שתף קטע נבחר

מחקר: קהיר - העיר המסוכנת בעולם לנשים

בירת מצרים היא הגרועה ביותר ביחס לנשים מבין הערים הגדולות בעולם. תשע מכל עשר עוברות מילת נשים בלתי-חוקית, 17% מתחתנות כשהן בנות פחות מ-18 והסיכוי של אישה לסבול מאלימות מינית הוא גבוה. עיתונאית מצרית: "אפילו ללכת ברחוב חושף את האישה להטרדה וניצול"

 

 

בירת מצרים, קהיר, נחשבת לעיר המסוכנת ביותר לנשים, מבין הערים שאוכלוסייתן מונה יותר מעשרה מיליון בני אדם. כך קבע סקר בינלאומי שבדק עד כמה נשים מוגנות בערים השונות.

 

כבר ב-2011, במהלך ההפגנות בכיכר תחריר, נרשם שיעור גבוה של תקיפות מיניות בבירה המצרית - ומאז נראה שהמצב רק החמיר. הסקר, שנערך על ידי Thomson Reuters Foundation, הציב את העיר במקום ה-19 והאחרון בכל הנוגע להגנה מפני אלימות מינית, מנהגים תרבותיים שפוגעים בנשים, ויכולתן של נשים להשיג טיפול רפואי ולהגיע לעצמאות כלכלית.

נשים ברחוב המצרי. "תשע מכל עשר עוברות מילת נשים" (צילום: AP) (צילום: AP)
נשים ברחוב המצרי. "תשע מכל עשר עוברות מילת נשים"(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

שהירה אמין, עיתונאית מצרית בכירה, אמרה ל-BBC כי "כל דבר בעיר הזו מקשה על נשים, לפעמים דבר פשוט כמו ללכת ברחוב יכול לחשוף את האישה להטרדה ולניצול מכל הסוגים".

 

היחס להטרדות מיניות במצרים סומן כבעיה המרכזית, ובמקרים רבים נשים מואשמות שיזמו את ההטרדה המינית עקב התנהגות כמו צחוק בפומבי. גישה זו מוטמעת כבר מגיל צעיר, הן לבנים והן לבנות במצרים. במחקר שנערך ב-2008 על ידי המרכז לזכויות נשים במצרים 83% מהנשים הודו שסבלו מהטרדה מינית, רבות מהן באופן יומיומי, ו-62% מהגברים הודו כי הטרידו נשים. החוקרים מאמינים כי האחוזים בפועל גבוהים בהרבה.

 

המנהגים המסורתיים שמקשים על חיי הנשים בקהיר הם מילת נשים, נישואי קטינות ורצח נשים. ב-2015, מכון המחקר לנושאי בריאות במצרים העלה כי תשע מכל עשר נשים מצריות עברו מילת נשים, למרות שהדבר אסור על פי חוק, ו-17% מהבנות נישאו לפני גיל 18, 2% לפני גיל 15. אחוז העסקת הנשים במצרים נמוך אף הוא, 23% נשים מצריות עבדו ב-2016. על פי נתונים אמריקנים, 65% מהנשים המצריות מעל גיל 15 אינן יודעות קרוא וכתוב, זאת לעומת 82% מהגברים.

 

החוקרים תולים את המצב הקשה של הנשים בקהיר במשבר הכלכלי שפקד את העיר מאז המהומות לפני כשש שנים ובמסגרתו עלו אחוזי האבטלה, מה שמקשה על נשים להשיג עבודה ולפרנס את עצמן. כמו כן, מצבם של שירותי הבריאות החמיר והכלכלה הירודה גרמה גם לעלייה בכמות המצרים המובטלים, ובפרט הצעירים שבהם.

נשים במצרים. "65% מהן אינן יודעות קרוא וכתוב" (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
נשים במצרים. "65% מהן אינן יודעות קרוא וכתוב"(צילום: shutterstock)
 

אומימה אבו-בכר, מייסדת הפורום "נשים וזיכרון", ארגון לא-ממשלתי שנועד לחזק את מעמדן של הנשים הערביות, מספרת כי "מצב הכלכלה החמיר בשנתיים-שלוש האחרונות ואנו סובלים מנסיגה בזכויות הנשים עקב המחשבה שסוגיות הנוגעות לנשים אינן נמצאות בראש סדר העדיפויות".

 

מנגד, נג'לה אל-עדלי, חברה בגוף הממשלתי - המועצה הלאומית לנשים במצרים, טענה כי זכויות הנשים במדינה השתפרו והוסיפה כי הנשיא, עבד אל-פתאח א-סיסי, בחר לציין את שנת 2017 כ"שנת הנשים המצריות".

 

על פי הסקר, העיר קינשסה שברפובליקה הדמוקרטית של קונגו היא הגרועה ביותר מבחינת מתן הזדמנויות כלכליות לנשים, וקהיר תופסת את המקום השני בקטגוריה זו. עוד נמצא כי בבירת הודו, ניו דלהי, ובסאו פאולו שבברזיל, לנשים יש הסיכוי הגבוה ביותר לסבול מהטרדה מינית, אלימות מינית ואונס - קטגוריה שבה נמצאת קהיר במקום השלישי. על פי סקר שנערך בפורום הברזילאי לבטיחות הציבור נמצא כי אחת מכל שלוש נשים בריזלאיות מעל גיל 16 סבלה מאלימות מילולית, פיזית או פסיכולוגית. קהיר נמצאת גם במקום השלישי בכל הנוגע לאפשרות נשים להשיג טיפול בריאותי ולשלוט על כמות הילדים שהן מביאות לעולם.

 

הסקר התייחס גם לערים שבהן מצב הנשים הוא הטוב ביותר. לונדון הגיעה למקום הראשון וזכתה בתואר "העיר שבה לנשים הכי טוב לחיות", אחריה נמצאת טוקיו ובמקום השלישי - פריז.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים