס מסמכים רפואיים של שלוש נשים שטופלו על ידם. באחד מהם, למשל, מתוארת אישה בת 20 שטופלה במרפאה ב-10 באוקטובר, שבעה ימים לאחר שלטענתה נאנסה על ידי חייל במיאנמר. בהערות שנכתבו בכתב יד היא טענה שחיילים "משכו בשיער שלה" ו"השתמשו ברובה כדי להכות אותה" לפני שאנסו אותה. ד"ר טסונבה נורין מארגון ההגירה הבינלאומי סיפרה: "מצאנו צלקות בעור, זה מראה על תקיפה בכוח, תקיפה לא אנושית". הרופאה סיפרה שהייתה עדה למקרים של קריעת נרתיק, סימני נשיכה וסימנים שמעידים על שימוש בכלי נשק שהוחדרו לתוך איבר המין הנשי. לדבריה, בזרם הפליטים העצום של בני הרוהינגה היא עצמה טיפלה בחמש נשים לפחות שככל הנראה עברו אונס. היא הוסיפה שבכל המקרים, העדויות של הנשים תאמו לפציעותיהן הפיזיות.

 

סופגת ביקורת קשה בעולם על רדיפת בני הרוהינגה. מנהיגת מיאנמר בפועל אונג סן סו צ'י (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
סופגת ביקורת קשה בעולם על רדיפת בני הרוהינגה. מנהיגת מיאנמר בפועל אונג סן סו צ'י(צילום: רויטרס)

במרפאות של האו"ם בבנגלדש סיפרו רופאים שטיפלו ב-19 נשים לפחות שנאנסו. "הראיות כוללות סימני נשיכה, קריעת נרתיק, דברים מסוג זה", אמר ד"ר מיבאח אודין אחמד. ביום אחד בלבד, לדבריו, ב-14 בספטמבר, הגיעו שש נשים למרפאות של האו"ם וסיפרו שהן הותקפו מינית. "כולן אמרו שצבא מיאנמר עשה להן את זה".

 

פליטה אחת נאנסה על ידי שבעה חיילים

רופא מארגון ההגירה הבינלאומי סיפר שעבד באחת המרפאות בבנגלדש ולדבריו אישה אחת שחצתה את הגבול ממיאנמר סיפרה שהיא נאנסה על ידי לפחות שבעה חיילים. "היא הייתה חלשה מאוד וסבלה מטראומה ואמרה שהיא נלחמה כדי להגיע למרפאה", סיפר הרופא. "היה לה חתך בנרתיק", הוא הוסיף.

 

הטיפול ב-1.1 מיליון בני רוהינגה במיאנמר, מדינה שרוב התושבים בה בודהיסטים, הוא האתגר הגדול ביותר שאיתו מתמודדת מנהיגת המדינה אונג סן סוצ'י, כלת פרס נובל לשלום ולשעבר מנהיגת האופוזיציה. במערב מתחו ביקורת על סו צ'י ומאשימים אותה שאינה יוצאת להגנת המיעוט המוסלמי הנרדף במיאנמר. אלא שסו צ'י טוענת שכוחות הביטחון בארצה לא מבצעים טיהור אתני והפנתה אצבע מאשימה לעבר בני הרוהינגה. "אנו מגנים כל הפרות של זכויות אדם ואלימות בלתי חוקית. אנחנו מחויבים להשבת השלום והיציבות ולשלטון החוק בכל המדינה", אמרה סו צ'י בנאום שנשאה בבירה נייפידאו.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

במשך שנים רבות זכתה סו צ'י לשבחים על ידי הקהילה הבינלאומית על קידום הדמוקרטיה והנהגת האופוזיציה במהלך שלטון המשטר הצבאי במדינה שבה רוב בודהיסטי, והוחזקה במעצר בית במשך תקופה מאוד ארוכה. אלא שכעת התהפך הגלגל וכלת פרס נובל לשלום סופגת ביקורת קשה באחרונה בשל שתיקתה לנוכח רדיפת בני הרוהינגה.

 

צבא מינאמר עדיין מחזיק בכוח רב במדינה וכן בהשפעה רבה בנושאי ביטחון. סו צ'י לא התייחסה בנאומה למבצע הצבאי בראקין ואמרה רק ש"לא היו עימותים מזוינים ולא היו פעולות טיהור" מאז 5 בספטמבר. "עם זאת, מטריד אותנו לשמוע שמספר מוסלמים בורחים וחוצים את הגבול לבנגלדש", אמרה סו צ'י. "אנחנו רוצים לגלות מדוע אקסודוס זה קורה".

 

ארגוני זכויות אדם ובני רוהינגה נמלטים טוענים שצבא מיאנמר ובודהיסטים חמושים ניהלו מסע הצתה שנועד לסלק את האוכלוסייה המוסלמית מביתה. מיאנמר דוחה את הטענה הזו וטוענת מצדה שכוחות הביטחון שלה מבצעים פעולות שנועדו להגן מפני המורדים בני רוהינגה מארגון ARSA, שלקחו אחריות לתקיפת עמדות הצבא ב-25 באוגוסט וכן באוקטובר 2016.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
פליטים ממיאנמר בבנגלדש
צילום: AP
מומלצים