שתף קטע נבחר

המצביעים הערבים נשארו בבית

שר הפנים, חיים רמון, אמר ל-ynet כי "הבעיה שלנו היא במיגזר הערבי, שם אחוז ההצבעה נמוך מאוד ועומד לרעתנו". ח"כ בשארה: יצאנו מחוזקים מהבחירות, ממחר נתחיל במסע להפלתו של שרון

למרות המאמצים המרובים שעשתה 'העבודה' במגזר הערבי, עד לשעות הערב נרשמו אחוזי הצבעה נמוכים מאוד בקלפיות היישובים הערבים.
שר הפנים, חיים רמון שסייר בקלפיות בחדרה, אמר ל-ynet, כי הוא חושש מהתוצאות הסופיות של הבחירות, במידה ואחוז ההצבעה במיגזר הערבי לא יעלה עד תום ההצבעה. "הבעיה שלנו כרגע היא במיגזר הערבי, שם אחוז ההצבעה נמוך מאוד ועומד לרעתנו. אין לי מה להציע בשלב הזה. אני חושב שנעשה כל מה שאפשר לעשות ואני מקווה שרגש האחריות יגבר", דברי רמון.
ראש הממשלה, אהוד ברק, התקשר אחר הצהריים לראשי הציבור הערבי, לחברי כנסת המסיירים ביישובים ערבים ולפעילים באזורים אלו, בניסיון להגדיל את מספר המצביעים במגזר. מקורב לראש הממשלה אומר כי חלה התעוררות מסויימת במגזר הערבי בעקבות פניות ראש הממשלה. גם השר שמעון פרס התגייס למאמצי ראש הממשלה ברק לשכנע את המגזר הערבי להצביע עבורו והקליט הודעה טלפונית שתושמע במערכת חיוג ל-80 אלף בתים ערביים. בהודעה קורא פרס לערביי ישראל להצביע עבור ברק כדי להגביר את השוויון בין יהודים וערבים וכדי להשלים את תהליך השלום.
אבל הנתונים שמגיעים מהשטח מלמדים על שיעורי הצבעה נמוכים מאוד במיגזר הערבי. במספר מקומות במגזר הערבי אף נמשכות תהלוכות הקוראות להחרמת הבחירות, בהן משתתפות משפחות הרוגי מהומות אוקטובר. בחלק מהמקומות נשמעות קריאות מהמסגדים לא להצביע.
מאום אל פאחם דווח כי במספר קלפיות לא הופיע אף לא מצביע אחד, ובאחרות הגיעו בודדים בלבד. באחת הקלפיות מעבירים חברי ועדת הקלפי את זמנם במשחק טניס שולחן. בקלפי אחרת דווח על משחקי שש בש סוערים.
ברק התייחס במהלך סיור בקלפיות בכפר סבא לנתוני ההצבעה הנמוכים במגזר הערבי ואמר: "אני מאמין שהציבור הערבי יצביע בסופו של דבר עבורי היום". במטה ברק טוענים, כי בכל מערכות הבחירות לא יצא הציבור הערבי לקלפיות עד שעות הערב המאוחרות. במטות הליכוד והעבודה מעריכים כי שיעור ההצבעה במגזר הערבי לא יעבור את ה-30%.
ח"כ עזמי בשארה אומר כי הציבור הערבי יצא 'הרבה יותר ממחוזק' ממערכת הבחירות שהתנהלה היום, לדבריו, החל ממחר יתחילו נציגי הציבור הערבי במסע להפלתו של אריאל שרון. בשארה אומר כי בהחרמה המאסיבית הוכיח הציבור הערבי כי הוא ישות פוליטית בפני עצמה, וכי אינו בכיס של אף מועמד או מפלגה. לדבריו, הבחירות הללו הוכיחו פעם אחת ולתמיד כי יש להתחשב במעמדם של הערבים ובעמדתם. בשארה אומר כי ההחרמה המאסיבית אין משמעותה שבר בין הציבור הערבי והממסד הישראלי, אלא הבעת עמדה והפגנת כח של הציבור הערבי: "אלה בימין שצוהלים על כך שהערבים תרמו להפלת ברק, יצעקו נגד מעורבותם של הערבים במאבק להפלת שרון, מאבק שיחל כבר ממחר", אומר בשארה. לדבריו, משיחות שניהל עם מנהיגים ברשות הפלסטינית בסוריה ובמצרים, עולה כי לא צפוי שינוי בעמדה הערבית לקראת בואו של שרון, וכי שרון ימצא מולו עולם ערבי מחוזק עוד יותר.
ח"כ מוחמד ברקה, ראש סיעת חד"ש אומר, כי לא צריך להסיק מאחוז ההצבעה הנמוך - כי חל שבר בין הממסד הישראלי ובין הציבור הערבי בישראל. לדבריו, אחוז ההצבעה הנמוך הוא "תערובת של החרמה ושל אנשים שאין להם מוטיבציה לצאת ולהצביע עבור מועמד כלשהו".

הקלפיות נטושות

למעט מקומות בודדים שבהם שיעורי ההצבעה נעים סביב 3%-4% מתקרב שיעור ההצבעה הממוצע במגזר הערבי ל-10%. בעראבה ובסכנין, שם נהרגו ארבעה אזרחים במהומות חודש אוקטובר הגיעו להצביע עשרות בודדות מתוך 25,000 בעלי זכות בחירה בשני הכפרים.
יו"ר סיעת רע"מ, ח"כ טאלב א-סאנע, אומר כי הוא אינו צופה שינוי משמעותי באחוזי ההצבעה, גם לא לנוכח הפניות הרבות של אהוד ברק ושריו לבכירי המגזר הערבי: "הציבור הערבי החליט והוא עומד מאחורי החלטתו", אמר ח"כ א-סאנע.
בשפרעם לדוגמא הצביעו עד 14:00 650 בני אדם מתוך 18,000 בעלי זכות בחירה. 70 הצביעו בכפר כנא מתוך 7,000 בעלי זכות בחירה. בסכנין נמנו עשרה מצביעים מתוך 13,500 בעלי זכות הצבעה.
באחת הקלפיות הגדולות ביפו הגיעו להצביע עד לשעה 11.30 33 מצביעים בלבד מתוך 750. ברמלה, בקלפי ערבית גדולה, הצביעו 12 מתוך 800. בטירה שבמשולש הצביעו 9 מתוך 500. עבד, תושב יפו, אומר כי הוא לא ייכנס לקלפי להצביע כי "שני המועמדים פושעים ורוצחים ומצידי - שכל הפתקים יהיו פתקים שחורים".
ההצבעה בעיר נצרת דלילה ביותר. נכון לשעה 13:00 הצביעו 300 איש מתוך כ-25,000 בעלי זכות בחירה. דווקא בליכוד צופים, שייתכן והם יכפילו את כוחם ויגיעו בסוף לכמה מאות קולות לשרון, לאחר שבבחירות האחרונות זכה נתניהו ל-67 קולות בלבד של תושבי העיר. גם בקלפיות אחרות יש נתונים על מספרי מצביעים נמוכים במיוחד, כמו מצביע אחד בלבד בעראבה.
עביר, תושבת יפו, אומרת ש"שני המועמדים ילכו לעזאזל. חשבתי לבוא ולהטיל פתק לבן אולם לבסוף החלטתי להישאר בבית". תושבת לוד אמרה: "אני מתלבטת בין פתק לבן ובין לא להצביע. אף אחד מהשניים לא ראוי לקבל את קולי, אני קול צף בין הפתק הלבן לבין ההחרמה". נקד נקד, פעיל של חד"ש משפרעם, אומר כי הוא יצא להצביע, אך רק כדי להטיל פתק לבן. לדבריו, במקרה הטוב, בסוף הערב יצביעו לא יותר מ-30% מתושבי שפרעם, כשהוא צופה שהאחוז יהיה דומה בכל המגזר הערבי. השייח' מואייד אבו רוקון מעוספייה, העריך כי מפלגת 'העבודה' וברק יפסידו, כי הם לא העניקו את תשומת הלב הראויה למגזר הדרוזי.
טייבה הייתה מושבתת הבוקר, ורק פועלים בודדים יצאו לעבודה. יוסף חאג' יחיא, בעל מכולת, בשנות השישים לחייו, פתח את חנותו. לדבריו, לא ילך להצביע. "קודם היו עובדים עלינו, והיום אנחנו יותר מפוכחים", הסביר. גם עבד ג'בארה, פועל במאפייה בטייבה, אמר שלא ילך להצביע כי "יש להחרים את הבחירות".

בהכנת הכתבה השתתפה לינוי בר-גפן

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום עמיקם חורש
מצביעה במיגזר הערבי
צילום עמיקם חורש
צילום רויטרס
ברק בנצרת, בימים טובים יותר
צילום רויטרס
מומלצים