שתף קטע נבחר

העתיד של תעשיית המזון

אחרי שנחתמה עסקת הביליונים בין אמאזון לרשת 'הול פודס' נשאלת השאלה כיצד החיבור בין רשת מזון לענקית הטכנולוגיה תשפיע על עתיד העובדים ותרבות הצריכה

הכל התחיל ב'אמאזון-גו', במכולת הראשונה ללא קופאים. זו כנראה הייתה הפעם הראשונה שהרגשנו שעתיד המכולות שכולנו מכירים בסכנה.

ועדיין, גם אז לא ממש יכולנו לנחש של'אמאזון', יש רעיון הרבה יותר גדול בדרך. רק בחודש שעבר, אמאזון הודיע שתרכוש את רשת Whole Foods בעבור 13.7 ביליון דולר. זו תהיה הרכישה הגדולה ביותר בעבור עסק קמעונאי עד כה.

 

ההשלכות של עסקת הביליונים חסרת התקדים הזו יהיו הרבה יותר רחבות וישפיעו על הרבה יותר מתעשיה אחת.

הול פודס, יש לזכור, היא אחת מרשתות הענק היחידות בארה"ב שאין בה נוכחות של ה- Union, איגוד העובדים החזק של אמריקה. תעשיית רשתות המזון בארה"ב באופן מסורתי מאוגדת מאוד

 

'הול פודס' לעומת זאת, מעולם לא הייתה כזו. חשוב לציין בהקשר הזה שהרשת מדורגת במקומות הראשונים בכל הנוגע לשכר הגבוה יחסית של עובדי הרשת וההטבות הנדיבות שמספקים. עכשיו עם הרכישה החדשה עולה דאגה בקרב העובדים והצרכנים.

מארק פרון, נשיא איגוד המזון United Food and Commercial International Union הגיב להתפתחויות האחרונות כשאמר: "לצערי, העובדות והעובדים המסורים של 'הול פודס', עומדים עכשיו מול חוסר ודאות בנוגע לעתידם, כשכולנו יודעים שהחזון של 'אמאזון' מוביל בסופו של דבר לפחות מקומות עבודה, תנאים טובים הרבה פחות ואוטומציה. שלא תטעו", הוסיף, "אלו אינם הערכים של מרבית האמריקנים ואלו אינם הערכים של הצרכנים של הרשת".

 

"תהליך שיהפוך יעיל ומתוחכם יותר" ()
"תהליך שיהפוך יעיל ומתוחכם יותר"

 

כששתי תעשיות מתנגשות

רבים מעובדי החברה מודאגים מהשפעת הטכנולוגיה על מקור הפרנסה שלהם. ככל שהחברה מתקדמת כך סביר יותר להניח שהטכנולוגיה, רובוטים בעיקר, יאיימו על מקומות העבודה של בני האדם. סנריו בעייתי במיוחד בנוגע לעתידה של רשת Whole Food הוא כשהקופות יהפכו לאוטומטיות, עבודה שלמחשבים פשוט יחסית לחקות.

 

כבר ראינו בשנים האחרונות כיצד טכנולוגיה יכולה לצמצם את מספר הקופות ברשתות השונות עם לא מעט קופות בשירות עצמי. באמאזון, עם זאת, החזון מדבר על תהליך תשלום שיהפוך יעיל ומתוחכם אפילו יותר.

 

לאן ייקח אותנו עתיד הטכנולוגיה? 

ל'אמאזון' יש יכולות בלתי רגילות להרחיב ולקדם את הטכנולוגיה בתוך תעשיית המזון, בעיקר עכשיו עם רכישת 'הול פודס'. האפשרויות להתקדמות טכנולוגית במסגרת רשת הענק הן אדירות והאפקט שעלול להיות להן על היקף העבודה ועל החברה מעלה דאגה. אפילו חברי הקונגרס מודאגים בימים אלו וקוראים למחוקקים לבחון את הדרכים להבטיח את דיני ההגבלים העסקיים בתקווה שהעובדים לא ייפלו בין הכסאות. השאלה שיש לשאול היא, כיצד יגיבו הצרכנים, כיצד השינויים ישפיעו על הקונים ברשת וכיצד הדבר ישפיע על עסקים אחרים בתעשיית המזון

 

עו"ד אלון הר-נוי הוא שותף-מנהל במשרד עורכי הדין 'שיבולת' 

www.shiboleth.com

alonh@shiboleth.com

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ג'ף בזוס נשיא מנכ"ל אמזון
צילום: AFP
מומלצים