שתף קטע נבחר

המשבר בקטלוניה העיר את הימין הקיצוני בספרד

בקטלוניה ימתינו לראות אם הנשיא קרלס פוג'דמון יענה, אם בכלל, לאולטימטום שהציבה ממשלת ספרד ויפוג היום. בצל המשבר, מתעוררות תנועות שהתרגלו להיות בשוליים. מומחים בספרד מסבירים כי השיח הבדלני סביב ההיפרדות מחזק את המאמינים האדוקים באחדות המדינה

 

רגע האמת: היום (ב') ב-11:00 יפוג תוקף האולטימטום שהציב ראש ממשלת ספרד מריאנו ראחוי לנשיא קטלוניה קרלס פוג'דמון שעליו להבהיר אם הכריז על עצמאות חבל הארץ או לא. בזמן שהבדלנים מקטלוניה מצפים לנאום ההיפרדות של פוג'דמון, שיישא דברים היום בפרלמנט, תנועות הימין הקיצוני בספרד מנצלות את המומנטום וחוזרות לרחובות אחרי שנים שהיו בשולי החברה.

 

ביום חמישי האחרון הגיעו רבבות אזרחים למרכז הבירה הקטלאנית ברצלונה לכבוד היום הלאומי של ספרד שמציין את הגעתו של קולומבוס ליבשת אמריקה. בין המפגינים בלטו במיוחד אנשי מפלגת הימין הקיצוני Vox, תנועת "ספרד 2000" ו"הוגר סוסיאל" שידועה בשנאתה לזרים.

 

לא הרחק משם התאספה הפגנה נוספת של פעילי הימין הקיצוני, שבשטחה הוקמו דוכנים שמכרו עותקים של "מיין קאמפף", ומוצרים ממותגים נוספים של יחידת האס.אס. גם מחוץ לקטלוניה התאספו הפעילים, והציתו עימותים גם בוולנסיה ובאיים הבלאריים - שני מוקדים עם זהות מקומית לא פחות חזקה משל הקטלאנים.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)


 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

בספרד חוששים כי עם התגברות הלך הרוח והשיח הבדלני סביב המשבר עם קטלוניה - גם הימין הקיצוני יתחזק. הפרשן הפוליטי הספרדי פבלו סימון אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP: "ככל שהשסע בחברה הספרדית יהיה עמוק יותר והמשבר עם קטלוניה יימשך, כך גם יגדל הפוטנציאל של אותן קבוצות".

 

סימון הוסיף כי הקבוצות מנצלות את העובדה שבספרד מעולם לא היו מחאות בסדר גודל כזה - ועוד כאלה שהדגל הספרדי עומד במרכזן: "עכשיו התנועות האלה מתבססות ומתרחבות". ההיסטוריון חביאר קסאלס שמתמחה בחקר הימין הקיצוני טוען שנכון להיום אין בספרד מפלגה פוליטית שעשויה להרוויח הון פוליטי מהמשבר עם קטלוניה.

 

קסאלס הוסיף כי עדיין מוקדם לדעת לאן תוביל ההתעוררות של המחנה מאחר ו"המשבר עם קטלוניה משתנה במהירות והתוצאות אינן צפויות".

 

לא כמו באירופה

לעומת מדינות אירופיות אחרות כמו צרפת, גרמניה, ועכשיו גם אוסטריה - הימין הקיצוני בספרד נמצא ברוב הזמן בשולי החברה והשיח הציבורי. העיתונאי ג'ורדי בוראס אמר כי "הימין הקיצוני מרוסק עוד משנות ה-80 של המאה הקודמת". בפרלמנט הלאומי של ספרד לא הייתה נציגות מהמחנה בשנת 1982.

 

"אחרי שספרד הפכה לדמוקרטיה בשנות ה-70, הימין הקיצוני נדחק ומצא את עצמו מוקצה מחמת מיאוס בשל חיבתו לדיקטטורה של פרנסיסקו פרנקו", הוסיף בוראס. "חלק נכבד מהאזרחים שהזדהו עם הימין הקיצוני פשוט הצביעו למפלגה השמרנית שכבר נמצאת בשלטון".

 

בזמן שבשאר מדינות האיחוד מפלגות הימין הקיצוני מתעסקות בחוקי הגירה ובאיסלאמופוביה - הנושא החם ביותר בספרד הוא המשבר עם קטלוניה. בוראס ציין כי "הימין הקיצוני במדינה אובססיבי לאחדות הספרדית". מנואל אנדרינו, מנהיג מפלגת ימין קיצוני תקף את החוגגים במצעד הצבאי במדריד ביום חמישי. "אני לא חושב שיש לנו על מה לחגוג, בטח שלא במדריד", הטיח אנדרינו.

 

הסוציולוג נרקיסו מיצ'אבילה אמר כי על פי הסקרים קיימת עלייה בתמיכה של מפלגות הימין הקיצוני, אך היא לא מספיקה. "המנהיגים הקטלאנים מפיצים יותר שנאה מאשר המנהיגים הספרדים", כמו בסיסמאות שנאמרות לעתים קרובות דוגמת "ספרד שודדת אותנו". מיצ'אבילה אמר כי ההתעוררות של הימין הקיצוני מובנת במיוחד בזמנים האלה. "בסופו של יום - הקיצוניים זקוקים זה לזה. הם ניזונים מהעימותים ביניהם", חתם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
עימותים בברצלונה
צילום: רויטרס
מומלצים