שתף קטע נבחר

משחור-לבן לצבע: ההיסטוריה של הטלוויזיה

היום משתמשים במושגים כמו קיו-לד, טלוויזיה חכמה, איכות צבע של 100 אחוז והקלטות ישר לממיר, אבל פעם הדמויות שראינו על המסך היו צריכות לעמוד ללא ניע רק כדי שנוכל לקלוט אותן, וצבע היה בגדר חלום. אז מתי התחילו לדבר על טלוויזיה, על איזו טכנולוגיה התבסס המכשיר הראשון, ומתי הוקמה תחנת הטלוויזיה הראשונה בעולם? נכנסים למסך

 

 

 

אין היום מישהו שלא יודע מה זה טלוויזיה. טוב, אולי שבטים רחוקים במקומות שאליהם הציוויליזציה לא הגיעה, אבל גם במקומות רחוקים שרואים רק בסרטי טבע - מדורת השבט היא כבר לא המדורה עצמה, אלא מכשיר הטלוויזיה שסביבו כולם מתאספים.

 

למרות שמכשיר הטלוויזיה, במהותו, קיים כבר משלהי המאה ה-19, ואף שכיום יש מיליארדים של מכשירים ברחבי העולם - עד 1947 היו מעט מאוד בתי אב שידעו מה זה המכשיר הזה ולמעטים היה אחד בבית. אז איך הכול התחיל ואיך פתאום לכולם יש כמה טלוויזיות? בואו ניכנס למסך.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

הכול התחיל עם מכשיר הפקסימיליה, שגם היום כבר נחשב למיושן. אבל בעבר הייתה הטכנולוגיה שאפשרה סריקה של גרפיקות שונות והעברתן - פורצת דרך. היא שימשה כבסיס להמצאתו של פול ג'וליוס גוטליב ניפקאו, שהמציא את ה"ניפקאו דיסק". זה לא כל כך עבד, אבל הרעיון אומץ אחר כך כבסיס לטלוויזיה.

 

המילה "טלוויזיה" צוינה לראשונה במסמך שהוצג בקונגרס האלקטרוני הבינלאומי ביריד העולמי הבינלאומי שנערך בפריז באוגוסט 1900. המסמך שנכתב על יד קונסטנטין פרסקי התייחס לטכנולוגיות של ניקאו וממציאים אחרים בתחום. אבל רק בשנת 1909 הרעיון הכתוב הפך לפרקטיקה כשמכשיר מיוחד הוצג בפריז ואפשר להעביר סדרה של אותיות ותמונות ולהקרינן על מסך.

 

במהלך אותן שנים השתמשו הממציאים בשתי טכנולוגיות עיקריות שפותחו במטרה להעביר תמונות על צג - השיטה המכנית והשיטה האלקטרונית.

 

ב- 1911 הממציאים בוריס רוזינג וולדימיר זורקין הצליחו לייצר מערכת מתקדמת יותר שהעבירה תמונות של דמויות, אבל אסור היה להן לזוז משום הטכנולוגיה הייתה כל כך רגישה שהצליחה להעביר רק תמונות עומדות.

 

אבל במרץ 1925 התמונה השתנתה, ממציא בשם ג'ון לוגי ביירד, שהשתמש בניפקאו דיסק, הצליח לייצר מכשיר שהעביר תמונות של דמויות זזות בצורה ברורה. לשם כך הוא השתמש בבובת פיתום בשם סטוקי ביל (stooky bill) שנצבעה בצבעים עזים כדי לייצר ניגוד שיאפשר את העברת התמונה. השידור הועבר מחנות הכלבו סלפרידג' שבלונדון.

 

ב-1927 ביצע ביירד את השידור הראשון בין שתי נקודות במרחק של 705 ק"מ בין לונדון לגלזגו וב-1928 הוא כבר שידר מלונדון לניו יורק.

  

במקביל לשינויים באירופה, גם בארה"ב פיתחו את הנושא - בשנת 1925, ממציא בשם צ'רלס פרנסיס ג'נקינס הדגים בפני קהל שידור טלוויזיה של דמויות זזות. ביפן, באותה שנה, קנג'ירו טאקטיאנגי הדגים גם הוא שידור בעזרת אב טיפוס שיצר, וב-1927 אף הצליח להעלות את רמת הרזולוציה.

 

בשנת 1927 אייבס וגריי ממעבדות בל (כן, של הטלפון) הדגימו טלוויזיה ששילבה סאונד ודמויות זזות בעזרת כבלי נחושת וגלי רדיו, ובשנת 1928 הוקדמה תחנת הטלוויזיה הראשונה בעולם – WGRB.

 

עד 1930 הטכנולוגיה המכנית הייתה היחידה בה השתמשו בשידורים לציבור. השידור האחרון שלה היתה בשנת 1939.

 

הטלוויזיה האלקטרונית, שהרעיון העומד בבסיסה נוצר כבר בשנת 1907, פעלה לפי שיטת ה-CRT - שפופרת קרן קתודית שהומצאה בשנת 1987 על ידי קרל פרדיננד בראון ומבוססת על ניתוב של קרני אלקטרונים אל מסך. ה-CTR הפך כבר בשנת 1913 לרכיב הבסיסי של הטלוויזיה האלקטרונית שתעלה לגדולה בהמשך וההמצאה אף זיכתה של בראון, יחד עם השותף שלו מרקוני, בפרס נובל לפיזיקה בשנת 1909.

 

צגי ה-CTR היו בשימוש בטלוויזיות, מחשבים, מכ"מים, ציודי מדידה וכו' לאורך כל המאה ה-20. בתחילת המאה ה-21 נכנסו לשימוש מה שאנחנו מכירים כמסכי ה-LCD והפלזמה שהחליפו את ה-CTR ברוב היישומים.

 

הטלוויזיה הדיגיטלית, אגב, התאפשרה רק בשנות ה-90, היפנים היו אלו שהובילו את טכנולוגיית ה-HDTV.

 

התיאוריה של שידורים בצבע נבחנה כבר בשנת 1907 אבל רק בשנת 1940 היה השידור הראשון של טלוויזיה בצבע. פרסומות, אגב, התחילו לשדר כבר ב-1941. באותה שנה הופסק באמצע שידור משחק בייסבול בין הניו יורק ג'יאנט לברוקלין דודג'רס בשל הודעה חשובה – בסיס הצבא האמריקני בפרל הרבור הותקף על ידי מטוסים יפניים.

 

אגב בשנת 1939, ערב פרוץ מלחמת העולם השנייה, הופסקו שידורי ה-BBC (התחנה הוקדמה ב-1936) באמצע סרט מצויר של מיקי מאוס – בתום המלחמה, BBC חוזר בדיוק לאותו סרט וממשיך בשידורים. חתיכת פאוזה.

 

ב-1951 הטלוויזיה הצבעונית נכנסת לכל בית וב-1952 נספרים כבר למעלה מ-20 מיליון מכשירי טלוויזיה רק בארה"ב.

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)
 

רק ב-1955 נכנס לשימוש השלט.

 

ב-1962 משגרת נאסא את לווין התקשורת הראשון שפותח בחברת At&T. באותה שנה מבשר הנשיא ג'ון פ. קנדי על משבר הטילים בקובה - בטלוויזיה. שנה אחרי הרצח של קנדי והלוויה שלו משודרים במשך ארבע ימים ברחבי העולם.

 

ב-1964 גם מקבלת הטלוויזיה גושפנקא מהקהל כשסקרי דעת קהל אמריקנים מראים שהטלוויזיה נתפסת כמקור מהימן יותר מהעיתונים.

 

1965 המלחמה מגיעה לטלוויזיה – ומלחמת ויאטנם היא הראשונה המשודרת לעולם כולו.

 

1968 – יש 200 מיליון טלוויזיות ברחבי העולם.

 

1969 – השידור המרגש של הנחיתה על הירח, ניל ארמסטרונג והמשפט האלמותי – זהו צעד קטן לאדם וצעד ענק לאנושות.

 

1980 מגיע הווידאו לבתים הפרטיים עם קלטות וסרטים שעושים מהפכה בשוק הבידור. באותה שנה גם MTV פוצח בצעדי ריקוד ראשונים על המסך.

 

שנת 2000, מעבר להיותה השנה שבה שידורי הריאליטי כובשים את הצופים, היא מביאה עמה גם את טכנולוגיית ה-DVD.

 

ועוד שחקן חדש נכנס לתמונה – האינטרנט, שיוצר שינוי משמעותי. אמנם כבר בשנת 1994 הוגשה בקשה לרישום פטנט על טלוויזיה אינטליגנטית, אבל זה לקח זמן. היום, רוב החברות משתמשות בטלוויזיות חכמות. אגב, באותה שנה גם מוצגים המסכים השטוחים ושנה אחרי הם מגיעים לבתי אב ברחבי העולם.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

מאז ועד היום שוק הטלוויזיות לא מפסיק להתפתח כשהמטרה העיקרית היא לאפשר לצופים ליהנות מרזולוציה גבוהה עד כדי תמונות באיכות גבוהה של 100 אחוז צבע, כלומר לראות בטלוויזיה ממש כמו שאנחנו רואים במציאות. פיתוחי ננו טכנולוגיה הפכו לדבר המהותי וגילויים מעשורים קודמים, דוגמת טכנולוגיית נקודות המסך, עושים מהפכה בתחום, עד כדי כך שכבר בשלב הצילומים - כולל צילומים של סרטי קולנוע, משתמשים בטכנולוגיות שיתאימו את עצמם לטלוויזיה. אחרי הכל, מדורת השבט העכשווית שלנו - המסכים - תמשיך לדלוק לעוד הרבה זמן.

  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים