שתף קטע נבחר

החלוקה לא עבדה, התכנית כן

במקום בו עומד היום מוזיאון קווינס, נערכה לפני 70 שנה ההצבעה ששינתה את ההיסטוריה. תכנית החלוקה אולי לא לגמרי עבדה כמתוכנן, אבל היא זו שהובילה להקמת מדינת ישראל. השבוע שיחזרו את ההצבעה בבניין המקורי. היה מרגש

לפני 70 שנה בדיוק, ב־29 בנובמבר 1947, בישר העיתון “ידיעות אחרונות”: “מדינה עברית", אחרי שעצרת האומות המאוחדות קיבלה ברוב יחסי של שני שלישים החלטה גורלית.

בארץ ישראל, הוחלט אז, יוקמו מדינה יהודית ומדינה ערבית, ירושלים תהיה עיר בשלטון בינלאומי, והשלטון הבריטי בארץ יגיע לקצו, 30 שנה אחרי הצהרת בלפור שבה התחייבה בריטניה לסייע בהקמת בית לאומי לעם היהודי בארץ ישראל.

 

33 מדינות, ובהן המעצמות ארצות הברית וברית המועצות, רוב ארצות אמריקה הלטינית, מדינות מזרח אירופה ומדינות נוספות במערב אירופה, הצביעו בעד. 13 מדינות, ובהן מדינות ערביות ומוסלמיות, לצד יוון וקובה - הצביעו נגד. 10 מדינות, ביניהן גם בריטניה, נמנעו.

 

ההתרגשות הייתה גדולה מלהכיל והמשמעות ההיסטורית של ההחלטה השפיעה על עתידו של כל אחת ואחד מאיתנו. כולנו גם יודעים שלמחרת ההחלטה, אוטובוס ישראלי הותקף ושישה מנוסעיו נהרגו, והתקפות דומות על התחבורה היהודית החלו בכל שבילי הארץ. מהר מאוד הופכים האירועים לאלימים יותר ויותר ומלחמת העצמאות החלה.

 

ההיסטוריה שלנו מורכבת משמחות ענק ומעצב עמוק, גם היום, ועדיין, קשה שלא להתרגש שבעים שנה אחרי אותה הכרזה.השבוע החליטו במשלחת הישראלית לאו"ם, לצד הקונגרס היהודי העולמי וארגונים נוספים להוביל בדיוק שבעים שנים אחרי, שחזור של ההכרזה המפורסמת שהפכה חלום למציאות. האירוע התקיים באותו המבנה בו התקיימה ההצבעה המקורית לפני 70 שנה, השוכן כיום במוזיאון קווינס בניו יורק ועוצב מחדש כפי שהיה כאשר התקיימה ההצבעה בשנת 1947, משולחנות העץ ועד הבמה ומפת העולם על הקיר.

 

פנס עם לאודר ודנון, השבוע. צילומים: שחר עזרן ()
פנס עם לאודר ודנון, השבוע. צילומים: שחר עזרן

 

השחזור ההיסטורי של הצבעת כ"ט בנובמבר התקיים בנוכחותם של יותר מ-600 נציגי ממשלות, דיפלומטים, שגרירים, סטודנטים וארגונים יהודיים וציוניים מרחבי העולם. "היום לפני 70 שנה, בדיוק בחדר הזה, באותם המושבים בהם אותם יושבים היום, חלומו בן 2000 השנים של העם היהודי התגשם”, אמר שגריר ישראל באו"ם דני דנון. "בשנת 1897 העז תיאודור הרצל לחלום את הבלתי אפשרי, בשנת 1947 הגשים העם היהודי את הבלתי אפשרי והיום, בשנת 2017, 70 שנים אחרי, מדינת ישראל המודרנית הפכה את הבלתי אפשרי לאפשרי. מיום זה ואילך, למשך 70 השנים הבאות ולאחריהן, ישראל תמשיך להיות מגדלור של דמוקרטיה, תחנת כוח לחדשנות ואור לגוים".

 

על רקע הדינמיקה המתוחה בין האו”ם למדינת ישראל, קרא נשיא 'הקונגרס היהודי העולמי' רונלד לאודר מעל הפודיום להעניק לישראל את אותו היחס אותו מקבלות מדינות אחרות. לדברי לאודר רוחות השינוי שהביאו עימם מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש ושגרירת ארה"ב לאו"ם ניקי היילי יש בכוחן לייצר שינוי אמיתי. "ישראל מעולם לא דחתה את זכותם של הפלסטינית לריבונות משלהם", הוסיף במעמד הזה בנוגע לסכסוך ששינה את עורו בדיוק לפני שבעים שנה. "למרות זאת, אנו נמצאים כאן היום וחולמים כי שני עמים, היהודים והערבים, יחיו יחד בשלום. אני מאמין כי בנקודת הזמן הזו, כנגד כל הסיכויים, פתרון שתי המדינות הוא למעשה אפשרי בהחלט".

 

"ארה"ב תמיד תעמוד לצד ישראל". פנס עם דנון ()
"ארה"ב תמיד תעמוד לצד ישראל". פנס עם דנון

 

אורח הכבוד והנואם המרכזי באירוע היה סגן נשיא ארה"ב, מייק פנס."הנשיא שלח אותי לכאן עם מסר ברור: תחת ממשלינו, ארה"ב תמיד תעמוד לצד ישראל". פנס הדגיש את מחויבותה של ארה"ב לישראל ואמר כי "על העולם לדעת זאת, ארה"ב עומדת לצד ישראל וכך תמיד יהיה". סגן הנשיא דיבר על מחויבותו של הנשיא לסיים את הסכסוך ארוך השנים, מבלי, כך הדגיש, לסכן את בטחונה של ישראל. הוא גם הזכיר את העברת השגרירות לירושלים ואת הנסיעה הקרובה של משפחתו ושלו לארץ. פנס התייחס גם לקריאות האופטימיות של הישראלים בנוגע ליחס לישראל ואמר: "בהנהגת נשיאנו ובעזרת מאמציה של השגרירה לאו"ם ניקי היילי, דבר אחד ברור, ימי ההתנגשות בישראל באו"ם עברו".

 

"אני חושב שהביקור של פנס היה יוצא מן הכלל. מעל 20 דקות הוא נאם מהלב", סיפר רוברט זינגר, מנכ"ל הקונגרס היהודי העולמי, בראיון לידיעות אמריקה. "ישבתי בשורה הראשונה והרגשתי שזה נאום מאוד טבעי. הוא חזר ודיבר על התמיכה הבלתי מסויגת של הנשיא טראמפ והרגשנו שיש לנו ידיד אמת".

 

זינגר מספר שכשהמשלחת הישראלית לאו"ם הציעה לערוך שחזור, ראו בו משמעות בינלאומית נעלה ונרתמו. "רצינו להודות למדינות שהצביעו למען הקמת המדינה ויש לזה חשיבות מעל ומעבר". במסגרת עבודותם בקונגרס נפגשים עם נציגי רוב השגרירויות כאן בניו יורק. זינגר מספר שההצבעה נוכחת בכל מפגש. "בכל פעם שאנחנו מגיעים למפגש כזה אנחנו מתעקשים לציין ולהודות על שהיו בעד הקמת המדינה. אנחנו כעם יהודי יודעים להעריך את החברים שלנו גם בתקופות קשות".

 

זינגר מזכיר כי למרות האיומים וההסתיגויות, המצב של ישראל בעולם הרבה יותר אופטימי מכפי שלפעמים מרגיש. "היום לישראל יש דיפלומטים ב-158 מדינות, אז כנראה שהיום התמיכה בנו חוצה את ה-33. אנחנו מקרוב, רואים את היחס המאוד חיובי. גם עם אלו שאין לנו איתם יחסים בינלאומיים".

 

ארגון STANDWITHUS גם הוא היה שותף לאירוע המיוחד. שחר עזאני, מנכ"ל הארגון בחוף המזרחי, ציין כי "חשוב היה לראות פנים צעירות באולם, כאלו שיכלו לחוות את האירוע המרגש, בדיוק במקום בו התרחש ולקחת המטען החשוב עימם, הלאה, אל קרקע המציאות". לפני מספר חודשים, מספר עזאני, כאשר קיום האירוע עמד בסכנה, נרתם הארגון, לצד ארגונים נוספים, להפעיל לחץ על הנהלת המוזיאון לקיים את האירוע. "ציונות היא נחישות", אמר. "נחישות ואמונה בצדקת הדרך. אז, היום ומחר".

 

בסיום שחזור ההצבעה פצחו רקדנים בריקודי הורה, בדומה לריקודי היישוב היהודי בארץ לאחר ההצבעה ונינט, הגיע במיוחד לביצוע מרגש של "ירושלים של זהב"ושל המנון התקווה.

זינגר חותם ומזכיר כי היום כמדינה מפותחת ומוערכת במגוון תחומים, נראה לנו שישראל היא עובדה קיימת, אבל חשוב תמיד לזכור שרק לפני שבעים שנה, לא הייתה לעם ישראל מדינה.

 

 


פורסם לראשונה 01/12/2017 13:13

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"לחלום את הבלתי אפשרי". דנון
מומלצים