שתף קטע נבחר

סוכרת סוג 2: חשיבות הגילוי המוקדם

ההשפעות של סוכרת סוג 2 על הבריאות הכללית, גורמות לחשש רב בקרב החולים והרופאים. גילוי מוקדם ושינוי אורח החיים יכולים לסייע בהתמודדות. 3 שלבים שכדאי לאמץ כבר מההתחלה

בשיתוף אסטרהזניקה

 

סיבוכים כתוצאה מסוכרת סוג 2 מהווים חשש גדול אצל החולים והמטפלים שלהם. מרבית מחולי הסוכרת סוג 2 נמצאת בשנים הראשונות בדרך כלל בטיפול בקרב הרפואה בקהילה, רפואת המשפחה.

 

רופא המשפחה הוא הסמכות הרפואית המקצועית שנפגשת לראשונה עם ערכי הסוכר הגבוהים יחסית לנורמה של מטופלים, והוא גם זה שמודע לקשר בין המחלה לבעיות בריאותיות נוספות אשר במקרים רבים מתלווים לה כמו עודף משקל, יתר לחץ דם ורמות שומנים בדם.

 

קראו עוד על התמודדות עם מחלת הסוכרת

 

התמודדות משולבת של הרופא והמטופל (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
התמודדות משולבת של הרופא והמטופל(צילום: shutterstock)

 

גילוי המחלה

בבסיס המחלה עומדת תופעת התנגודת לאינסולין שהיא תוצאה של עודף אינסולין בגוף עקב אכילה רווית פחמימות וסוכרים.

 

בשנים האחרונות דובר רבות על ההשלכות של סוכרת סוג 2 וסיבוכיה העיקריים, הן בתחלואה לבבית (סיבוכים קרדיווסקולארים) ואף המיקרו-וסקולריים ביניהם פגיעה בעיניים (רטינופתיה סוכרתית), פגיעה בתפקודי הכליות (נפרופתיה), היצרות כלי דם בגפיים העלולה להביא לנמקים וקטיעת גפיים. כדי למנוע אותם יש לפעול ביתר שאת כבר בשלביה הראשונים של המחלה.

 

דווקא במקרים בהם המחלה מתגלה בשלביה הראשונים הצורך לרתום את החולים לבצע שינוי באורח חייהם הינו חשוב במעלה. רובם לא מרגישים חולים, לא סובלים מסיבוכים קרדיאליים או כלייתיים ולא מעט מהם אפילו מדחיקים את כניסתם למועדון הסוכרת.

 

זהו צומת דרכים קריטי וצריך לגייס אותם לשנות גישה על מנת למנוע נזק מצטבר וסיבוכים עתידיים בהמשך. מדובר בהחלט באתגר: איך החולה הראשוני שרק אובחן לאחרונה, שאינו סובל מסיבוכים והוא אינו חש ברע באופן כללי, אלא רק הוגדר כסוכרתי מתוצאות בדיקות דם, מבצע שינוי משמעותי בחייו ומתייחס אל עצמו ככזה הסובל מבעיה רפואית.

 

כדי לצלוח את האתגר יש להעמיד בפני הסוכרתיים כלים יעילים ואתגרים ישימים בדרך לאימוץ אורחות חיים, הנה כמה מהם:

 

1. תמיכה, תמיכה ותמיכה

אחת המטרות שלנו כצוות רפואי היא להעניק לחולה הראשוני הרבה מקורות תמיכה והדרכה. חשוב מאד לתת לו להרגיש שהוא עטוף באנשי מקצוע העומדים לרשותו. זהו גם שלב בו לרוב עולות שאלות רבות לגבי שינוי אורח חיים, תזונה מוקפדת, פעילות גופנית רצויה ואף טיפול תרופתי.

 

היום ברוב המרפאות יש צוות של אנשי מקצוע שמסוגל לספק את המעטפת הזו עבור החולה. האחיות בקהילה, הדיאטניות וכמובן אנחנו רופאי המשפחה דואגים שהחולה יהיה במעקב תמידי על כל היבטי המחלה.

 

להדרכה לאחר האבחון חשיבות עליונה, כדי להטמיע שינויים בהרגלי החיים, להבהיר עד כמה חשוב להפנים את עובדת המחלה על אף שבחלק מהמקרים היא אינה מלווה בתסמינים, להתמיד בטיפול התרופתי ועוד.

 

בשנים האחרונות חלה התפתחות במחקר ובאפשרויות הטיפול התרופתי לסוכרת סוג 2 כאשר הגישה המובילה כיום את הטיפול במחלה מטפלת במחלה גם מעבר להורדה יעילה של רמות הסוכר בדם.

 

קיימת הבנה שהשמנה ועודף משקל, לצד גורמי סיכון נוספים בדמות יתר לחץ דם גבוה, וכולסטרול LDL גבוה בעלי השפעה משמעותית על התפרצות סוכרת וכן על הקושי לאזן אותה אצל מי שכבר סובל ממנה. כמו כן, קיימת ההבנה שטיפול יעיל ומהיר כבר בשלב מוקדם של המחלה מהווה נקודה קריטית כדי למזער את הנזקים המיקרו-וסקולריים שהמחלה עלולה לגרום בהמשך.

 

2. טיפולים שקל לאמץ

הקלות והנסבלות של הטיפול הן התרופתי והן של שאר השינויים באורחות החיים מהווים סוגיות קריטיות בטיפול המיטבי לחולה הראשוני. ככל שיש פחות התעסקות עם נטילת הטיפול, וככל שהוא קל יותר, עולים הסיכויים שהחולה יתמיד בו לאורך זמן.

 

מכיוון שסוכרת היא מחלה כרונית הרי שהצורך להתמיד גם בטיפול תרופתיקריטית. בשל כך, מאד חשוב לבחור למטופל טיפול שיהיה לו קל ליטול ובמינימום פעמים ביום. היות ובחלק מהמקרים יש לשלב בין מספר תרופות וככל שלמטופל יהיו יותר תרופות וכדורים לקחת כל יום כך יקטן הסיכוי שיתמיד בטיפול כהלכה קיימות היום אפשרויות טיפול של כמה תרופות בכדור אחד.

 

3. בכל הכח ומהרגע הראשון

הדעה הרווחת כיום היא החשיבות לטפל בכל הכוח ומהרגע הראשון שהמחלה אובחנה. אם פעם הגישה הייתה שמרנית יותר וגרסה שיש לטפל "מהקל אל הכבד" ולזנוח טיפול רק כשהוא מפסיק להשפיע, הרי שהיום המושג זיכרון מטבולי, מחייב גישות טיפוליות אחרות בהתמודדות עם מחלת סוכרת סוג 2.

 

הזיכרון המטבולי הוא תופעה המרמזת על כך שהגוף זוכר תקופות מאוזנות בחייו לאורך זמן משמעותי, מה שיכול לסייע לחולים בשלבים פחות מאוזנים מבחינה טבעית דוגמת מי שהמחלה מתפרצת אצלו בגיל מבוגר יחסית. בדרך כלל, הזיכרון המטבולי יכול להיות אפקטיבי גם 15 שנה מאוחר יותר. ולכן, חשוב כבר מהרגע הראשון להשתמש בארסנל הטיפולים המיטבי ביותר על מנת למזער נזקים כמה שרק ניתן עוד בשלב המוקדם.

 

מחלת הסוכרת טומנת בתוכה סיכונים וסיבוכים רבים, הנזק המצטבר של המחלה עלול להביא בעיות בריאות קשות. מנגד, היא מהווה גם הזדמנות, לשינוי ושמירה על בריאות טובה יותר מעתה והלאה באם מתמידים ומבצעים את שינויי אורח החיים הנחוצים.

 

כדי לתקוף כבר מההתחלה את המחלה ולהפחית את הסיכון לכל אותם סיבוכים, יש להסתכל על גורמי הסיכון הנלווים לסוכרת כמטרות טיפוליות לכל דבר. לרפואת המשפחה יש כיום כלים לטיפול שלא היו לה בעבר וכדאי מאד לנצלם כדי לאפשר לאדם הסוכרתי לשמור על מחלה יציבה ומאוזנת לאורך זמן.

 

הכותב הוא רופא משפחה, מנהל מרפאה קהילתית, יועץ סוכרת, באר-שבע


 

בשיתוף אסטרהזניקה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
גילוי מוקדם של סוכרת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים