שתף קטע נבחר

אחרי 35 שנה: עונש מוות לרוצחי הנשיא באשיר אל-ג'ומייל

ההתנקשות שטלטלה את לבנון הגיעה לבית המשפט רק לפני שנה. הרוצח ברח מהכלא לפי שנים, וגם מיקומו של הסייען הסורי אינו ידוע - אך על שניהם נגזר עונש מוות ונשללו זכויותיהם. בביירות חוגגים את "ניצחון האמת והצדק"

באשיר אל-ג'ומייל
באשיר אל-ג'ומייל

אחרי 35 שנה – "צדק" בפרשת ההתנקשות בנשיא לבנון לשעבר ומנהיג הפלנגות הנוצריות, באשיר אל-ג'ומייל. בית המשפט הלבנוני גזר היום (ו') עונש מוות ואף שלל את זכויותיהן האזרחיות של חביב א-שרתוני, שהורשע בביצוע הרצח, ושל נביל אל-עלם, שהורשע במעורבות ברצח שטלטל את המדינה.

 

א-שרתוני, 58, עדיין מסתובב חופשי מחוץ ללבנון. אחרי הרצח הוא נתפס ושהה בכלא עד לשנת 1990, אך בחסות הפלישה הסורית למזרח ביירות הצליח להימלט מבית הכלא רומיה. בעקבות גזר הדין אמר שר המשפטים הלבנוני, סלים חריסאתי: "אנו נבקש להחזיר את חביב א-שרתוני ומתבצעת חקירה כדי לגלות את מיקומו".

לפני מתן גזר הדין בבית המשפט בביירות ()
לפני מתן גזר הדין בבית המשפט בביירות

נערכים לחגיגות בבירה ()
נערכים לחגיגות בבירה
ב-1996, כשההשפעה הסורית בלבנון עוד בשיאה, הוגש כתב אישום בפרשה עם הודאה של המבצע, אך לבית המשפט הפרשה מעולם לא הגיעה. נביל אל-עלם, שהיה הממונה על ענייני הפנים במפלגה הסורית ונחשב למי שעומד מאחורי הרצח, נכלל גם בכתב האישום אך עקבותיו נעלמו. ב-2014 אף הופצו ידיעות לא מאומתות כי הוא מת.

 

פרשת הרצח הגיעה רשמית לבית המשפט רק לפני כשנה – 34 שנים לאחר ההתנקשות. המועצה המשפטית בלבנון, שמתמחה בפשעים חמורים הקשורים לביטחון המדינה, קיימה בנובמבר 2016 ישיבה ראשונה מסוגה בעניין ההתנקשות באל-ג'ומייל, מהמנהיגים הבולטים בקרב הנוצרים במדינה, שעמד בראש הפלנגות והיה בקשר הדוק עם ישראל.

הרוצח חביב א-שרתוני
הרוצח חביב א-שרתוני
 

אלמנתו ובנו של אל-ג'ומייל, ארכיון
אלמנתו ובנו של אל-ג'ומייל, ארכיון
 

ב-14 בספטמבר 1982, 20 יום אחרי שנבחר לנשיא לבנון, הרעיד פיצוץ עז את מטה מפלגת הפלנגות באזור אל-אשרפיה בביירות. אל-ג'מייל נהרג יחד עם עוד 32 בני אדם. מי שקיבלה אחריות לפיגוע היא המפלגה הסורית הלאומית הסוציאליסטית, מהתומכים הנלהבים של משפחת אסד, שראתה באל-ג'ומייל הנוצרי-מארוני אויב מר. ההתנקשות הייתה בעיצומה של מלחמת לבנון, ובמהלך מלחמת האזרחים שהחלה ב-1975.

 

סולאנג' אל-ג'ומייל, חברת הפרלמנט לשעבר ואלמנתו של הנשיר שנרצח, אמרה בתגובה: "אנחנו עקבנו ופעלנו כדי לעשות צדק עבור הנשיא בשיר אל-ג'ומייל וחבריו. חלק מהזכויות הוחזרו היום לחללי 14 בספטמבר 1982 כיוון שעל האובדן שלהם אין פיצוי. אנחנו חשים היום שבית המשפט הלבנוני החזיר את יראת הכבוד של המדינה ומוסדותיה ונתן תקווה לכך שייעשה צדק עם החללים שקשורים לתקרית וגם עם חללי מהפכת הארזים ב-2006".

 

חבר הפרלמנט נדים אל-ג'ומייל, בנו של נשיא לבנון לשעבר, אף קרא להגיע לאחת מהכיכרות כדי לחגוג את "הניצחון של האמת והצדק" ואז להגיע לקברו של באשיר אל-ג'ומייל כדי להניח מולו את נוסח פסק הדין.

 

במקביל לאלה ששיבחו את גזר הדין, חסידי המשטר הסורי וציר ההתנגדות דווקא יצאו בחריפות נגדו, והיה מי שטען שמדובר ב"מתנה יקרת פז עבור ישראל" ש"מעודדת את הבוגדים". ברשתות החברתיות גם הושק האשטג שנועד להלל את רוצחו של אל-ג'ומייל: "ברכו את חביב א-שרתוני".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים