שתף קטע נבחר

נפתרה תעלומת הבוץ הרותח באי ג'אווה

כבר 11 שנים שמסדקים געשיים באי שבאינדונזיה נשפכים כ-80 אלף מטרים מעוקבים של בוץ מדי יום - כמות שמספיקה כדי למלא 32 בריכות אולימפיות. מדענים מצאו מנהרה המאפשרת למאגמה ולנוזלים הידרותרמיים לנוע מהמעטפת ולהתפרץ החוצה

 

 

לפי מחקר חדש, סוף כל סוף התגלתה התשובה לשאלה מדוע בוץ רותח ממשיך לגלוש ולבעבע זה שנים מתוך סדקים געשיים באי האינדונזי ג'אווה. התיאור המלא של המחקר על "התפרצות הבוץ המתמשכת וההרסנית ביותר בהיסטוריה" פורסם לאחרונה בכתב העת Geophysical Research: Solid Earth.

 

תחילתו של הסיפור הזה ב-2006, כאשר שילוב של בוץ, מים, סלעים וגז החל להישפך בכמויות אדירות מתוך כמה סדקים געשיים וחדשים באי ג'אווה. זרמי הבוץ הרותח החלו לאיים על הכפרים הסמוכים ועל שדות אורז, ואילצו פינוי המוני של עשרות אלפי תושבים ובנייה זריזה של סכרים. ההתפרצות הבוצית האדירה שזכתה לשם "לוסי" לא פוסקת מאז, ובינתיים קברה כפרים שלמים תחת 40 מטרים של בוץ.

 

כאמור גם עכשיו, 11 שנים לאחר שהחלה, לוסי ממשיכה לשפוך כ-80 אלף מטרים מעוקבים של בוץ מדי יום - כמות שמספיקה כדי למלא 32 בריכות אולימפיות. בשיאה סיפקה התפרצות הבוץ כמויות כפולות מכך. מדי פעם שולחת ההתפרצות גם פרצים של גז ופסולת סלעית לשמיים, כמו גייזר.

 

 

כעת, הודות לטכנולוגיית הדמיה חדשה, מדענים הצליחו להבין קצת יותר את התופעה התת-קרקעית המיוחדת שאחראית לזרמים הבלתי פוסקים של בוץ רותח. תמונות של שורשיה של לוסי מראים שהסדקים שמהם מגיעים זרמי הבוץ מחוברים באמצעות מערכת של "פגמים" בתא המאגמה שבהר הגעש המורכב הסמוך Arjuno-Welirang.

 

במשך הזמן, לפי החוקרים, המאגמה של המערכת הוולקנית "אפתה" את הקרקע שמתחת לסדקים שבקרום כדור הארץ שמהם יוצאים הפרצים של לוסי. התהליך, שמייצר עודף גז, הביא לכמות אדירה של לחץ מתחת ללוסי. ורעידת אדמה שהתרחשה ב-2006 נתנה ללוסי את ההזדמנות לשחרר את הלחץ הזה.

 

"אנחנו מראים ששתי המערכות האלה מחוברות בעומק הקרקע", מסר בהודעה רשמית החוקר אדריאנו מאציני מאוניברסיטת אוסלו. "המחקר החדש שלנו מראה שכל המערכת הזו כבר הייתה קיימת שם, והיא הייתה טעונה ומוכנה להפעלה".

 

מאציני ועמיתיו השתמשו בסדרה של סייסמוגרפים שהתקינו באזור לפני שנתיים כדי לשרטט את קווי המתאר של המשקעים והסלעים שמתחת ללוסי. הניתוח שלהם חשף מנהרה בין לוסי לתא המאגמה שמתחת למערכת הגעשית הסמוכה. המנהרה מאפשרת למאגמה ולנוזלים הידרותרמיים לנוע מהמעטפת ולהתערבב עם המשקעים שמתחת ללוסי, וכך לבנות כיסי גז בלחץ גבוה מאוד לאורך זמן - שרק מחכים להתפרץ.

 

ג'אווה היא חלק משרשרת איים שהורכבו על ידי הרי געש. בעוד זרימות של בוץ הן עניין שבשגרה באי האינדונזי, לוסי היא תופעה משולבת ומעניינת במיוחד – שילוב של בוץ וולקני יחד עם התפרצות הידרותרמית. "זה אומר שלוסי לא הולכת להיעצר בקרוב", סיכמו החוקרים.

 

למחקר המלא

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים