שתף קטע נבחר

דו"ח הטיפול בקשישים: "המצב חמור פי 10"

יום לאחר פרסום דו"ח מבקר המדינה, שמצא כשלים בטיפול המדינה בקשישים סיעודיים השוהים בבתיהם, דנה ועדת הביקורת של הכנסת בממצאים. המבקר שפירא: "הקשישים ובני משפחותיהם נותרים חסרי אונים". בן להורים סיעודיים: "לא מבינים איזה כשל יש כאן"

 

המבקר שפירא וח"כ אלהרר בדיון בכנסת, היום (צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת) (צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת)
המבקר שפירא וח"כ אלהרר בדיון בכנסת, היום(צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת)

הוועדה לענייני ביקורת המדינה של הכנסת ערכה היום (ב') דיון מיוחד בעקבות ממצאיו הקשים של דו"ח מבקר המדינה בנושא "טיפול המדינה בקשישים סיעודיים השוהים בביתם" שהתפרסם אתמול. יושבת ראש הוועדה, ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד), אמרה בפתח הדיון כי "הדו"ח מטלטל, חושף הזנחה פושעת של הקשישים בישראל לאורך שנים ולצערי נאלץ להזכיר לנו מהם החובות המוסריות שלנו כחברה, כי לפי הממצאים הקשים פה לגמרי שכחנו. מדובר בדו"ח שהוא דגל שחור שמתנוסס מעל ראשה של הממשלה שצריכה לעשות מעשה. הקשישים האלה הם הסבים והסבתות של כולנו, ההורים שלנו, ובקרוב גם אנחנו נהיה קשישים".

 

מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, אמר בדיון כי בשל חשיבותו של הדו"ח, ומכיוון שמדובר בקשישים ולכן הדחיפות רבה יותר - הפיקוח על תיקון הליקויים בדו"ח יתקיים בכל שלושה חודשים ולא בכל שנה כמקובל.

 

אורנה זמיר, מנהלת אגף סיעוד בביטוח לאומי, עדכנה כי בארגון "עובדים על מכרז חדש כדי לתת מענה להרבה מהכשלים שהוצגו בדו"ח", והבטיחה כי הוא יקבע התנהלות נכונה יותר מול החברות ויסדיר את ההכשרה של המטפלות. היא תלתה את האחריות לעיכוב במכרז בעובדה שנקבע כי הוא יהיה תחת החשב הכללי במשרד האוצר. נציג החשב הכללי העריך כי המכרז יהיה מוכן בעוד כמה חודשים.

 

עם זאת, זמיר הודתה כי יש בעיות שלא ייפתרו דרך המכרז, כמו גניבת השעות על ידי המטפלות. "סיימנו פיילוט של חובת רישום נוכחות בצורה אחרת ולא לאלץ את הקשיש לחתום על טופס, אלא העובדת תצטרך לעשות את זה דרך מוקד טלפוני", אמרה זמיר.

 

גלית מבורך, מנהלת השירות לאזרחים ותיקים במשרד הרווחה, עדכנה על תוכנית חדשה שבמסגרתה תיפתח בכל רשות מקומית יחידה שתיתן מענה לבני המשפחות של הקשישים הסיעודיים ותעניק להם עזרה. הוא הוסיפה כי בקרוב יתחיל פיילוט בארבע רשויות, ובנוסף כבר כיום מתקיים פיילוט להאריך את שעות הפעילות של מרכזי היום עד לשעות הערב.

 

"לקוח שבוי ומוחלש" 

המבקר שפירא אמר כי "הן המוסד לביטוח לאומי והן משרד הרווחה מתנערים מהאחריות המוטלת לפתחם, והקשישים ובני משפחותיהם נותרים חסרי אונים. אחד מכל חמישה קשישים נפגע בפועל מטיפול לא מקצועי שאיננו תואם את מצבו הפיזי והמנטלי. זה נתון מזעזע שלא ניתן להשלים עם קיומו.

 

"בנוסף, ישנה תופעה חמורה ורחבה של גניבת שעות. זה קורה מכיוון שהקשישים ובני משפחותיהם הם בגדר לקוח שבוי ומוחלש. למרבית המשפחות אין את היכולת הפיננסית והרגשית לעזור ולא תמיד הילדים גרים באותה עיר".

 (מתוך דו"ח מבקר המדינה) (מתוך דו
(מתוך דו"ח מבקר המדינה)

 (מתוך דו"ח מבקר המדינה) (מתוך דו
(מתוך דו"ח מבקר המדינה)

 

ליאורה שמעוני, ראש אגף במשרד המבקר, הוסיפה כי "אי אפשר לגלגל כאן אחריות משר לשר כי הכל נמצא כאן תחת אותו שר", בהתייחסה לשר הרווחה חיים כץ (הליכוד).

 

בועז עטרה, בן להורים סיעודיים, סיפר כי "המצב שלנו כבני משפחה חמור פי עשרה ממה שכתוב בדו"ח. אתם לא מבינים לאן המדינה לוקחת אותנו. העולם שלנו הפוך לגמרי. ההורים שלנו בנו את המדינה הזו, לא יכול להיות שעובד שהגיע מהפיליפינים יקבע אם מגיעה להם גמלת סיעוד. לא יכול להיות שאני אהיה שבוי של חברת השמה. לא יכול להיות שחברת הסיעוד תקבל 55 שקלים ואימא שלי תקבל מתוכם 40. אתם פשוט קשרתם אותי ולא נותנים לי שום אפשרות אחרת. אתם לא איתי בכלל, כמה שהדו"ח הזה חמור אתם פשוט לא מבינים איזה כשל יש כאן".

 

יו"ר שדולת הגמלאים בכנסת, ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני), וח"כ יעל גרמן (יש עתיד) קראו לחוקק במהרה חוק בריאות ממלכתי סיעודי, שכן לדברי שמולי "הנטל הכלכלי פשוט מפרק משפחות. הוא הוסיף: "כל עמוד בדו"ח הזה זה כמו אגרוף בבטן. מתוארת בו מסכת של התעללות וייסורים שעוברים הקשישים הסיעודיים כל יום. המערכת מתישה אותם, המחדלים שלה הורגים אותם, והממשלות לא נוקפות אצבע. מול גניבת השעות חייבת להיפתח חקירה פלילית ואת מבחני התלות המשפילים והמיותרים חייבים היו לבטל מזמן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת
הדיון בכנסת בנושא הדו"ח
צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת
מומלצים