שתף קטע נבחר

בכיר במשרד החוץ נפרד: "רוח פרצים פופוליסטית"

רפי גמזו, שעמד בראש אגף קשרי תרבות ומדע, שלח מכתב פרידה נוקב לראשי נציגויות בעולם ולבכירים משרד החוץ על ההחלטה שלדבריו מכרסמת במעמדה של המדינה

 

משרד החוץ בירושלים. ארכיון   (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
משרד החוץ בירושלים. ארכיון (צילום: גיל יוחנן)

 

סמנכ"ל קשרי תרבות ומדע במשרד החוץ, רפי גמזו, שמסיים בימים אלה את תפקידו, שיגר מכתב פרידה מלא בביקורת פנימית חריפה לכל ראשי הנציגויות של ישראל בעולם ובכירי משרד החוץ אחרי שהוחלט להכפיף את הגוף שבראשו עמד (קשתו"ם) לאגף ההסברה. "באחרונה חל כרסום בתפיסתה של ישראל כחברה במועדון הדמוקרטיות החופשיות ורבים מידידינו בחוגי התרבות ברחבי העולם מביעים את דאגתם וחששותיהם באוזנינו מכך", כתב.

 

ההחלטה שמסעירה את משרד החוץ קשורה להחלטת מנכ"ל המשרד יובל רותם לסגור למעשה את אגף קשרי תרבות ומדע – זרוע יצוא התרבות של מדינת ישראל בעולם - ולהפוך אותו לחטיבה בתוך אגף ההסברה במשרד החוץ. עובדים רבים במשרד החוץ טוענים כי בכך תיפגע עצמאות האגף, ששיקולים תרבותיים בלבד עמדו במרכז החלטותיו, לטובת שיקולי הסברה. כך, למשל, מחליט האגף איזה אמנים יוצאים לייצג את המדינה בחו"ל.

 

גמזו הרשה לעצמו לסגור חשבון עם הנהלת משרד החוץ במכתב שכותרתו 'ברכות ודאגות'. "אני מקווה שמי שימונה לתפקיד יעמוד ברוח הפרצים הפופוליסטית המנשבת בסביבתנו, וימנע חדירתה לשיקולינו המקצועיים", כתב. "זאת למען נמשיך לחזק ולתחזק את ההתייחסות לישראל כאל דמוקרטיה שמייצרת ומייצאת תרבות איכותית, פלורליסטית ותוססת, שהרי זו חובתנו המקצועית כעובדי ציבור וכדיפלומטים שאחראים על השיח עם קובעי המדיניות והציבוריים ברחבי העולם".

 

במברק גמזו מעלה חשש שהכפפת האגף להסברה עשויה לפגוע במיצובה של ישראל בעולם החופשי. "במרוצת שנותיי בתפקיד הטפתי והקפדתי להגן על תשומות ותוצרי עבודת האגף בארץ ובחו"ל מפני הסכנה שבהכתמתם למניפולציות תעמולתיות", כתב. "אגב, טענה המושמעת נגדנו על ידי גורמי ה-BDS לעיתים תכופות ומעניקה להם לדבריהם לגיטימציה לקרוא לחרם על אירועי תרבות ישראליים בחו"ל. עשיתי זאת לא מתוך אידיאולוגיה סטרילית ועיקשת, אלא מתוך אמונה עמוקה שכך יש לנהוג, כדי לייצר את התוצאות המבורכות ביותר למדינת ישראל. קבלת החלטות נבונה, ולעיתים גם אמיצה, היא זו שמוכיחה שהקביעה 'הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון' היא המחאה שיש לה כיסוי".

 

להשקפת גמזו, "אין ספק שתפיסתה של ישראל כמדינה יצרנית ויצואנית תרבות איכותית, דמוקרטיה שמנהלת שיח פנימי פתוח, דיון אמיץ שאינו נרתע גם מבדיקה וביקורת עצמית, שמטפחת חופש ביטוי יצירתי ואומנותי, היא זו שתורמת לקרבה והזדהות של אותן מדינות עמנו, ולהענקת תעודת חבר לישראל במועדות הדמוקרטיות החופשיות. אין זה סוד שלאחרונה חל כרסום בתפיסתה של ישראל ככזו, ורבים מידידנו ואנשי הקשר שלנו בחוגי התרבות ברחבי העולם מביעים את דאגתם וחששותיהם באוזנינו מכך".

 

גורמים במשרד החוץ טוענים כי כדי להרגיע את התסיסה הרבה במשרד על ביטול עצמאותו של אגף קשתו"ם, הנהלת המשרד מתכננת לשנות את שמו של האגף לתקשורת והסברה שאליו יוכפף מה שהיה אגף קשרי תרבות – והוא ייקרא "האגף לדיפלומטיה ציבורית", ובראשו יעמוד מי שמכהן כיום כראש אגף ההסברה נעם כץ. לדבריהם, מדובר במכבסת מילים וכי בפועל כעת ראש חטיבת התרבות לא יהיה עצמאי להחליט על שיגור אמן ישראלי לחו"ל ויהיה תלוי בראש האגף שמעליו - שהוא איש הסברה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי, "ידיעות אחרונות"
משרד החוץ
צילום: עמית שאבי, "ידיעות אחרונות"
מומלצים