שתף קטע נבחר

מוריאל ללא הפסקה

מוריאל לוטן היתה חוקרת נשק גרעיני מוערכת שהגיעה עד לפנטגון, ויום אחד החליטה לעזוב הכל ולפתוח עסק שיאפשר לאנשים כאן להשתמש בשירותים מישראל. ’ציונות עסקית’,

"לאלה שיש את הזכות לדעת", אמר אלברט איינשטיין, "יש את החובה לפעול.” למוריאל לוטן לא אחת הייתה הזכות לדעת, והיא לא היססה לפעול ובכל הכוח. מהרצאות על חקר הגרעין בפנטגון ועד המיזם החדש והמושקע של שירותים ועסקים ישראלים איכותיים באמריקה.

 

יש משהו מאוד מעורר השראה בלפגוש אנשים שמול כל מטרה שהם מציבים לעצמם, יעבדו בכל המרץ והמאמץ להשלים אותה בצורה הטובה ביותר, ואנשים שלא משנה כמה השקיעו והובילו בתחום אחד, לא יהססו לשנות כיוון כשהתשוקה שלהם מתעוררת במקום אחר.

 

מוריאל לוטן נולדה בניו יורק לאבא ישראלי ואמא אמריקאית. "כשהייתי בת 9 עברנו לישראל", היא מספרת. "אני תמיד צוחקת שאבא שלי לא רצה לגדל בנות מפונקות, אז הוא העביר אותנו להרצליה פיתוח".

המעבר לישראל היה, כצפוי, לא פשוט. משפה ועד תרבות, אפילו ערוצי טלוויזיה לא ממש היו אז בישראל. בחמש שנות המשפחה בישראל, לוטן הספיקה לאמץ את השפה, התרבות והציונות. אבל ממש אז, המשפחה עברה בחזרה לניו יורק. "כשהתחילה בדיוק האינתיפאדה בישראל, אמא שלי חששה וחזרנו. המעבר החברתי היה מאוד קשה, שוב. למדנו בבית ספר במנהטן, שבו גם למד ממש עכשיו בארון, בנו של טראמפ. בלי ששמנו לב כבר הפכנו לישראליות, ומתרבות ארץ ישראלית, של צופים, חברים, מצאנו את עצמנו בתרבות אמריקאית שונה".

 

כשהחברים בתיכון עברו למכללה, לוטן החליטה לעלות עם אחותה על מטוס לישראל ולהתגייס לצבא. "הרצון להתגייס נבע מהרצון להרגיש בבית, בישראל והיה ברור לי שאם אני רוצה לחיות בישראל ולקוות שיקבלו אותי בחברה המקומית, שיקבלו אותי כישראלית, אני צריכה להתגייס. עבורי זה תמיד היה חצוי. בעיקר כי . עם כל הקושי", היא מוסיפה ומסכמת את שירותה כקצינת ת"ש, "זה היה מאוד משמעותי מבחינת הזהות הישראלית שלי”.

 

מוריאל לוטן. צילום: עידו גרינברג ()
מוריאל לוטן. צילום: עידו גרינברג

 

היום היא מממשת את הציונות שלה במיזם חדש בארה"ב שמחבר בין כל נותני השירות והמוצרים הנבחרים (על ידי לוטן וצוות 'mekomee') מישראל, אבל עד עתה, חייה נעו בשבילים אחרים בתכלית.

אחרי שסיימה תואר ראשון בפסיכולוגיה ומדעי המדינה למדה לוטן במרכז הבינתחומי תואר שני בלימודי ממשל, כשהיא מצטיינת בלימודי הרתעה ונשק גרעיני. "עבדתי עם ד"ר דימה אדמסקי, מרצה במכללה שהגיע מהארוורד. מהר מאוד הפכתי ליד ימינו, פתחתי תכנית מצטיינים לאסטרטגיה וקבלת החלטות, הפכתי לחוקרת, פרסמתי מאמר ובקרוב גם כרך שכתבתי לספר חדש בתחום האסטרטגיה הגרעינית".

 

מוריאל התפרסמה בתחום כשהחלה לחקור את האלמנט האנושי המשמעותי בכל מה שקשור בנשק גרעיני ולא מתייחס למנהיגים שאמונים על קבלת ההחלטות, כי אם באלו שאמורים לבצע אותן. "אהבתי את הפאזל, לא היה לי מובן מדוע אין מידע בנוגע לאנשים שמפעילים את הנשק, אלו שאחראיים על המידע וההפעלה. חשבתי שזה כיוון שחובה לחקור. רציתי לטעון שמפעילים של נשק גרעיני הם מקבלי החלטות ולא רק מפעילים. עד אז נהוג היה להאמין שהם רק מבצעים החלטות, אבל אני טענתי שהם מקבלי החלטות הכי קריטיים והוכחתי כיצד קיבלו לא פעם החלטות כנגד פקודות".

 

עם המידע שגיבשה על מבצעי ההחלטה הגיעה לוטן עד לפנטגון. "הגעתי להרצות ולהציע את האסטרטגיה והמדיניות שראיתי לנכון להנהיג בארה"ב. טענתי שאין מספיק ידע לגבי המרכיב האנושי בכל הנוגע בגרעין ומערכות מסוכנות. כדי למנוע הפעלה של נשק גרעיני צריך להבין יותר על האנשים שאחראיים על הפעלת הנשק ולבנות אסטרטגיה שמותאמת לכל מדינה שיש בה נשק גרעיני".

 

לוטן עם הקונדיטור אלון שבו. צילומים: ניצן קינן ()
לוטן עם הקונדיטור אלון שבו. צילומים: ניצן קינן

 

בימים שבהם הנשק הקטלני בעולם שוב עולה לכתרות, לוטן מתייחסת לחששות: “צפון קוריאה זה מקרה מאוד מורכב כי כנראה שהדרג שמקבל את ההחלטה ומבצע יהיה מאוד דומה לדרג שמוביל את ההחלטה. בגלל שזו מדינה טוטאליטרית, מקבלי ההחלטות יבחרו אנשים מאוד בקפידה, כאלו שיהיו דומים להם מבחינת עולם הערכים שלהם. הרבה אנשים חושבים שגרעין נועד להפחיד את האויב, אבל האמת היא שהנשק נועד במידה רבה להפחיד את המדינה מבפנים, ולגרום כנראה למפעילים עצמם להבין שאין להם מרחב של קבלת החלטות וכך ההתייחסות אליהם הופכת מורכב בהרבה".

 

מוריאל חושבת שהבעיה הגדולה יותר היום סביב הגרעין היא דווקא כאן, בין כותלי הבית הלבן. "זה מסוכן שיש כאן נשיא שלא מבין תיאוריה ולא מבין את משחק 'ההרס ההדדי המובטח'. מתחילת העידן הגרעיני שנולד בסוף מלחמת העולם השניה, אחרי שארה"ב פיתחה נשק וברית המועצות מיהרה להשלים את הפער, ככל שגדלו השחקנים בזירה התפתחה גם המלחמה למנוע ממדינות להפעיל אותו. נשיא כמו שיש היום לא מבין מה הסיגנלים. אני מפחדת בעיקר מחוסר הבנה של הנשיא הזה בהקשר של נשק גרעיני.עם דברים אחרים אפשר לחיות, תרתי משמע. מלחמת גרעין זו מלחמת עולם שמוחקת. דברים שאנשים לא רוצים שיקרו".

 

מהפנטגון היא יצאה עם החלטה להמשיך לדוקטורט. אבל תכניות לחוד ומציאות לחוד. בתקופת ההריון נחשפה לעיצוב ישראלי לתינוקות וידעה להעריך את האיכויות שראתה. "מאוד התרשמתי מהיצירתיות ומזה שכל כך הרבה אמהות פתחו עסקים קטנים שקשורים בילדים. יום אחד, בדרך לבייבישאוור מקומי, שאלתי חברה, יהודיה וציונית כאן בעיר מדוע היא לא בחרה להביא מתנה בעיצוב ישראלי. היא השיבה וסיפרה שלא הכירה שום פלטפורמה שבה היא יכולה לעשות את זה. החוקרת שבי בדקה מה היה קורה לו הייתה פלטפורמה כזו, עסק שמגייס לתוכו מעצבים ישראלים בצורה אמריקאית של החזרות, של הזמנות מהירות, קופי אמריקאי, נראות בינלאומית. למעשה אתר אי קומרס עם תרבות צרכנית בינלאומית שמה שמופיע בו, זה עיצוב ישראלי".

 

"אחרי תקופה קשה”, היא מספרת, "החלטתי לעצור את לימודי הדוקטורט ולהתמקד בעסק, שלפני הכל, נולד כדי לפתור בעיה. ישראלים רוצים לחיות במדינה יקרה כל כך אבל בצורה הגיונית יותר".

למרות המסלול המהיר לפנטגון ולקהילה מפוארת של מחקר, היא מחליטה ללכת בעקבות התשוקה החדשה, באותה גישה יסודית. "אני מחוברת לדור צעיר, אני מגיעה מאקדמיה, מכירה סטודנטים והרגשתי שאני יכולה, בגלל הגישה שלי לשוק אמריקאי, לבנות עסק שבוחר בקפידה יוצרים ישראלים ולפתוח עבורם שוק בינלאומי. מבחינתי יש ערך מוסף עבור יהודי העולם, שיוכלו לקנות את מה שהם צריכים ממדינה שהם אוהבים ולתמוך בכלכלה מקומית ועסקים בארץ".

 

היא הכינה אסטרטגיה לאורך חצי שנה שבמסגרתה, כך החליטה, תאתר בעצמה את העסקים הנבחרים לאתר. "כדי להשיג את האנשים והעסקים הכי טובים שיש, היה ברור לי שנדרש מגע אישי מול כל מי שיצטרף אלי. טסתי לישראל לעשות 'ספיד דייטינג' לכל האנשים. אחר כך נפגשתי עם אנשי מפתח בקהילה אמריקאית והצעתי להם את המוצרים, את נותני השירות והמומחים".

 

בימים אלו מושק האתר החדש שמציג ציונות עסקית. "מבחינת מחיר אנחנו נותנים תחרות. אנשים לא יקנו רק כי זה ישראלי, אבל אם יש אלטרנטיבה ישראלית שמותאמת לתקציב, שם ההצלחה, כי הישראליות הופכת פשוט להיות הערך המוסף ונהנים מתמיכה בישראלים".

 

באתר  'מקומי' תמצאו בעיקר שירותי קריאייטיב, במסגרתם מציעים לעסקים מקומיים להשתמש בשירותים של אנשי מקצוע, וגם את 'מקומי איטס'. "פעם בחודש אנחנו מטיסים לכאן שף ישראלי בניו יורק ובהמשך לא רק בניו יורק. אנחנו עושים מפגשים, סדנאות לחברות ואירועים פרטיים בהזמנה. בחודש הזה למשל, לכבוד ת’נקס גיבינג, אלון שבו, קונדיטור מצליח מישראל, מגיע בפעם השניה לארבע סדנאות בהשראת החג. האירועים יערכו בסגנון מאוד בינלאומי ופופולארי של שואו רום מטבחים יוקרתי. "חברנו לניו יורק לופט ושם ייערכו הסדנאות. במקרים נוספים והזמנות מיוחדות, אנחנו גם מקיימים את האירועים בבתים פרטיים. אנחנו מקבלים יותר ויותר פניות מחברות ישראליות שמבקשים שנפתח גם בפניהם את השוק כאן. זה הופך לבית של עסקים ישראלים בחו”ל".

 

Mekomee.com

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אתר אי קומרס עם תרבות צרכנית בינלאומית שמה שמופיע בו, זה עיצוב ישראלי. לוטן
מומלצים