שתף קטע נבחר

סכסוך עבודה במשק על רקע משבר הביטוח הסיעודי

על רקע כשל הביטוח הסיעודי שהותיר מבוטחים ללא ביטוח וכוונת האוצר לבטל את הפוליסות הקבוצתיות, הכריזה ההסתדרות, שלה חלק בכשל הקיים, על סכסוך עבודה אשר יאפשר לה לפתוח בשביתה כללית בעוד שבועיים. ניסנקורן: "יש כאן מצב אבסורדי - ב-1 בינואר כמיליון איש במדינת ישראל הולכים להתעורר חסרי ביטוח".

ההסתדרות הכריזה היום (ג') על סכסוך עבודה כללי במשק בעקבות המשבר בביטוח הסיעודי, על רקע התוכנית באוצר לאסור את חידוש פוליסות הביטוח הקבוצתי שהתגלו כריקות מתוכן. הסכסוך שהוכרז צפוי להיכנס לתוקף ב-22 בנובמבר, ואז תוכל ההסתדרות להכריז על שביתה כללית במשק.

 

מחדל הביטוח הסיעודי: "משלמים פי 5 ומקבלים רבע"

האוצר לא בלם את המשבר - מאות אלפים נותרו בלי ביטוח סיעודי

 

בהסתדרות טוענים, כי לביטול חד צדדי של ביטוחים סיעודיים קולקטיביים יהיו השלכות קשות על העובדים והגמלאים תוך הותרת המבוטחים כיום ללא כיסוי כלל או עם כיסוי חלקי. בהסתדרות דורשים הסדרה שתהיה מוסכמת עליהם ותכלול את כלל העובדים והגמלאים.

 

הכשל הביטוחי, שאף זכה לפרק נרחב בדו"ח מבקר המדינה שפורסם בחודש שעבר, הביא לכך שמאות אלפי אזרחים בישראל ששילמו במשך עשרות שנים ממיטב כספם עבור ביטוח סיעודי קבוצתי נותרו ללא ביטוח כשהיו זקוקים לו, בשל העובדה שהפוליסה הינה קצרת מועד (לרוב למשך 3 שנים) וכך כשהגיעו לגיל מבוגר, כשרמת הסיכון שלהם עלתה, חברות הביטוח לא חידשו עבורם את הפוליסה. במשך אותם שנים הם גם לא צברו כל זכויות בביטוח שיקנו להם סיוע כלשהו זאת, בשעה שהגורמים המפקחים מאפשרים לכשל הביטוחי להמשיך ולהתקיים במשך שנים.

 

דו"ח מבקר המדינה מתח ביקורת קשה על הרגולטורים שאפשרו את המשבר, וקבע שמאז 1998 מודעים במשרד האוצר לכשלים מרכזיים במתכונת הקיימת של הביטוחים הסיעודיים הקבוצתיים. למרות זאת נמנע אגף שוק ההון מלאסור את שיווק הביטוחים הבעייתיים, או לטפל בכשלים - על אף שצפה את הנזקים העתידיים.

 

למעשה, מכירת הביטוחים הסיעודיים נעצרה כבר לפני מספר שנים, אולם מאז הם הוארכו על ידי המפקחים על הביטוח למשך תקופה קצובה של שנה. סכסוך העבודה הוכרז בעקבות כוונתה של המפקחת על הביטוח, דורית סלינגר, לאסור באופן גורף את חידוש הפוליסות הללו החל מינואר הקרוב. על פי המתווה שמציעים בפיקוח, הפוליסות הקבוצתיות יתיקרו באופן ניכר, ובגילאים המבוגרים יותר מדובר במחיר שעשוי להגיע ל-700 שקל ויותר מדי חודש. לטענת הפיקוח המחירים הללו מגלמים את המחיר האמיתי של הפוליסות.

 

כמו כן, ההצעה קובעת כי כל מי שנפלט מהביטוחים הסיעודיים הקבוצתיים, לאחר שחברת הביטוח סירבה לחדש לו את הפוליסה, יוכל להצטרף לביטוח הסיעודי של קופות החולים. בפיקוח טוענים שעל פי תחשיבים שביצעו, למהלך לא תהיה השפעה משמעותית על המחיר שמשלמים שאר המבוטחים בקופות.

 

מעדיפים שהציבור יממן

בהסתדרות לא אוהבים את המתווה המוצע במסגרתו יצטרכו העובדים לעבור לביטוחים יקרים הרבה יותר. נציין כי להסתדרות יש חלק גדול במחדל הביטוח הסיעודי. כגוף המייצג עובדים הוא לקח חלק בגיבושם או היה מעורב בכך בצורה כזו או אחרת על ידי הוועדים המייצגים בחברות ובארגונים הגדולים. אך מצד שני, ההסתדרות רוצה למנוע מצב שבו העובדים יכניסו יד לכיסם וירכשו פוליסות מתוקנות במחיר ריאלי שהוא גבוה בהרבה, ומעדיפה שהמדינה תממן מכיסה את המחיר.

 

ארגוני העובדים ובראשם ההסתדרות (וגם חברות הביטוח) מעדיפים לא למהר להציע פוליסות חדשות. הם מצידם היו מעדיפים להמשיך עם המודל הקיים, וזאת למרות שהם מבינים ומכירים היטב את כל תחלואיו.

 

נציין עוד כי מאז פורסם דו"ח המבקר עלו מספר הצעות נוספות, חלקן הצעות שכבר נידונו בעבר ונועדו לתת פתרון לבעיה. בין הייתר החלת ביטוח סיעוד ממלכתי לכל אזרחי ישראל. להצעות הללו יש כמובן משמעויות כספיות ועלותן למדינה עשויה להגיע ל-2-4 מיליארדי שקלים מדי שנה, מחיר שיגולגל בצורה כזו או אחרת לכיסו של הציבור בהעלאות מסים כגון מס בריאות.

 

יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן אמר: "יש כאן מצב אבסורדי - משבר שאפשר להגדירו כאחד הקשים במדינה. ב-1.1.2018 כמיליון איש במדינת ישראל הולכים להתעורר חסרי ביטוח אחרי שהביטוח פשוט יילקח מהם. הממשלה והאוצר ממשיכים בקו של 'הכול בסדר, שלא יהיה ביטוח - נציע אלטרנטיבה יקרה יותר, או שייקחו או שלא'. במקום שישבו יומם וליל ויפתרו את הבעיה, התשובה שלהם היא שהאזרחים יסתדרו לבד. זה משהו בלתי נתפס ולא מתקבל על הדעת".

 

"במקום שהמדינה תדאג לקשישים, הקשישים כאן צריכים לדאוג לעצמם. מדינת ישראל מנשלת את עצמה מחובתה לדאוג לאוכלוסייה זו. דבר נוסף שאנו רואים כשבוחנים את נושא הביטוח הסיעודי הוא ש-50% מנטל ההוצאה מוטל היום על האזרחים. לשם ההשוואה, במדינות ה-OECD רק 15% מוטל על האזרחים והיתר על המדינה. אם לא נתעורר עכשיו – זה רק ילך ויחמיר. הנושא הסיעודי לא הולך להתמעט אלא לגדול עם הזדקנות האוכלוסייה".

 

ניסנקורן טען כי יש דרכים שונות לגבש פתרון הולם למשבר: "יכול להיות שהפתרון הוא ביטוחי סיעודי בהשתתפות המדינה, יכול להיות שהפתרון הוא ביטוח בהשתתפות המעסיקים, ישנן חלופות שונות אבל חייבים לייצר פתרון. אי אפשר להמתין למצב שביום אחד הכול נופל וכל אחד עושה דין לעצמו. זו אחריות המדינה כולה. לא נותרו ברירות אחרות, אי אפשר לשבת בצד ולכן אנו מכריזים היום על סכסוך העבודה. אני שמח שגם הסתדרות המורים וגם ארגון המורים הצטרפו לסכסוך. נלך שלושתנו יחד בחזית משותפת". 

 

ניסנקורן הוסיף כי יתן הזדמנות לההידברות בנושא: "לא נזדרז לשבות דווקא מה-22, אנו נאפשר זמן נוסף עד סוף החודש הנוכחי על מנת לנסות ולהגיע להסכמה. המטרה שלנו היא לא השביתה אלא הפתרון ואני מקווה כי בתקופה הזו אכן יימצא פתרון". במקביל מחר ההסתדרות תשיק קמפיין שילוט ארצי להצלת הביטוח הסיעודי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים