שתף קטע נבחר

דריכוּת בתל אביב לקראת הכרעת בג"ץ המרכולים בשבת: "משחק מכור מראש"

חצי שנה אחרי שבג"ץ התיר לעיריית ת"א לאשר הפעלת 164 עסקים בעיר בשבת, חוזרת הסוגיה לבקשת שר הפנים דרעי לדיון נוסף. בעלי המכולות שדורשים סגירה לא אופטימיים לקראת פסיקתה האחרונה של נשיאת העליון נאור: "רוצה להישאר במיליה שלה". תושבים זועמים: "כאן זה לא בני ברק"

 

 

נשיאת בית המשפט העליון הפורשת, השופטת מרים נאור, צפויה להקריא הבוקר (יום ה') את פסק דינה האחרון. ביום שבו תסתיים כהונתה תימנה נאור עם הרכב של שבעה שופטים שיכריעו באחד מהנושאים הדרמטיים והמורכבים בצביונה של תל אביב: פתיחת מרכולים בשבת. בג"ץ יחליט למעשה אם לאשרר או לפסול את חוק העזר העירוני של העיר, שמעגן את סוגיית פתיחת העסקים בשבתות ובחגים.

 

גורם בכיר בעיריית תל אביב-יפו הצהיר לקראת ההכרעה בסוגיה הנפיצה כי הוא ייאבק על שימור המצב כיום: "נפעל במסגרת החוק כדי שצביונה הייחודי של תל אביב יישאר ממש כמו שהוא, 'עיר ללא הפסקה'". מנגד, קובי ברמר, יו"ר פורום בעלי המכולות שהוביל את המאבק לסגירת המרכולים בעיר בשבת, אמר כי הוא לא מאמין שבג"ץ יבטל את חוק העזר העירוני: "זה משחק מכור מראש".

הכרעה על צביונה של תל אביב (ארכיון) ()
הכרעה על צביונה של תל אביב (ארכיון)

בחודש אפריל האחרון, דחה הרכב של שלושה שופטים בבג"ץ עתירה שביקשה לאסור על הפעלת 164 מרכולים ומתחמי בילוי בשבת בעיר, ולמעשה אישר את חוק העזר העירוני. ההחלטה התקבלה אז לאחר שנים שבהן שרי הפנים סירבו לאשרר את חוק העזר העירוני של תל אביב משנת 2014, המתיר פתיחה מצומצמת של עסקים בשבתות ובחגים בשלושה מתחמים מוגדרים.

 

עם זאת, כמה חודשים לאחר מכן קבע השופט אליקים רובינשטיין כי יש להחזיר את הנושא לדיון מחדש מאחר ש"ראויה השבת, שעניינה יידון וילובן כשכלל העמדות לפני בית המשפט, בוודאי נוכח השלכות הרוחב". רובינשטיין קיבל את ההחלטה על קיום דיון נוסף בעתירה בעקבות בקשה של שר הפנים אריה דרעי (ש"ס) לבטל את חוק העזר לאלתר. ההחלטה צפויה להשפיע על רשויות מקומיות נוספות בכל הקשור להסדרת פעילות עסקית בשבתות ובחגים.

"כמו שאני סוגר, כולם צריכים לסגור". ברמר (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
"כמו שאני סוגר, כולם צריכים לסגור". ברמר(צילום: מוטי קמחי)

קובי ברמר, שהוביל כאמור את המאבק לסגירת החנויות בשבתות ובחגים, אמר כי חברי הכנסת החרדים התחייבו בפני הפורום שהם יעבירו חוק על מנת שכל בתי העסק בעיר יזכו למעמד שווה. לדבריו, "כל העובדים זכאים לשעות עבודה ומנוחה בהתאם לחוק. כמו שאני סוגר, כולם צריכים לסגור. לנו האנשים הפשוטים שרוצים לנוח פעם אחת בשבוע אין את היכולת להחזיק עוד עובדים. ולכן כולם צריכים לזכות לתנאים שווים".

 

ברמר הוסיף: "ההגרלה של בתי העסק בתל אביב שיקבלו היתר לפעול בשבת זה כמו מפעל הפיס. ממש מרגישים שגונבים לנו את הפרנסה, אני לא אסכים לזה. ההחלטה צפויה להישאר כי השופטת נאור רוצה להישאר במיליה שלה, לשבת בבתי קפה ובתיאטראות, ולכן היא לא תשנה את המצב הקיים".

"רוצים למנוע ממני את אורח החיים שלי". בתיה (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
"רוצים למנוע ממני את אורח החיים שלי". בתיה(צילום: מוטי קמחי)

"שלא יגבילו אותנו". ארז (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
"שלא יגבילו אותנו". ארז(צילום: מוטי קמחי)

גורם בכיר בעירייה ציין כי אנשיה ממשיכים בינתיים לעסוק בהגרלת 164 בתי העסק שיורשו לפעול בהשבתות ובחגים. הוא ציין עוד כי "אנחנו בתקווה שחוק העזר יאושר, אולם במסגרת החוק נפעל כדי לשמר את צביונה הייחודי של העיר תל אביב כפי שהוא היום. אנחנו גם מתנגדים שהכול יהיה פתוח אבל יחד עם זאת שירותים בסיסיים בכמות מצומצמת צריכים להמשיך ולפעול".

 

חבר מועצת העיר איתי פנקס-ארד אמר ערב ההחלטה: "אנחנו לא שמחים על כך שבג"ץ נדרש להתערב בסוגיה שכל כך ברורה מאליה, אבל משכך הוחלט אנחנו נושאים את עינינו אל השופטים בתקווה שיעשו את מה שמתבקש - לכבד את סמכות העיר ומועצת העיר לקיים את השבת באופן שהולם את תושבי העיר. אנחנו לא מתערבים לבני ברק ולנעשה בה בשבת, ומוטב שנציגיה לא יתערבו לנו במה שקורה אצלנו. מצאנו את האיזון הראוי של כל חלקי השבת כיום: מנוחה ויום בילוי ופנאי, ועצם ההתערבות בהחלטות שלנו היה פתח למדרון חלקלק של התערבות לא לגיטימית של המדינה בענייני העיריות ותושביהן".

השופטת נאור. פסיקה אחרונה (צילום: יריב כץ) (צילום: יריב כץ)
השופטת נאור. פסיקה אחרונה(צילום: יריב כץ)

תושבים בעיר שעמם שוחחנו הביעו חשש שהעסקים בעיר ייסגרו בשבתות. מתי, עצמאי שמתגורר בתל אביב, אמר שדווקא בסופי שבוע הוא יכול לערוך קניות מאחר שבמהלך השבוע אין לו זמן לכך. "אני עובד הרבה מאוד שעות ורק בימי שישי או שבת יכול להתעסק בקניות. זה נראה לי הזוי שמנסים להתערב בשגרת החיים בתל אביב".

 

ארז, שאף הוא מתגורר בעיר, אמר כי "העיר הזאת פעילה כל השבוע וגם בשבת ואם רוצים לסגור את ירושלים או בני ברק אז זאת בעיה שלהם, שלא יתערבו לנו ולא יגבילו אותנו". בתיה אמרה כי היא עורכת קניות בימי שבת כי זה הכי נוח לה. "נמאס לי שגורמים חרדיים כופים עליי איך לחיות ומתי לקנות. רק בישראל אין תחבורה ציבורית בשבתות ובחגים ועכשיו גם רוצים למנוע ממני לחיות לפי אורח החיים שאני רוצה".

 

בתוך כך, כפי שפורסם היום ב-ynet, גורמים בקואליציה החלו בגיבוש שתי הצעות חוק מקבילות שיעקפו את החלטת בג"ץ. בשבוע הבא מתכוונות הסיעות החרדיות לקדם הצעת חוק שתאסור פתיחת עסקים והפעלת תחבורה ציבורית בשבתות ובחגים בצורה גורפת ואילו חברי כנסת מתונים, מכולנו, הליכוד ויש עתיד, מקדמים הצעת חוק שתאפשר פעילות עסקית בשבתות ובחגים אם כי בצורה מבוקרת ומצומצמת.

פורסם לראשונה 25/10/2017 23:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים