שתף קטע נבחר

בעקבות העמידות: הנחיות חדשות לטיפול אנטיביוטי באולקוס

החיידק הליקובקטר פילורי הגורם למקרים רבים של כיב קיבה הפך לעמיד ביותר בעולם המערבי וגם בישראל. בעקבות העלייה בעמידות, שונה הטיפול והוא מעתה בשלוש תרופות אנטיביוטיות במקום שתיים

הנחיות חדשות לטיפול באולקוס: העמידות הגוברת והולכת של החיידק הליקובקטר פילורי, הגורם למרבית מקרי כיב הקיבה הביאו לשינוי בהנחיות הטיפול והוא כולל מעתה שלוש אנטיביוטיקות במקום שתיים.

 

ההנחיות החדשות פורסמו לאחרונה בהנחיות פנימיות לרופאים, אולם עדיין לא פורסמו באופן רשמי באיגוד הגסטרואנטרולוגי הישראלי. עם זאת, השינוי בטיפול האנטיביוטי כבר מיושם אצל רופאי המשפחה והרופאים הגסטרואנטרולוגים.

 

אנטיביוטיקה. שינוי המינון בטיפול בחיידק (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אנטיביוטיקה. שינוי המינון בטיפול בחיידק(צילום: shutterstock)

 

החיידק הליקובקטר פילורי התגלה לפני כעשרים שנה על ידי זוג מדענים אוסטרלים, בארי מרשול ורובי וורן, שזכו בפרס נובל לרפואה לשנת 2005. השניים הבחינו בהימצאותו של חיידק זעיר בחלק התחתון של הקיבה אצל חולים רבים הסובלים מאולקוס.

 

לא חלף זמן רב עד שצמד המדענים מצא כי אותו חיידק – הליקובקטר פילורי, מצוי כמעט בכל האנשים שסבלו מכיב בקיבה או בתריסריון. בהתבסס על ממצאיהם, קבעו החוקרים כי החיידק הוא הגורם לאולקוס. אלא שבאותה עת הקהילה המדעית הייתה סקפטית באשר לממצאים, ולא אימצה את התגלית. הרופאים העדיפו להאשים את כיב הקיבה באורח החיים ובלחץ נפשי.

 

 ( ) ( )

 

אבל וורן ומרשול לא ויתרו. בשנים הבאות ניסו לשכנע את העולם המדעי בכך שהאשם לכיב הקיבה נעוץ בחיידק הליקובקטר פילורי. בשנת 1990 הם לבסוף הצליחו, והרופאים השתכנעו כי 90 אחוז מכל מקרי כיב התריסריון, ו-80 אחוז ממקרי כיב הקיבה נגרמים מהחיידק. באמצעות טיפול אנטיביוטי קצר, זכו מיליוני חולים ברחבי העולם בחזרה לאיכות חיים נטולת כאבים וללא סיכון חיים כתוצאה מסכנות כיב הקיבה.

  

החיידק הליקובקטר פילורי הוא מהנפוצים בעולם: על פי הערכות ארגון הבריאות העולמי, כמחצית מאוכלוסיית העולם ואף למעלה מזה, נגועה בחיידק שמגיע לגופנו כבר בילדות. עדיין לא ברור לחלוטין כיצד מוצא את דרכו החיידק לגופנו, אולם ההערכות הן שדרך ההדבקה היא במסלול של פה לפה (מזון מזוהם או נשיקה) או פה לרקטום (ממזון צואתי, או מגע פה לרקטום). אבל רק 15% מאלה שנושאים את החיידק בגופם ילקו במהלך חייהם בכיב קיבה.

 

 ( ) ( )

 

 

שינוי במינון האנטיביוטיקה כדי לנצח את החיידק

עד לאחרונה כלל הטיפול האנטיביוטי את התרופה "מוקסיפן" ואת התרופה "קלריתרומיצין" למשך שבועיים ימים או לחילופין התרופה "פלאג'יל", כשבסך הכל ניתנות שתי אנטיביוטיקות למשך שבועיים. אלא שיותר ויותר דיווחים בשנים האחרונות הראו כי החולים אינם מחלימים לאחר הטיפול הזה, וכיב הקיבה מחמיר וגורם לדימומים וצלקות ברירית הקיבה.

 

בדיקות של החיידק הליקובקטר הראו כי הוא החל לפתח מוטציות שמגלות עמידות לאנטיביוטיקות הקונבנציונליות. בפברואר השנה, פרסם ארגון הבריאות העולמי את רשימת 12 החיידקים העמידים ביותר, ביניהם "מככב" גם ההליקובקטר פילורי.

 

ממצאים אלה, הביאו בחודשים האחרונים לשינוי בהנחיות לטיפול בכיב קיבה כתוצאה מהחיידק הליקובקטר פילורי, והן כוללות כעת 3 אנטיביוטיקות במקום שתיים, יחד עם תרופה מעכבת חומציות בקיבה.

 

"אנחנו מודאגים מהעמידות של החיידק הליקובקטר פילורי", אומר ל-ynet הפרופ' אלכסנדר פיש, מנהל המכון הגסטרואנטרולוגי במרכז הרפואי סורוקה, "העמידות הזו היא המשך ליותר ויותר עמידויות של חיידקים. החיידק שתוקף בישראל נמצא עמיד ביותר, וראינו שהטיפול הקיים לא מביא לריפוי".

 

"במרבית המקרים אנחנו ממליצים על טיפול בשבועיים, בשלוש אנטיביוטיקות שנלקחות פעמיים ביום. מדובר בלא מעט כדורים לבלוע ביום, אבל ראינו שפשוט אין ברירה. במקרים מסוימים הטיפול מצליח גם למשך עשרה ימים. בכל מקרה, פחות מזה – המחלה פשוט חוזרת ומחמירה ומסכנת את החולים".

 

צפו: כך לא תידבקו בחיידקים עמידים

 

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הנחיות חדשות לטיפול באולקוס
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים