שתף קטע נבחר

100 שנה להצהרת בלפור: מחאה פלסטינית, חיבוק מתרזה מיי

אתמול הפגינו פלסטינים בבית לחם וליד "המלון עם הנוף הגרוע בעולם". היום, לרגל 100 שנה בדיוק להצהרה, הם ימחו מול קונסוליות ישראליות בעולם. ראש ממשלת בריטניה תגיד: "גאים בתרומתנו להיווצרות מדינת ישראל"

 

 

היום (יום חמישי), ב-2 בנובמבר, יציינו בעולם מאה שנים להצהרת בלפור - הצהרת תמיכה של ממשלת בריטניה בהקמת בית לאומי יהודי בארץ ישראל, שכתב שר החוץ הבריטי ארתור ג'יימס בלפור. ראש הממשלה בנימין נתניהו המריא הלילה לבריטניה וצפוי להשתתף בארוחת ערב לציון המאורע, יחד עם ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי.

 

אך בזמן שבישראל יחגגו את ההצהרה המכוננת, גורמים פרו-פלסטינים ברחבי העולם מתכננים למחות נגד ההצהרה. ארגונים פלסטיניים יפגינו מול נציגויות ישראל ברחבי העולם, בהן הקונסוליה הישראלית בניו יורק. הוועדה לזכויות הפלסטינים תקיים אירוע מיוחד במטה האו"ם בניו יורק בנושא "ההשלכות של הצהרת בלפור על העם הפלסטיני", בו יישא דברים ראשיד חאלידי, פרופ' באוניברסיטת קולומביה, דובר אש"ף לשעבר ותומך בתנועת החרם על ישראל - BDS.

 

כבר אתמול נרשמו מהומות בבית לחם, וכוחות הביטחון ירו גז מדמיע לעבר המפגינים. המוחים הציגו מצגות מחאה - שרפו שלטים עם תמונותיהם של בלפור ומיי ודגלי ישראל ובריטניה, יצרו בובה בדמותו של בלפור והכו אותה בנעליהם. בשכם הפגינו סטודנטיות פלסטיניות נגד ההצהרה.

שורפים שלט שמציג את השר בלפור, ראש הממשלה מיי, ההצהרה ודגלי ישראל ובריטניה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שורפים שלט שמציג את השר בלפור, ראש הממשלה מיי, ההצהרה ודגלי ישראל ובריטניה(צילום: EPA)
 

אירוע מחאה של האמן הבריטי בנקסי (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אירוע מחאה של האמן הבריטי בנקסי(צילום: EPA)

"סליחה". אדם מחופש למלכת אנגליה במחאה בבית לחם (צילום: AP) (צילום: AP)
"סליחה". אדם מחופש למלכת אנגליה במחאה בבית לחם(צילום: AP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

מכים בובה בדמות בלפור (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מכים בובה בדמות בלפור(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

סטודנטיות פלסטיניות מפגינות בשכם (צילום: EPA) (צילום: EPA)
סטודנטיות פלסטיניות מפגינות בשכם(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

בבית מלון בצמוד לגדר ההפרדה בבית לחם, שהקים אמן הגרפיטי הבריטי המחתרתי בנקסי, נערך אירוע "התנצלות" על ההצהרה. להפנינג ליד המלון שמכונה "המלון עם הנוף הגרוע בעולם", הוזמנו ילדים ממחנה הפליטים עאידה מצפון לבית לחם, ובמקום נתלו דגלים וקישוטים בצבעי הדגל הבריטי. במהלך האירוע נכח אדם שהתחפש למלכת אנגליה אליזבת השנייה, והוצגה כתובת על הקיר: "אה, סליחה".

 

לפני כשנה קרא אבו מאזן לחברות הליגה הערבית לסייע לפלסטינים להגיש תביעה נגד בריטניה בגין הצהרת בלפור.

 

שגריר ישראל לאו"ם, דני דנון, התייחס למחאה הפלסטינית המתוכננת למחר: "בזמן שהעם היהודי הגשים את החלום הציוני, הם המשיכו לעסוק באלימות ובהסתה. אני מציע למפגינים לקרוא את ספרי ההיסטוריה ולהפנים שהסרבנות להכיר בקיומה של מדינת ישראל לא תועיל, ובטח שלא תערער את זכות קיומנו כאן".

 

"אנו נמשיך לחגוג", הוסיף דנון, "ולציין בגאווה מאה שנים להישג ההיסטורי החשוב הזה שהוביל להקמת המדינה. בהמשך החודש נחגוג גם שבעים שנים להחלטת האו"ם בכ"ט בנובמבר".

ארתור בלפור 1925 (צילום: לע
מחבר ההצהרה שר החוץ הבריטי ארתור בלפור, ב-1925(צילום: לע"מ)
 

תתמוך בישראל ותתקוף את האנטישמיות הגואה. ראש ממשלת בריטניה מיי (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
תתמוך בישראל ותתקוף את האנטישמיות הגואה. ראש ממשלת בריטניה מיי(צילום: gettyimages)

ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי צפויה לנאום בארוחת הערב המיוחדת שתיערך בלונדון לציון מאה שנה להכרזה, בנוכחות ראש הממשלה בנימין נתניהו. "אנחנו גאים בתרומתנו להיווצרות מדינת ישראל", היא צפויה לומר. "ביקורת כלפי ישראל מעולם לא הייתה ולעולם לא תהיה תירוץ להעמדת סימן שאלה סביב זכות קיומה של ישראל".

 

מיי צפויה להתייחס גם לאנטישמיות הגואה. "אין תירוץ להבעת אנטישמיות באף צורה. עלינו גם להכיר בצורה חדשה של אנטישמיות, שמשתמשת בביקורת נגד פעולות ממשלת ישראל כהצדקה בזויה להעמדת סימן שאלה סביב זכות הקיום של ישראל. הבעת ביקורת כלפי ממשלת ישראל אינה תירוץ להפגנת שנאה כלפי יהודים. אין אף תירוץ לשנוא יהודים".

 

ראש הממשלה תאמר גם כי הצהרת בלפור וחגיגות המאה ממחישות את הצורך בהשגת שלום בין ישראל לפלסטינים. "ההצהרה דורשת מאיתנו היום לחדש את התמיכה בשלום בר-קיימא, שהוא בבסיס האינטרס של הישראלים והפלסטינים, על בסיס שתי מדינות".

ראש הממשלה נתניהו ורעייתו לפני המראתם ללונדון (צילום: קובי גדעון) (צילום: קובי גדעון)
ראש הממשלה נתניהו ורעייתו לפני המראתם ללונדון(צילום: קובי גדעון)

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר לפני המראתו: "אתמול היינו באירוע מאוד מרגש בבאר שבע לציון שחרורה של באר שבע מעול השלטון הטורקי הקשה על ידי פרשים אוסטרלים וניו זילנדים, בפיקוד הצבא הבריטי. יומיים לאחר מכן, לפני 100 שנים, ממשלת בריטניה, ממשלת הוד-

מלכותה, הכירה בבית הלאומי של העם היהודי בארץ ישראל. הצהרת בלפור זה אירוע מכונן בתולדות הציונות, ואנחנו נציין את זה באירוע החשוב בלונדון.

 

"בנוסף לציון האירוע ההיסטורי הזה", המשיך ראש הממשלה, "יהיו לי שם פגישות מדיניות וכלכליות חשובות. אפגש עם ראש הממשלה תרזה מיי ושר החוץ בוריס ג'ונסון. בפגישה עם תרזה מיי אני מתכוון להעלות הצעות קונקרטיות כיצד לטפל בקשיים של הסכם הגרעין עם איראן.

 

"לאחר מכן אני גם אפתח את המסחר בבורסה בלונדון, בורסה מאוד חשובה, ואפגש עם עשרות אנשי עסקים וראשי תאגידים אנגלים. אני אגיד להם להשקיע בארץ, אני חושב שאני אצליח לשכנע רבים מהם, כי ישראל זו השקעה מאוד טובה".


פורסם לראשונה 01/11/2017 23:40

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
"המלכה אליזבת" בבית לחם
צילום: AP
מומלצים