שתף קטע נבחר

למניעת קמטים: 3 תרגילים פשוטים לשרירי הפנים

בדומה לשאר השרירים בגוף האדם, גם שרירי הפנים זקוקים לאימון. ד"ר אודי בר, מומחה לעיכוב תהליכי הזדקנות, ממליץ על שלושה תרגילים פשוטים שאפשר לעשות גם במהלך נהיגה, צפייה בטלוויזיה או עבודה מול המחשב, ויעזרו לשרירים שלכם לשמור על איברי הפנים והצוואר חלקים, גמישים ויציבים - לאורך זמן

הפנים הן האיבר השרירי ביותר בגופנו. הלחיים, ארובות העיניים, הצוואר, צדי האף וכמובן המצח - כל אלה עמוסים במספר רב של שרירים המושכים ומותחים את עור הפנים לכיוונים שונים על מנת לאפשר לנו להביע מגוון עצום של רגשות שקיימים במבע האנושי.

 

ככל רקמת שריר אחרת בגופנו, שרירי הפנים שלנו מגיבים לאימוץ והפעלה חוזרת שלהם בגדילה והתעבות, אך גם בתקצרות אורכם. מאידך, שרירים אשר אינם מופעלים תדיר, הולכים ומאבדים מכוחם והופכים לדקים ורפויים יותר.

 

חלק גדול מתהליך הזדקנות הפנים מבוסס על הדימניקה המתחוללת במערכת השרירים המורכבת שמכסה את כל פנינו כמסיכה וממשיכה ומצפה גם את הצוואר.

 

הכי הרבה שרירים. פנים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הכי הרבה שרירים. פנים(צילום: shutterstock)
 

אחת התופעות הבולטות עם העלייה בגיל היא התעבות והתקצרות של שרירים שמרבים להתכווץ כחלק מתהליך היומיום השגרתי. זו בדיוק הסיבה להופעתם של קמטי החיוך מצדי העיניים עם העלייה בגיל, גם כשאנחנו לא מחייכים. השריר הטבעתי המקיף את העין מתקצר עם הזמן ובכך מוריד את קצה הגבה המרוחק ומחמיר צניחת העפעפיים (מושך למטה), וגם נשאר מכווץ יותר בעת מנוחה (התקצרות) וכך מונע מעור הלחיים לשוב ולהיות חלק כבעבר גם בתום החיוך.

 

לעומת זאת, שרירים אחרים בפנים, כגון שרירי המניפה בצוואר הקדמי, זוקפי הצוואר האחוריים שבעורף, שרירי בסיס הפה והלוע ואחרים נוספים, נוטים דווקא להיחלש עם הגיל. היחלשותם מביאה להתרופפות הטונוס שלהם ובכך ל"כניעה" מתגברת לכוח המשיכה כלפי מטה.

 

קראו גם:

10 הסיבות שיגרמו לפנים שלכם להיראות א-סימטריים

ynet בלי ניתוח: 6 טיפולים כדי להראות צעירים

מ-50 שקל עד 50 אלף: כל שיטות האנטי אייג'ינג

 

היחלשות זו של שרירים היא אחת הסיבות המרכזיות לצניחתה של מסגרת הפנים, שמתחילה עם הופעתו של "הסנטר הכפול" ועוברת לנסיגה מלאה של כל מתאר הפנים. וזאת כמובן בנוסף לאיבוד נפח השומן התת עורי מאיזור הלחיים העליון ואיבוד האלסטיות של העור וצפיפותו התורמת אף היא את חלקה ל"נפילתן" של הפנים.

 

ניתן לראות כי רקדנים וספורטאים הממשיכים ועוסקים במלאכת גוף אינטנסיבית לאחר גיל שלושים וארבעים – מזדקנים בחן ויופי היחודיים רק להם. הסיבה לחזות הצעירה השייכת לעוסקים בפעילות גופנית כרוכה אמנם גם בהשפעת הספורט על תהליך ההזדקנות ההביולוגי כולו, אולם מרכיבים מרכזיים בחזותם של הפנים, כמו למשל השמירה על מסגרת הפנים הכללית - היא בזכות פעולת השרירים.

 

מזדקן בחן ייחודי האופייני לרקדנים. אוהד נהרין ()
מזדקן בחן ייחודי האופייני לרקדנים. אוהד נהרין

מאידך, הפעלתם היתרה של שרירים, ממש כמו הפעלתם של שרירי ההבעה, היא זו שעלולה לגרום להופעתם של קמטים האופייניים שבין הגבות, על המצח ומצדי העיניים. אחד מסודות הנעורים הגדול טמון בהפעלתם הסלקטיבית של שרירי הפנים. למשל, עלינו ללמוד להרפות חלק משרירי ההבעה הקטנים בפלג הפנים העליון. לעיתים קל יותר ללמוד להכיר ולשלוט בשרירים הללו לאחר מספר טיפולי בוטוקס.

 

אולם חלק אחר וגדול מתהליך השמירה על נעורי מסגרת הפנים טמון דווקא באימונם וחיזוקם המודע והיומיומי של שרירים אחרים.

 

השרירים שעוברים את האטרופיה (ניוון) המשמעותית ביותר עם העלייה בגיל הם זוקפי הצוואר האחוריים. הם אלה היוצרים את הצוואר הזקוף מאחור, האופייני למשל לרקדני בלט.

 

אם תמששו את העורף שלכם, תמצאו בו שתי גומחות ברורות מצדי עמוד השדרה הצווארי – הרי ששם שוכנים להם השרירים זוקפי הצוואר הצנועים שלכם שפשוט איבדו מהנפח שלהם. גומחות אלה אינן ניכרות לעין בבירור בעורפם של אנשים צעירים וכמובן בעורפם של רקדנים.

 

כשמסגרת הפנים "נמסה"

הסיבה לדלדול רקמת שרירי זוקפי הצוואר טמונה בפעילותנו היומיומית. אם בכל יום מן השבוע אנו רכונים שעות ממושכות אל מול המחשב או שולחן המטבח, אנו לא עושים שימוש בשרירים אלה – הם אינם חיוניים לפונקציות היומיומיות שלנו. לעומת גילי הילדות והנעורים, בהם אנו מקדישים זמן רב יותר למשחקים פיזיים ופעילות גופנית נמרצת ומגוונת, השומרת על טווח תנועה גדול יותר של הצוואר ושומרת גם את פעילותם הקבועה של זוקפי הצוואר האחוריים.

 

כך שעם העלייה בגיל וצמצום טווח הפעילות הפיזית הנלווה לה, הולכים שרירים אלה ומתנוונים מכיוון שהם מיותרים לפעילותנו השגרתית. נפחם של שרירים אלה הוא חלק מהיקפו השלם של הצוואר, כך שאיבוד נפחם גורם לעור הצוואר להיות רפוי יותר מחד, מאחר והוא מתוח על שטח קטן יותר, ומאידך היחלשותם גורמת גם להעמקת הלורדוזה הצווארית (קשת הצוואר) ולשינוי צורת החזקת הראש.

 

שינויים אלה, המתחוללים עם העלייה בגיל, מתווספים לחולשת שריר המניפה המכסה את הצוואר כולו כמעטפת (שריר הפלטיסמה) ולהתרופפות שרירי בסיס הפה.

 

שרירי הפנים והצוואר. נחלשים עם הגיל (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שרירי הפנים והצוואר. נחלשים עם הגיל(צילום: shutterstock)
 

כל אלה יחדיו הולכים ויוצרים מסגרת שכאילו "הולכת ונמסה" מעל מתאר הפנים, ועלולה להביא מטופלים נואשים לחדר הניתוח. במהלך ניתוחי הפנים אמנם מקוצרים חלק מהשרירים, אולם הניתוחים אינם משפיעים על מנח הראש וזווית הלורדוזה של הצוואר, וגם אינם מהדקים את שרירי בסיס הפה, כך שהם רק יוצרים מראה "מסודר" יותר, ולא בהכרח צעיר או נאה.

 

על מנת לשמור על מסגרת הפנים עם העלייה בגיל ולהסתפק רק בביצועם של טיפולים אסטתיים קטנים וסלקטיביים, רצוי להתחיל ולהכיר בהקדם את שרירי הפנים, לאמן אותם ולחזקם באופן קבוע החל למן שלהי שנות העשרים לחיים. ניתן בדרך כלל לזהות שיפור בטונוס שרירי הפנים הרפויים בבסיס הפה והקלה על עומק הלורדוזה הצווארית כבר במהלך השבועות הראשונים לביצוע התרגילים.

 

התרגילים לחיזוק השרירים ניתנים לביצוע בכל רגע נתון, ואפשריים לביצוע גם בזמן נהיגה בפקקים לעבודה או במהלך צפייה בטלוויזיה.

 

תרגילים לשימור מסגרת הפנים, יישור הלורדוזה הצוארית והרמת העפעפיים 

1. לחצו את הלשון לכיוון החך העליון ממש מאחורי השיניים הקדמיות. החזיקו את התנוחה לארבעים שניות והרפו. חזרו על התרגיל תוך כדי ביצוע נשימות מספר פעמים במהלך היום. תרגיל זה מרים את רצפת הלוע ומחזק את בסיס הפנים למניעת סנטר כפול.

 

2. שכבו על מזרן עם הפנים מטה והרימו קלות את ראשכם מעל למזרן, עשו זאת תוך כדי מבט ישיר למזרן וללא הטיית הפנים מעלה. חזרו על התרגיל 10 פעמים. התרגיל מתאים לביצוע יומי ומקל על הלורדוזה הצווארית.

 

3. אם עברתם טיפול בוטוקס במצח, תוכלו להביא להרמת הגבות באמצעות הרמה של קצותיהן

המרוחקים. כל שעליכם לעשות הוא לתרגל הרמת גבות באמצעות שרירי המצח הצדדיים שאותם בד״כ אין משתקים באמצעות זריקות הבוטוקס וכך תוכלו לשפר את זווית הגבות וגם להרים עפעפיים שמוטים ולהימנע מהצורך בהתערבות כירורגית בהמשך. תרגיל זה אינו אפשרי באלה שלא ביצעו טיפול בוטוקס מאחר ובלעדיו כל המצח יתקמט.

 

הכותב הינו רופא שתחום עיסוקו בעיכוב תהליכי הזקנות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לחזק את שרירי הפנים
צילום: shutterstock
צילום: רון קדמי
ד"ר אודי בר
צילום: רון קדמי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים