שתף קטע נבחר

גם לבייביסיטר יש זכויות: מדריך למעסיקי עובדים בבית

אתם משתמשים בשירותי ניקיון, טיפול בילדים או טיפול סיעודי בביתכם? ברכות, הפכתם למעסיקים. ועכשיו אתם חייבים לשמור על זכויות העובדים אצלכם, בדיוק כפי שהייתם רוצים שישמרו על זכויותיכם. איך עושים זאת?

כשאנחנו חושבים על "זכויות עובדים", הקישור הראשוני שעולה לרובנו בראש הן הזכויות שלנו כעובדים. אך כאשר אנחנו מחליטים להעסיק עוזר/ת בית, מטפל/ת לילדים שלנו או מטפל/ת סיעוד להורים שלנו, אנחנו בעצם הופכים למעסיקים, הזכויות האלה הופכות לזכויות של העובדים שלנו, עליהן אנחנו צריכים לדעת כיצד לשמור. שאלנו את עו"ד שרון הורנשטיין, העורך הראשי של אתר "כל זכות", מה עלינו לדעת ומה עלינו לעשות כאשר החלטנו להעסיק עובד או עובדת אצלנו בבית.

 

עוד על זכויות עובדים בערוץ הקריירה

 

 

צריך לדאוג לזכויות של כל העובדים וכמובן לאלה המטפלים ביקרים לנו (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
צריך לדאוג לזכויות של כל העובדים וכמובן לאלה המטפלים ביקרים לנו(צילום: shutterstock)

עו"ד הורנשטיין: "על פי רוב, עובדי משק בית מוגדרים כעובדים שעתיים/ יומיים המקבלים את שכרם על בסיס השעות בהן עבדו או על בסיס יום העבודה בפועל. על פי החוק ובדומה לכל ענף אחר במשק, אין כל אפשרות שלם לעובד משק בית שכר הנמוך משכר המינימום העומד כיום על 26.88 שקל לשעה".

 

"בכל הנוגע לשכר מינימום, חשוב לשים לב - עובד אינו יכול לוותר על זכותו לשכר מינימום ולכל הסכמה שנותן העובד בעניין זה אין תוקף מחייב. כמו כן, במקרה שמעסיק מפר את חובתו לשלם שכר מינימום, יכול העובד להגיש נגדו תלונה ליחידת האכיפה של חוקי העבודה במשרד העבודה. כמו כן, עובדי משק בית זכאים להחזר הוצאות נסיעה למקום עבודתם עד גובה התקרה שהיא 22.60 שקל ליום או עלות של חופשי חודשי, הנמוך מביניהם".

 

כיצד שומרים על הזכויות הביטוחיות של העובדים?

"מעסיקים של עובדי משק בית, מחויבים לדווח עליהם למוסד לביטוח לאומי ולשלם עבורם דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות. כך, תובטח למעשה זכאותם לתשלומי פיצויים בגין תאונת עבודה, דמי לידה, קצבת שאירים, דמי אבטלה וקצבת זקנה".

 

"יש לשים לב כי אם עשיתם ביטוח דירה הכולל ביטוח צד ג', לרוב הכיסוי עבור עובדים במשק הבית מותנה בכך ששולם עבורם ביטוח לאומי. לכן, לתשלום ביטוח לאומי חשיבות רבה לא רק עבור העובד אלא גם עבור הכיסוי הביטוחי של המעסיק".

 

 

יש להרשם כמעסיקים בביטוח לאומי

עו"ד הורנשטיין: "בכדי לשלם את דמי ביטוח לאומי וביטוח הבריאות, יש להירשם כמעסיק במוסד לביטוח לאומי ולהקפיד על רישום כל פרטי העובד שכן, רישום לא נכון עלול לפגוע בזכויותיהם של העובדים. חשוב לדעת כי שיעורי דמי הביטוח מחושבים משכר הברוטו. תשלומי הביטוח, משולמים אחת לשלושה חודשים באמצעות פנקס שוברים שהביטוח הלאומי שולח למעסיקים או, אם יותר נוח, באמצעות אתר המוסד לביטוח לאומי.

 

"העסקתם עובד משק בית ולא שילמתם עבורו דמי ביטוח לאומי וביטוח בריאות? אתם יכולים לשלם את החוב רטרואקטיבית לתקופה של שנה אחת ללא קנסות. מעל לפרק זמן זה, תידרשו לשלם הפרשי הצמדה, ריבית וקנסות בגין הפיגור בתשלום".

 

אם אתם מעסיקים עובדים זרים, עו"ד הורנשטיין מדגיש כי "חובת תשלום דמי ביטוח לאומי חלה גם על מי שמעסיק עובד משק בית שאינו תושב ישראלי. דמי הביטוח הלאומי לעובד זר במשק הבית, עומדים על 2% מהשכר ואינם כוללים דמי ביטוח בריאות. לכן, במקרה של עובדים זרים יש לרכוש עבורם ביטוח בריאות פרטי בכדי להבטיח מענה הולם במקרה של תאונות עבודה".

 

המוסד לביטוח לאומי בירושלים (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
המוסד לביטוח לאומי בירושלים(צילום: גיל יוחנן)

כך תדאגו להעברת הכספים לקרן הפנסיה של העובדים

"מעסיקים מחויבים על פי צו הרחבה להפריש כספים לטובת הביטוח הפנסיוני לעובדי משק הבית שלהם. על המעסיק לשאול את העובד/ת לאיזו קרן פנסיה, תכנית ביטוח מנהלים או קופת גמל הם מעוניינים שהוא יעביר את הכספים. אם העובד/ת לא בחרה בביטוח פנסיוני מסוים, יבחר המעסיק בעצמו את הביטוח הפנסיוני, וידאג להעברת הכספים".

 

"אם העובד/ת לא הודיעה למעסיק על הגוף שבו בחרה לנהל את הביטוח הפנסיוני שלה, יהיה המעסיק חייב לערוך עבורה ביטוח פנסיוני באחת משתי קרנות הפנסיה שנבחרו כ"ברירת מחדל" ע"י משרד האוצר". 

 

ניתן לבצע את העברת התשלומים לביטוח הפנסיוני בכל אחת מהדרכים הבאות:

אתרי האינטרנט של חברות הביטוח השונות המנהלות את קרנות הפנסיה או קופות הגמל.

באמצעות סוכן ביטוח.

באמצעות פנייה ישירה (טלפונית) לגופים המוסדיים (החברות המנהלות את הביטוחים הפנסיוניים).

 

מומלץ לברר מראש בכל אחת מהדרכים הנ"ל אם השירות כרוך בתשלום עמלה. המעסיק חייב להעביר לביטוח הפנסיוני את מלוא הסכום (18.5% מהשכר) והוא רשאי לנכות מהשכר של העובדת את החלק שלה (6%). 

 

דמי הבראה, ימי מחלה וימי חופשה

עו"ד הורנשטיין: "בדומה לכלל העובדים במשק, עובדי משק בית שעבדו לפחות שנה במקום עבודתם או אצל אותו מעסיק זכאים לדמי הבראה בהתאם לוותק שצברו אצל המעסיק. את דמי ההבראה, העומדים היום על 378 ₪ ליום במגזר הפרטי, יש לכלול בסך התשלומים המדווחים למוסד לביטוח לאומי ושמהם מופרשים דמי הביטוח".

 

גם לגבי ימי מחלה, הזכויות הן בהתאם לכלל המשק, אך יש למה לשים לב: "לעובדי משק בית מגיע תשלום על ימי מחלה החל מהיום השני למחלתם כאשר רק החל מהיום הרביעי, יהיו זכאים לדמי מחלה בשווי שכר עבודה יומי מלא. בנוסף, חשוב לשים לב כי יש להתייחס לספירת הימים מנקודת מבטו של העובד החולה ולא מנקודת מבטו של המעסיק. כלומר, אם יום המחלה הרביעי של העובדת חל ביום העבודה הקבוע אצל המעסיק, ישלם אותו מעסיק 100% משכרה של העובדת. בהקשר זה, כדאי להזכיר כי לרשותו של המעסיק עומדת הזכות לדרוש אישור רפואי כתנאי לתשלום דמי המחלה".

 

גם בנוגע לימי חופשה, העובדים והעובדות זכאים לימי חופשה שנתית כמו כל עובד אחר במשק ולקבל תמורתם דמי חופשה אם העובד מועסק אצל המעסיק במשך תקופה העולה על 74 ימים רצופים". פירוט לגבי חישוב צבירת ימי החופשה תוכלו לקרוא כאן.

גם בפיטורים יש לדאוג לזכויות עובדי משק הבית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
גם בפיטורים יש לדאוג לזכויות עובדי משק הבית(צילום: shutterstock)
  

פיטורים הוא תהליך שצריך לעשות נכון ולפי החוק

עו"ד הורנשטיין: "עובדי משק בית זכאים לפיצויי פיטורים במקרה שהעובד או העובדת עבדו לפחות שנה אצל המעסיק ופוטרו על ידו או שהתפטרו בנסיבות שמזכות בפיצויי פיטורים. הפיצויים מחושבים בדומה לשאר העובדים במשק על פי השכר החודשי האחרון של העובדים כפול שנות עבודתם. 

 

"חשוב לציין כי על המעסיק להפריש חלק מפיצויי הפיטורים (6% מהשכר החודשי) באופן שוטף מדי חודש לתוך הביטוח הפנסיוני של העובדים. במקרה כזה עם סיום ההעסקה וככל שהעובד זכאי לפיצויי פיטורים יהיה על המעסיק לשלם לעובד השלמה של פיצויי הפיטורים בשיעור של 2.33% מהשכר החודשי כפול מספר חודשי העבודה שבהם הועסק העובד. מעסיקים מסוימים בוחרים (בהסכמת העובדים) להפריש מידי חודש את מלוא פיצויי הפיטורים (8.33% מהשכר החודשי) לביטוח הפנסיוני או לקופת הגמל ובמקרה כזה העובד או העובדת אינם זכאים לתשלום פיצויים נוסף".

 

"כמו כן אם המעסיק מעוניין לפטר את העובד, עליו לתת לו הודעה מוקדמת לפיטורים או לחלופין לשלם לו "דמי הודעה מוקדמת" (תחליף לשכר שהיה אמור העובד לקבל במשך תקופת ההודעה המוקדמת אילו המשיך לעבוד בה)".

 

עו"ד הורנשטיין מתייחס גם למקרים מיוחדים אשר יתכן כי נתקל בהן בתור מעסיקים: "במקרי מוות של קרוב מדרגה ראשונה, יהיה זכאי העובד להיעדר מעבודה ולקבל במהלך היעדרותו שכר עבודה מלא עבור כל ימי העבודה שמהם נעדר במהלך קיום מנהגי אבלות (ולכל היותר עד 7 ימים) ובתנאי שעבד אצל המעסיק במשך שלושה חודשים לפחות".

 

"כמו כן, נזכיר עובדות משק בית – עוזרות בית, מטפלות וכדומה, זכאיות כמו כל הנשים לזכויות תעסוקתיות ייחודיות הנוגעות להריון ולידה בהן חופשת לידה, דמי לידה, איסורי פיטורים, איסור פגיעה בהיקף משרה או בהכנסה של אישה בהריון ואפילו להגבלת עבודה בהריון".

 

מדריך העסקת עובדי משק בית באתר "כל זכות"


פורסם לראשונה 28/09/2017 21:57

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
יח"צ
עו"ד שרון הורנשטיין
יח"צ
מומלצים