שתף קטע נבחר

בעקבות הנזקים הגופניים המסתוריים: ארה"ב פינתה דיפלומטים מקובה

מחלקת המדינה הורתה על חזרתם של אנשי הצוות שאינם חיוניים בשגרירות בהוואנה ובני משפחותיהם, והזהירה אזרחים אמריקנים מביקורים בקובה. לפחות 21 דיפלומטים אמריקנים וקרוביהם סבלו מאובדן שמיעה וסחרחורות בעקבות שורה של מקרים מסתוריים שהחלו בנובמבר וארה"ב מגדירה כ"מתקפות"

 

שגרירות ארה"ב בבירת קובה, הוואנה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שגרירות ארה"ב בבירת קובה, הוואנה(צילום: רויטרס)
ארצות הברית קיצצה אתמול (ו') ביותר ממחצית את הסגל הדיפלומטי שלה בקובה, והזהירה אזרחים אמריקנים מביקורים בה, בשל מה שהיא מגדירה כ"מתקפות" מסתוריות שהובילו לאובדן שמיעה, סחרחורות ועייפות בקרב אנשי סגל השגרירות שלה בבירה הוואנה.השגרירות תשהה את הטיפול בבקשות הוויזה של קובנים המבקשים לבקר בארה"ב ותספק רק שירותי חירום לאזרחים אמריקנים – צעדים שעשויים להמשיך ולשחוק את תהליך ההתקרבות מחדש שהחל בימי הנשיא הקודם, ברק אובמה.

 

הפינוי החלקי, המתואר כצעד שננקט ליתר ביטחון, שולח מסר של חוסר שביעות רצון אמריקנית מהטיפול של קובה בנושא, ומנחית מכה נוספת למדיניות אובמה להידוק הקשרים עם קובה, שהייתה יריבה מרה של ארה"ב בתקופת המלחמה הקרה. הממשלה בקובה, הנשלטת על ידי המפלגה הקומוניסטית, מתמודדת במקביל עם כמה סוגיות רגישות – השיקום בעקבות הוריקן "אירמה", הצניחה החדה בסיוע שהיא מקבלת מוונצואלה, בת בריתה הסוציאליסטית החשובה, והעברת המקל הפוליטית לקראת פרישתו המתוכננת של הנשיא ראול קסטרו בשנה הבאה.

 

 

 

 

הממונה על היחסים על ארה"ב במשרד החוץ של קובה, ג'וזפינה וידאל, אמרה: "ההחלטה שעליה הודיע הממשל האמריקני היא חפוזה ותשפיע על היחסים בין המדינות". וידאל הוסיפה, בתדרוך ששודר בטלוויזיה הממלכתית, כי "קובה עדיין נלהבת להמשיך בשיתוף הפעולה האקטיבי עם הרשויות האמריקניות כדי להבהיר מה קרה". בכירים בממשל טראמפ הדגישו כי ארה"ב מקיימת קשרים דיפלומטיים עם קובה.

 

מחלקת המדינה מסרה כי 21 עובדי השגרירות האמריקנית בקובה נפגעו ודיווחו על תסמינים כגון איבוד שמיעה, סחרחורות, כאבי ראש, עייפות, בעיות קוגניטיביות וקשיי שינה. מזכיר המדינה, רקס טילרסון, אמר כי "עד שממשלת קובה תוכל להבטיח את ביטחונם של הדיפלומטים שלנו בתחומה, צוות השגרירות שלנו יצומצם לסגל חירום, כדי למזער את כמות הדיפלומטים שנמצאים בסיכון של חשיפה לפגיעה".

תייר אמריקני מצלם סלפי בהוואנה, קובה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תייר אמריקני מצלם סלפי בהוואנה, קובה(צילום: רויטרס)

תיירים אמריקנים מעשנים סיגרים בבירת קובה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תיירים אמריקנים מעשנים סיגרים בבירת קובה(צילום: רויטרס)

ממשלת קובה הכחישה כל מעורבות ואמרה כי היא חוקרת את הטענות. גורם במערכת אכיפת החוק האמריקנית מסגר כי גם ה-FBI חוקר את המקרים, אך עד כה לא הצליח לקבוע את הסיבה להם. בכיר במחלקת המדינה אמר כי לא ארה"ב ולא קובה הצליחו לזהות מי האחראי, אך הדגיש כי "ממשלת קובה אחראית לנקוט בכל הצעדים המתאימים כדי למנוע מתקפות על הסגל הדיפלומטי שלנו בתחומה".

 

מחלקת המדינה פרסמה אזהרת נסיעה, שבה נכתב בבוטות כי "מכיוון שביטחון הסגל שלנו נמצא בסיכון, ואנחנו לא מצליחים לזהות את מקור המתקפות, אנו מעריכים כי ייתכן שגם אזרחים אמריקנים נמצאים בסיכון, ומזהירים אותם מפני נסיעה לקובה". גורם במחלקת המדינה אמר כי רוב תהליכי הוצאת הוויזה בשגרירות בהוואנה הושהו. "קובנים המעוניינים לקבל אשרות שאינן למטרות הגירה יכולים להגיש בקשה בשגרירויות או קונסוליות אמריקניות אחרות בחו"ל". מחלקת המדינה הוסיפה כי המתקפות על סגל השגרירות האמריקנית אירעו ב "בתיהם של הדיפלומטים ובבתי מלון שאזרחים אמריקנים נוהגים לפקוד". ככל הידוע לא נפגעו תיירים במתקפות.

 

משרד החוץ הקנדי מסר כי אין בכוונתו לפרסם אזהרת נסיעה לקובה או לצמצם את נוכחותה הדיפלומטית של קנדה בקובה, למרות שחלק מאנשי סגל השגרירות שלה במדינה חוו כמה תסמינים לא שגרתיים. 

 

דיאנה רודריגז בת ה-52, אשר מוכרת עבודות יד בעיר העתיקה של הוואנה, אמרה כי נקבעה לה פגישה בחודש הבא לצורך קבלת ויזה, כדי שתוכל לבקר את משפחתה המתגוררת בפלורידה שבארה"ב. "עכשיו אני לא אלך לשם אף פעם", אמרה בזעם. "זו מכה חזקה מאוד שמשפיעה על קובנים רגילים מהרחוב. זה דבר שלא נשמע מעולם. מה קורה עם האיש הזה? לא בוש ולא אביו היו כאלה בני זונות".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
שגרירות ארה"ב בקובה
צילום: רויטרס
מומלצים