שתף קטע נבחר

למרות ההבטחות לשיפור: האוכל הלא בריא שמוגש בצהרונים

הבטיחו שהילדים יקבלו ארוחת צהריים חמה ומזינה? אז הבטיחו. בדיקת "ידיעות אחרונות" חושפת מציאות עגומה בצלחת, והורים זועמים טוענים כי ההוזלה במחירי הצהרונים הביאה לחיסכון בטיב המזון שמוגש הילדים: "כשחברת הקייטרינג מקבלת 9 שקלים למנה, קשה להביא חומר גלם איכותי". גם הממרחים עתירי הסוכר עדיין מככבים בתפריט

אף על פי שחוק הצהרונים נכנס לתוקף השנה, לידי "ידיעות אחרונות" הגיעו פניות רבות של הורים שהתלוננו שהמזון המוגש בצהרונים אינו עומד בקריטריונים שקבע משרד הבריאות — ובחלק מהמקומות אינו ראוי למאכל.

 

הצהרונים נועדו לשמש מסגרת שהייה חינוכית לילדים משעת יציאתם מהגנים ומבתי־הספר ועד לשעות אחר הצהריים, בזמן שהוריהם נמצאים בעבודה. הילדים שוהים בצהרון כ־15 שעות שבועיות ואוכלים שם את הארוחה החמה העיקרית במהלך היום. לכן, ועדת העבודה והרווחה של הכנסת אישרה לפני שלושה חודשים את תקנות המזון הבריא בצהרונים שיזמה ח"כ רחל עזריה (כולנו).

 

במסגרת התקנות הוחלט להקים מנגנון באחריות מלאה של משרד הבריאות, שיהיה אמון על ההרכב התזונתי בארוחות הצהריים המוגשות לכ־400 אלף ילדים בישראל שאוכלים בצהרונים.

 

 

אבל המציאות בשטח היא שלמרות התקנות, במקומות רבים עדיין מוגש מזון לא בריא. "לא רק שהמזון לא הפך לבריא יותר השנה, אלא להפך", מספרת אלונה מבת־ים, "בגלל שמחירי הצהרונים ירדו, חברת הקייטרינג מקבלת פחות עבור כל מנה, והדבר בא לידי ביטוי במזון של הילדים שלנו".

 

מהפכת האוכל בצהרונים. המצב המצוי ( ) ( )
מהפכת האוכל בצהרונים. המצב המצוי

 

מיכל, תושבת תל־אביב, מוסיפה: "הייתה התרגשות גדולה כשנכנסו התקנות החדשות, אבל בהרבה מקומות הן לא מיושמות. בצהרונים מגישים עוגות, עוגיות, ממרחי שוקולד ולחם לבן. המזון שמוגש הוא תעשייתי, קפוא ולא בריא. הרבה הורים מתלוננים, אבל למרבה הצער זה לא תמיד עוזר כי כשחברת הקייטרינג מקבלת מהמפעיל 9 שקלים למנה, קשה להביא חומר גלם איכותי במחיר הזה".

 

בנוסף, ההורים מספרים שלצוות קשה להתרגל לשינויים בהרגלי התזונה של הילדים. "הגננות היו רגילות לדחוף קטשופ על כל דבר וקשה להן להיגמל מזה", מוסיפה מיכל. "המפעילים צריכים לתת גיוון יותר רחב של ירקות ופירות ומוצרים כמו חמאת בוטנים כדי לתת לילדים גם אוכל טעים ומזין".

 

גם להורים בירושלים יש תלונות על טיב המזון. "מביאים לילדים אוכל לא טעים ולא בריא. המזון נראה רע מאוד. הבטטות מעוכות, העדשים בלי טעם. הילדים לא רוצים לאכול את זה", סיפרה שירה, אמא לילד בצהרון. "הבולונז דומה לקיא, והירקות אף פעם לא טריים. אני מעדיפה לשלם יותר על צהרון כדי שהאוכל יהיה טוב, טעים ומזין".

 

"הצעת החוק לפיקוח עשתה תיקון גדול במקום פרוץ", אמרה איילת גבאי, האחראית לתזונה בריאה במוסדות החינוך מטעם ועד ההורים בגנים. "אף שהחוק נכנס לתוקף, נראה שלא נעשתה עבודת הסברה ולא חל שום שינוי בשטח. המודעות אפסית, גם בקרב המפעילים וגם בקרב ספקי המזון, ויש צורך בפיקוח ובניהול צמודים".

 

האוכל נראה כמו קיא. ההורים מתלוננים ( ) ( )
האוכל נראה כמו קיא. ההורים מתלוננים

 

פתרונות יצירתיים של ספקי הארוחות

הורים רבים טוענים שכדי לעמוד בתקנות המזון הבריא מוצאים חברות הקייטרינג ומפעילי הצהרונים פתרונות יצירתיים כדי לא לחרוג מהתקנות.

 

כך, למשל, השניצלים שמוגשים לילדים עוברים טיגון במפעל הייצור ואז מוקפאים. האריזות נאטמות ונשלחות לחברות הקייטרינג ומשם לגני הילדים. הגננות אופות את השניצלים ומגישות לילדים — ובכך כביכול השניצלים עומדים בתקנות הדורשות הגשת מזון שאינו מטוגן.

 

בנוסף, על פי התקנות אסור לתת לילדים פרוסות עם ממרחי שוקולד, ובחלק מהצהרונים מגישים לילדים במקום ממרח שוקולד ממרח חרובים. אבל מה עושים כשהילדים מסרבים לאכול? על פי עדות של חלק מההורים, בחלק מהצהרונים מוציאים את ממרח החרובים ומכניסים במקומו ממרח שוקולד כדי "להטעות את האויב", וכך כלפי חוץ נראה לכאורה שהילדים אוכלים מזון בריא.

 

בתקנות המזון נקבע שיש להגיש לילדים מזון מדגנים מלאים, אבל הספקים בוחרים לערבב בין דגנים מלאים לרגילים, זולים יותר. כך למשל חלק מההורים מעידים שמוגשת לילדים כמות גדולה של אורז לבן — עם כמות מזערית של אורז מלא כדי לעמוד בתקנה המחייבת.

 

הספקים מתחכמים אל מול ההוראות החדשות. כך נראה השניצל ( ) ( )
הספקים מתחכמים אל מול ההוראות החדשות. כך נראה השניצל

 

תגובות

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "משרד הבריאות קובע את הסטנדרטים התזונתיים ואת אמות המידה להרכב של המזונות אשר יינתנו לילדים השוהים בצהרונים. הפיקוח על יישומם הוא בידי הגופים האחראים על המוסד החינוכי, בין אם משרד החינוך ובין אם הרשות המקומית".

 

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "החל משנת הלימודים הנוכחית מסבסד משרד החינוך צהרונים בסכום כולל של 1.3 מיליארד שקל. מדובר בחיסכון של מאות שקלים לכל משפחה. יובהר שתפעול הצהרונים הוא באחריות הרשויות המקומיות, ורשויות שבחרו להפעיל את ההזנה באמצעות המשרד נהנות מאוכל בריא ומזין. רשויות שמפעילות מערך הזנה באופן עצמאי מחויבות לאיכות גבוהה ובלתי מתפשרת, וככל שנקבל מידע על ליקויים ננקוט צעדים כמתבקש, לרבות החלפת זכיין המזון במידת הצורך".

 

ח"כ רחל עזריה אמרה בתגובה: "חוק אוכל בריא בצהרונים עבר כי ברור לכולם שבריאות הילדים שלנו זה מחיר שאנחנו לא יכולים לשלם. אפנה למשרד הבריאות ואמצה את כל האפשרויות כדי שהנושא יטופל".


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האוכל שמוגש לילדים בצהרונים
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים