שתף קטע נבחר

חסר להם: הצרות של אפל לקראת מכירת האייפון X

ביום שישי הקרוב יחלו מכירות האייפון X ברחבי העולם, אבל אתרי הטכנולוגיה ברשת צופים מהומה: אפל לא הספיקה לייצר עדיין מספיק מכשירים. הסיבה: תקלות שרדפו זו את זו בתהליך הייצור. המנכ"ל, טים קוק: "נראה מה יקרה, אבל אנחנו עובדים קשה"

ביום שישי הקרוב זה יקרה: האייפון X, הסמארטפון מעורר הציפייה של אפל, יתחיל להימכר בעשרות מדינות ברחבי העולם. אלא שלפי כל הסימנים ההשקה הזו לא תעבור חלק. הרבה אנשים שירצו לשים את ידיהם על המכשיר החדש יתאכזבו וייאלצו לחכות. דיווחים חוזרים ונשנים מהחודשים האחרונים מלמדים על קשיים, חוסרים ומורכבות בתהליכי הפיתוח והייצור של המכשיר, דבר שהוביל לכך שהמלאים הראשונים יהיו מצומצמים. לאור הביקושים הגבוהים במיוחד, צפוי מחסור ממושך באייפונים - ייתכן שבאופן נרחב בהרבה מן החוסרים שראינו בשנים קודמות. באפל, בכל מקרה, משדרים כרגע רוגע.

 

 
ביום שישי האחרון החלה המכירה המוקדמת של האייפון X באתר האינטרנט של אפל. ואילו ביום שישי הקרוב, 3 בנובמבר, בשעה 8:00 בבוקר, הוא יתחיל להימכר גם בחנויות ב־55 מדינות - מארה"ב, צרפת, גרמניה ואיטליה, ועד קטאר, מלטה, ליטא, אסטוניה, בחריין ואנדורה. באפל הדגישו, כי גם אחרי המכירה המוקדמת ברשת, היא מתכוונת להקצות מספיק מלאי, שיהיה זמין גם למי שיגיעו לחנויות הפיזיות ביום שישי. עם זאת הוסיפו, כי "אנו קוראים לאנשים להגיע מוקדם" - רמז עבה לכך שהמלאי צפוי לאזול במהירות.

 

ואולי זו בכלל דרכה הצינית של אפל ליצור את המחזה החביב עליה: תורי ענק המשתרכים שעות וימים ארוכים לפני רגע ההשקה.

 

המחיר מתחיל ב־1,000 דולר. לישראל, לפי הערכות בענף, אייפון X צפוי להגיע בהמשך החודש (במחיר שיתקרב ל-5,000 שקל), וצפו למלאים מוגבלים גם כאן. אייפון 8 ואייפון 8 פלוס כבר נמכרים בישראל ובעולם זה שבועות ארוכים, אך נראה שהביקושים לשניהם נותרו צנועים, כצפוי, בשל הציפייה לאייפון X.

 

רומיאו וג'ולייט  

האייפון X (אייפון 10) הוא ללא ספק הסמארטפון הכי מתקדם ומורכב מבחינה טכנית שייצרה אפל מעולם. יש לו מסך OLED מקצה־לקצה בגודל 5.8 אינץ', מצלמה ראשית כפולה וגם מצלמה קדמית כפולה עם מערכת חיישנים לזיהוי פנים, טעינה אלחוטית, גב מזכוכית, ועוד. כל המרכיבים הללו לא עשו חיים קלים ליצרני המכשיר הזה.

 

בתחילה תיכננה אפל לצייד את האייפון X בקורא טביעת אצבע, שהיה אמור להשתלב במסך עצמו במקום בכפתור ייעודי - אך אז התברר שהמשימה קשה במיוחד או בלתי אפשרית, והוחלט לוותר עליה. בשל תהליך הבדיקה והההתלבטות התעכבה תחילת הייצור. לפי סוכנות הידיעות Nikkei היפנית, זו לא הייתה הדחייה היחידה. בעיות רבות התגלו גם לאורך תהליך הייצור של המכשיר - בין היתר פגמים שהתגלו בצגי ה־OLED שלו.

 

 

כשבעיית הצגים נפתרה, צץ הסיבוך העיקרי: לפי "וול סטריט ג'ורנל" מדובר בעיכוב משמעותי שנוצר ב"אשמת" מערכת זיהוי הפנים. אפל גילתה שמזעור הטכנולוגיה כדי שתתאים לאייפון הוא משימה קשה ומסובכת להחריד. המערכת הזו, הממוקמת ברצועה השחורה בחלקו העליון של מסך האייפון X, מורכבת ממערך עדין ומורכב של חיישני תלת־ממד ומצלמות, שמסוגלים לסרוק את פני המשתמש וכך לאמת את זהותו. היא גם מאפשרת פיצ'רים נוספים כמו ה"אנימוג'י" - אייקוני אמוג'י שזזים בהתאם להבעות הפנים שלכם.

 

המערכת בנויה מרכיב שמקרין 30 אלף נקודות אינפרא-אדום על פני המשתמש, אשר כונה בתהליך הייצור "רומיאו". רכיב נוסף הוא מצלמה שסורקת את נקודות האינפרא-אדום, רכיב שנקרא "ג'ולייט". על פי הדיווח, רכיבי "רומיאו" כוללים הרכבה של כמה חלקים שונים, דבר שהאט את קצב הייצור שלהם ביחס לרכיבי "ג'ולייט". הדבר יצר צוואר בקבוק, שעיכב את הייצור של המכשיר כולו.

 

 

אגב, המערכת מבוססת על פיתוח של חברת פריימסנס הישראלית, וחלק ניכר מהפיתוח שלה נעשה בארץ.

 

הורו להפחית הדיוק  

לפי האנליסט מינג-צ'י קו מחברת המחקרים KGI, שנחשב לבעל ידע פנימי רב בכל הקשור לאפל, בהמשך צצו בעיות נוספות בייצור של כמה לוחות מעגלים גמישים מיוחדים הקשורים לאנטנה של ה-X, שהיה צריך להזמין במיוחד, וכן צרות עם לוחות מעגלים אחרים, הקשורים למצלמה. לפי Nikkei, סמנכ"ל התפעול של אפל, ג'ף וויליאמס, אף נפגש במיוחד עם יו"ר חברת פוקסקון - חברת הענק הסינית שמפעליה מייצרים את האייפונים עבור אפל - כדי לדון בבעיות הייצור.

 

יתרה מזו: על־פי דיווח ב"בלומברג" מהשבוע שעבר, העיכובים בפס הייצור גרמו לכך שאפל קיבלה החלטה יוצאת דופן: היא הורתה לספקים שלה להפחית את הדיוק של רכיבי זיהוי הפנים כדי להפוך אותם לקלים יותר לייצור ולהגביר את הקצב. נצטרך לחכות ולראות אם ההפחתה הזו תתבטא בשימוש בשטח - ואם ההחלטה הזו השתלמה או לא.

 

בכל מקרה, נראה שקצב הייצור השתפר לקראת סוף ספטמבר האחרון, ושבמהלך החודש הקרוב תדביק אפל את הפערים. אך בינתיים היקפי הייצור קטנים מהנדרש. Nikkei דיווח, שאפל תוכל להשיק לחנויות 20 מיליון יחידות עד סוף השנה - רק מחצית מהכמות שתוכננה במקור. ואילו האנליסט מינג־צ'י קו העריך, כי המלאי הראשוני שתעמיד אפל בעת תחילת המכירה המוקדמת הוא 3 מיליון מכשירים בלבד. כדי להבין עד כמה המספרים האלה בעייתיים צריך לקחת בחשבון, שב-2015, בעת השקת אייפון 6s, אפל מכרה 13 מיליון מכשירים בסוף השבוע הראשון בלבד. ואילו ברבעון האחרון של השנה שעברה אפל מכרה 78 מיליון אייפונים - סדר גודל של כ־6 מיליון בשבוע.

 

כלומר, אם הדיווחים שמגיעים מאסיה מדויקים, מספר האייפונים שאפל תעמיד למכירה פשוט לא יספיק בשלב הראשון - זאת בהנחה שהביקושים אכן יהיו גבוהים ושהצרכנים לא יירתעו מהמחיר. סביר מאוד, שרוכשים רבים יצטרכו להתאזר בסבלנות עד שהמכשיר יגיע. וכל זה מצטרף לדיווחים נוספים על כך, שהביקושים לאייפון 8 ו-8 פלוס נמוכים יחסית, ושאפל אף נאלצה להפחית את היקף הייצור שלהם.

 

אז מה קורה כאן? על העובדה שחלו עיכובים בייצור אייפון X אין חולק, והעדות הטובה ביותר לכך היא שאפל בכלל החליטה - שלא כמנהגה לאורך השנים - להתחיל את המכירה הרשמית רק עתה, בתחילת נובמבר, חודש וחצי לאחר חשיפתו הראשונה ותחילת המכירה של האייפון 8 ו-8 פלוס. עם זאת, בשנים קודמות חששות דומים לחוסרים ולעיכובים התפוגגו בתוך זמן קצר, ובהחלט ייתכן, שגם אם יהיה מחסור בשבועות הראשונים, אפל תצליח להדביק את פער הייצור עד מהרה. המנכ"ל טים קוק, שנשאל על כך בראיון באתר "באזפיד", השיב בזהירות אופיינית: "נראה מה יקרה. אבל אנחנו עובדים הכי קשה שאפשר כדי לייצר כמה שיותר".

 

הצרות לא פסחו על גוגל  

גם גוגל לא רווה נחת מהסמארטפון החדש שלה: החברה השיקה לאחרונה את פיקסל 2 ופיקסל XL 2, צמד סמארטפונים מתוצרתה, עם מערכת אנדרואיד 8.0 (אוראו) "נקייה". אך זמן קצר לאחר ההשקה החלו הצרות: החברה הודיעה, שהחלה לבדוק טענות שהעלו משתמשים לפיהן מסך ה-OLED של הפיקסל XL 2 סובל מתופעה של צריבות. כשמביטים על מסך המכשיר, אפשר לראות את שאריות קווי המתאר של כפתורי הניווט של הטלפון.

 

זו לא תופעה חדשה בסמארטפונים, אך נראה שכאן זה קורה למספר גדול של משתמשים - שבוע בלבד אחרי הקנייה. בגוגל הבהירו, כי ביצעו בדיקות איכות מחמירות לפני ההשקה, וכי החברה בודקת כעת את הדיווחים הללו.

 

אם אכן יתברר שמדובר בצריבות מסך בהיקף נרחב, זו בעיה קשה עבור גוגל. זאת לאחר שכמה מבקרים טענו עוד קודם, כי מסך הפיקסל XL 2 סובל מתצוגת צבעים גרועה במצבים מסוימים, ושמשתמשים רבים מתלוננים על רעשים מוזרים שבוקעים מהרמקולים של אחיו הקטן, הפיקסל 2. גוגל תצטרך כעת להרגיע לקוחות פוטנציאליים, ולשכנע שהמכשירים שלה אמינים ועמידים טכנית.

 

הכתבה פורסמה במוסף "ממון" ב"ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים