שתף קטע נבחר

הרבה מעבר לספורט: כדורגל במקום משפחת אומנה

בית המשפט קבע: ילד יישאר בחיק משפחתו למרות בקשת רשויות הרווחה - בזכות הפועל באר שבע שהסכימה לצרף אותו ללא תמורה לבית הספר לכדורגל שמפעיל המועדון. כך הפכה אלופת המדינה לחבל הצלה עבור ילד בן עשר שעבר טרגדיה משפחתית

כשאומרים שכדורגל הוא הרבה יותר מספורט, מתכוונים בין היתר לסיפור הזה: שופט בית דין לענייני משפחה החליט להשאיר ילד בן עשר בחיק משפחתו ולא להעבירו לחזקת הרשויות, כל זאת רק בשל התערבותה האישית של אלונה ברקת - שהחליטה לקלוט את הנער במסגרת החינוכית ובבית הספר לכדורגל של הפועל באר שבע, ללא תמורה כספית.

 

כל פרטי המקרה מתוארים בהחלטה שכתב סגן נשיאת בית הדין לענייני משפחה בבאר שבע, השופט אלון גביזון - שהוא באופן אישי היה זה שיצר את הקשר בין הילד לבין אלונה ברקת, מה שסלל בסופו של דבר את הדרך להישארותו של הנער בבית משפחתו.

 

אלונה ברקת עם אסי רחמים. השופט יצר את הקשר עם האלופה (צילום: ישראל יוסף) (צילום: ישראל יוסף)
אלונה ברקת עם אסי רחמים. השופט יצר את הקשר עם האלופה(צילום: ישראל יוסף)

 

חייו של א' (שמו המלא אסור לפרסום), היום כאמור בן עשר, עברו לפני מספר שנים טלטלה גדולה בעקבות טרגדיה משפחתית. מאז המקרה מתגוררים א' ואחיו בבית הוריה של אמו. הסבא והסבתא, שעברו כבר את גיל שבעים, הפכו עם השנים לאפוטרופוסים החוקיים של השניים יחד עם דודו.

 

לפני מספר חודשים פנו רשויות הרווחה לבית המשפט על מנת להוציא את א' מחזקת האפוטרופוסים ולהעבירו לחזקת הרשויות. על פי הבקשה: "הוצאתו מתבקשת בשל חוסר יכולתם של הסבים להציב גבולות לקטין, קשייו הרגשיים ועמדת הגורמים המקצועיים כי מסגרת האומנה אצל הסבים לא מצליחה להעניק לו את הנדרש ולהיטיב עמו".

 

במהלך הדיונים התברר שעוד לפני הבקשה להוציאו מבית הסבים, רשויות הרווחה הציעו ל-א' להשתלב במספר מסגרות שבהן ישהה לאחר שעות בית הספר ועד שעות הערב, אז יוכל לשוב ללון בבית משפחתו. א' סירב להשתלב במסגרות האלה. בא כוחו סיפר בדיון כי הילד "מוצא עצמו קורבן להצקות מצד ילדים אחרים ולכן מבקש לחזור לביתו בסיום יום הלימודים כמו יתר חברי כיתתו".

 

"לשילוב ילדים במסגרת תחרותית יש יתרונות רבים". השופט גביזון (צילום: אתר בתי המשפט) (צילום: אתר בתי המשפט)
"לשילוב ילדים במסגרת תחרותית יש יתרונות רבים". השופט גביזון(צילום: אתר בתי המשפט)

 

כשנדמה היה שנסתם הגולל על האפשרות ש-א' יישאר בבית סבו וסבתו, החליט השופט גביזון לנסות דרך יצירתית כדי למצוא לילד מסגרת שבה יוכל לשהות בשעות אחר הצהריים וכך לאפשר לו להמשיך להתגורר בבית סבו וסבתו.

 

הטוויסט המפתיע בעלילה מתואר בפירוט בפסק הדין: "במהלך הדיון הנ"ל ולשאלות בית המשפט, עלה כי הקטין אוהב לשחק כדורגל ואוהד של הפועל באר שבע. על כן ביקשתי לבחון האפשרות לשלבו במועדון הכדורגל הפועל באר שבע". השופט לא הסתפק באמירה הכללית והחליט לפעול בעצמו אל מול אנשי הנהלת אלופת המדינה בכדורגל: "תוך כדי הדיון ביקשתי מהעוזרת המשפטית שלי ליצור קשר טלפוני עם נשיאת מועדון הכדורגל, הגברת אלונה ברקת, אשר נעתרה לבקשת בית המשפט והפנתה את בית המשפט לנציג המועדון מר עופר מוכתר".

 

מדובר בד"ר עופר מוכתר, דוקטור לקרימינולוגיה מהמכללה האקדמית אשקלון, שמוגדר כמנהל הפרויקטים החינוכיים של הפועל באר שבע. בשלב הזה נערכה שיחה אישית בין א' לבין השופט גביזון שבה "הוא הביע את רצונו והסכמתו לשחק בהפועל באר שבע".

 

ד"ר עופר מוכתר (צילום: שי מוגילבסקי) (צילום: שי מוגילבסקי)
ד"ר עופר מוכתר(צילום: שי מוגילבסקי)

 

אל הדיון האחרון בעניין, שנערך בסוף חודש אוקטובר, הוזמן גם ד"ר מוכתר שהצהיר כי הפועל באר שבע הסכימה לשילובו של הקטין בבית הספר לכדורגל של המועדון. כמו כן, הוא הרשים את השופט כשהציג את "המערך הטיפולי המרשים והמיוחד לשילוב ילדים בסיכון במועדון". השופט גביזון: "נוכח ייחודו של המקרה שבפניי, התחייב מר מוכתר אף לתת מענה מיוחד וספציפי לקטין, ככל שהוא ייקלט בבית הספר לכדורגל של המועדון. בית המשפט והצדדים הביעו את התפעלותם ותודתם למועדון הכדורגל הפועל באר שבע ולמר מוכתר על הנכונות להתגייס למען הקטין ולפעול להעצמתו".

 

בנוסף, בשלב מאוחר יותר הועבר לבית המשפט מכתב חתום על ידי מנכ"ל הפועל באר שבע, אסי רחמים, בו נכתב: "לאור מצבו המשפחתי הרגיש של א', אנו משפחת הפועל באר שבע מעניקים בזאת שני מינויים למשחקי הפועל באר שבע לעונת 2017/18. א' יחל להתאמן בבית הספר לכדורגל במחלקת הנוער של הפועל באר שבע במלגה מלאה. הוא יקבל את הציוד הנדרש ללא עלות".

 

במסגרת החלטתו של השופט, הוא תיאר את חשיבות הפעילות של נער במצבו של א' במועדון כדורגל מקצועני: "במסגרת החלופות שיש לבחון טרם הוצאת ילד נזקק מביתו למסגרת חוץ ביתית, על הרווחה לבחון, במקרים המתאימים, אפשרות לשלבו בפעילות ספורטיבית במועדוני הספורט המקצועיים. אני ער לכך שפעילות ספורטיבית, כמו חוג לכדורגל, יכול ותינתן במסגרת מועדוניות הרווחה לאחר שעות בית הספר, אולם יש הבדל עצום בין שילובו של ילד נזקק בבית ספר לכדורגל המשתתף במשחקי ליגה לדוגמה, לבין שילובו בחוג כדורגל במסגרת מועדונית הרווחה.

 

המכתב החתום של אסי רחמים. הילד קיבל גם מינוי למשחקי הקבוצה ()
המכתב החתום של אסי רחמים. הילד קיבל גם מינוי למשחקי הקבוצה

 

"לשילובם של ילדים בכלל וילדים נזקקים בפרט, בפעילות ממוסדת, רצינית ותחרותית, יתרונות רבים ולצערי שירותי הרווחה טרם השכילו לנצל זאת באופן הרצוי. אימוני כדורגל, כדורסל, אומנויות לחימה וכו', אשר ניתנים על ידי מועדונים רציניים ובאמצעות מאמנים טובים ומקצועיים, יכולים לתרום רבות לילדים בכלל ולילדים הנזקקים בפרט ולהוות 'קרש הצלה', ימנעו שוטטות ברחוב, שתיית אלכוהול ועוד, ויקנו לילד מסגרת וסדר יום".

 

בהמשך מחמיא השופט באופן ספציפי להפועל באר שבע: "העיר באר שבע התברכה במועדון כדורגל ברמה אירופית, אשר אינו משמש רק כמקור גאווה לתושבי העיר, אלא מוכן, כמפורט לעיל, להשתתף בפעילות חברתית בכלל ובסיוע לילדים בסיכון בפרט. משהקטין אוהד את קבוצת הפועל באר שבע ומבקש לשחק בבית הספר לכדורגל שלה ובעוד המועדון מוכן להירתם למען הקטין, יהא זה משום החמצה אם הדבר לא ייבחן וייבדק קודם לבחינת האפשרות להוציאו למסגרת חוץ ביתית".

 

עו"ד אילן אבירם ממשרד אילן אבירם ושות', שייצג את האפוטרופוסים של א', הרגיש צורך להעלות את הנושא על סדר היום הציבורי: "ראשית, נדיר שבית משפט לענייני משפחה מאפשר פרסום של החלטות. הפרסום הפעם הוא ביוזמת בית המשפט. לא הוגשה בקשה אחרת לפרסום. מעבר לעובדה שמדובר בהחלטה חשובה מבחינה משפטית, ההחלטה פונה לגורמי הרווחה. החשיבות של ההחלטה מבחינתי היא חשיבות חברתית. בית המשפט העלה על נס את התרומה החשובה של קבוצות מקצועיות לחברה ולקהילה ואת תרומתן לחינוך ולגיבוש זהותם של בני נוער.

 

עו"ד אילן אבירם. "נדיר שבית משפט לענייני משפחה מאשר פרסום החלטות" (צילום: יח"צ) (צילום: יח
עו"ד אילן אבירם. "נדיר שבית משפט לענייני משפחה מאשר פרסום החלטות"(צילום: יח"צ)

 

"בהקשר למקרה שלפנינו, צריך להבין שלעיתים התרומה הזאת היא בבחינת חבל ההצלה האחרון לילדים ובני נוער שלא שפר מזלם. אני בטוח שהפועל באר שבע איננה היחידה אבל מבחינתי העומדים בראשה הם הלפיד שניצב בראש המחנה. האנשים האלה וההתגייסות שלהם הייתה מרצון של עשיית טוב. הם לא פנו אליי לבקש לפרסם ולא ביקשו שום דבר לעצמם. הם גם לא ביקשו זמן לחשוב. הם עשו זאת אוטומטית מהמקום של עשיית טוב לכולם".

 

"אם הילד הזה לא יפול בין הכיסאות, הוא יגדל להיות גורם מועיל לחברה ולא נטל על החברה", ציין עו"ד אבירם. "מדובר בילד שהאסון שהוא עבר הוא בל יתואר. צריך להעלות על נס את הפעולות והעבודה שנעשות במסגרת הקבוצות המקצועניות לבני נוער ולילדים. זה דורש כסף ומשאבים, זה לא ברור מאליו. זה לא המקרה היחידי. יש מעט מאוד מקרים שהקבוצות אומרות לא".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הרצל יוסף
אלונה ברקת
צילום: הרצל יוסף
מומלצים