שתף קטע נבחר

לא נגמר: חוק מיסוי קק"ל חוזר לוועדת הכספים

למרות שואושרה והועברה למליאת הכנסת להצבעה שנייה ושלישית, הצעת החוק למיסוי רווחי קק"ל נמשכה וחוזרת לוועדת הכספים. ההחלטה על חידוש הדיונים באה לאחר שלמרות אישור הוועדה, הממשלה סיכמה עם קק"ל על הסדר נפרד בהמשך לשנים קודמות

ועדת הכספים החליטה היום (ב') לחדש את הדיון בסוגיית מיסוי רווחי הקק"ל, למרות החלטת הממשלה להחליף אותה בהסדר נפרד עם הקרן בהמשך להסדרים דומים משנים קודמות. במענה למהלך הממשלתי שנעשה מאחורי גבה, החליטה הוועדה למשוך אליה חזרה את הצעת החוק כדי לאשר אותה מחדש בתיקונים הנדרשים שיבטיחו את פיקוח המדינה על עסקי קק"ל.

 

נזכיר כי הצעת החוק נועדה לחייב את קק"ל בתשלום מסים על הכנסותיה, מהם הייתה פטורה עד היום. הצעת החוק נכללה במקורה במסגרת חוק ההסדרים לשנים 2016/17, אך לבקשת הממשלה לא נדונה ולא אושרה בשעתם יחד עם סעיפי החוק האחרים. לאחרונה וביוזמת האוצר, היא נשלפה מהמגירה כשפרץ המשבר על כוונת הממשלה לנצל את כספי הקרן לתמיכה בתקציב המדינה. עם זאת, מאחורי הקלעים נמשך המיקוח הכספי בין הממשלה וקק"ל במקביל להליכי החקיקה שהחלו בוועדת הכספים על נוסח הצעת החוק.

דני עטר יו"ר קק"ל (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
דני עטר יו"ר קק"ל(צילום: מוטי קמחי)
 

על פי החלופה למיסוי מלא ומיידי, הקרן תעביר שני מיליארד שקל למדינה עבור מימון פרויקטים ממלכתיים בשנים 2018/19, תיהנה מפטור ממסים עד סוף 2023 ותעבור למיסוי מלא מ-2024. הרוב שהובטח להצעת החוק המריץ את הקרן להתפשר עם הממשלה בהסכם הנוגד את רוח החוק בכך שהוא פוטר אותה מחובת תשלום המסים, כנדרש מרוב הנישומים במדינה, ובמקומו קק"ל תעביר למדינה 1.8 מיליארד שקלים בשלוש פעימות: מיליארד שקל ב-2018 ועוד שתי פעימות של 400 מיליון שקל כל אחת בשנים 2019 ו-2020.

 

יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני (יהדות התורה) הדגיש באוזני חבריה בפתח הישיבה כי "מבחינתי כיו"ר הוועדה ההסכם בין האוצר להנהלת קק"ל לא הופך את הצעת החוק המאושרת למיותרת. אני מודיע על משיכת החוק חזרה לוועדת הכספים, על מנת שנחזור לעבוד עליו".

 

בעד משיכת החוק וחידוש הדיון בו הצביעו רק 3 הח"כים הנוכחים בישיבה: מיקי לוי (יש עתיד), מיקי רוזנטל (המחנה הציוני) וגפני עצמו. ח"כ לוי אמר, "לא הסכמתי עם המהלך של האוצר מלכתחילה, ואין מילה אחרת לתאר את התנהלותו מול קק"ל מאשר סחיטה באיומים. הוועדה איננה כלי שרת בידי אף אחד. 

משה גפני יו"ר ועדת הכספים (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
משה גפני יו"ר ועדת הכספים(צילום: מוטי קמחי)
 

"ראינו איך פקידות האוצר מהלכת אימים על קק"ל וכיצד מאימת החוק, יו"ר הקרן דני עטר הסכים לשלם שני מיליארד שקלים. אבל רק לאחר שדירקטוריון הקק'ל דחה את הסיכום הזה, עברה כל המערכת הממשלתית לאופנסיבה וחזרה לוועדה. עשו בנו שימוש וברגע ראשון זרקו אותנו שוב הצידה. אנחנו צריכים את חוק מיסוי הקק'ל לאורך שנים. לא יתכן שכל ממשלה אחרת תתנהג כשודדי דרכים".

 

גפני סיכם: "אנחנו מחדשים דיון בחוק ממשלתי ואני מקווה שהממשלה לא תמשוך אותו. אם תחליט למשוך, אנחנו נקדם הצעת חוק פרטית. את כספי קק"ל צריך למסות עד למיצוי מלא ולא לעשות הסדרים לא מכובדים למדינה ולקק"ל.

 

"הסדרת מעמד הקרן גם בתשלום מיסים היא לטובת הקרן ולטובת העובדים. זה האינטרס שלהם שלא יחזיקו אותם כל הזמן כבני ערובה בכל פעם שתבוא ממשלה כזו או אחרת ותרצה למשוך כספים מהקרן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים