שתף קטע נבחר

עלייתו ונפילתו של היועץ שמסבך את טראמפ

"לא הייתה שום קנוניה", הגיב טראמפ - אבל חקירת "רוסיה גייט" נושפת בעורפו. הגנרל הוותיק מייקל פלין נסק לתפקיד היועץ לביטחון לאומי לאחר שהלהיב את טראמפ עם קריאותיו לשלוח את קלינטון לכלא - אבל הנפילה הייתה מהירה עוד יותר. זה האיש שעומד בלב החקירה

 

 

מייקל פלין היה הגנרל החביב ביותר על הנשיא דונלד טראמפ. הוא מצא את עצמו נוסק במהרה לפסגה לאחר נאום מלהיט יצרים בוועידה הלאומית הרפובליקנית של 2016 שבו קרא לשלוח לכלא את הילרי קלינטון – שאחריו תגמל אותו טראמפ במשרה המבוקשת של היועץ הבכיר לביטחון לאומי. 

 

אבל הנפילה שלו הייתה עוד יותר מהירה. הוא פוטר על ידי טראמפ לאחר חודש בלבד בבית הלבן ונותר להתמודד עם חקירה מסובכת שהובילה אותו אתמול להודות בכך שיקר ל-FBI בנוגע לקשריו עם שגריר רוסיה בוושינגטון. בתגובה ראשונה אחרי שפלין הודה כי שיקר, הסכים טראמפ לומר רק: "לא הייתה שום קנוניה".

מייקל פלין (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מייקל פלין(צילום: AFP)

טראמפ במסיבת העיתונאים, היום (צילום: MCT) (צילום: MCT)
טראמפ במסיבת העיתונאים, היום(צילום: MCT)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

טראמפ ופלין, בימים אחרים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
טראמפ ופלין, בימים אחרים(צילום: AFP)

פלין, 58, הוא הגורם הבכיר הראשון בבית הלבן של טראמפ שהואשם בחקירה הנרחבת בראשותו של החוקר המיוחד רוברט מולר בנוגע לתיאום אפשרי בין רוסיה לבין הקמפיין של הנשיא הנבחר. הוא גם הראשון מבין היועצים לביטחון לאומי שהואשם מאז אמצע שנות ה-80.

 

הגנרל החריף שקטל את קלינטון: "נכס שלא יסולא בפז"

פלין נודע בעיקר הודות לאישיות החריפה והנצית שלו – דימוי קשוח שאותו רצה טראמפ לאמץ בפני ארצות הברית ובפני העולם במהלך קמפיין הבחירות בשנה שעברה. טראמפ העריץ את "הגנרלים שלי" כפי שתיאר את אנשי הצבא הבכירים שהביא לקמפיין שלו, ועבור פלין – הקשר שהלך והתהדק עם מועמד השוליים של המפלגה הרפובליקנית שינה את חייו.

 

לפלין הייתה נוכחות רבה בקמפיין של טראמפ, והופעתו נועדה לתת נופך ביטחוני לבחירות שלא היו בהן הרבה שמות מבוססים בתחום. באירועים שונים של הקמפיין ובוועידה הרפובליקנית היה זה פלין שהנהיג את הקריאות "שלחו אותה לכלא" בנוגע למועמדת הדמוקרטית והתנהלותה בפרשת המיילים.

הגנרל החביב על הנשיא טראמפ (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הגנרל החביב על הנשיא טראמפ(צילום: AFP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

 

הקריירה הצבאית המהוללת של פלין בתור מומחה מודיעין הסתיימה בפרישה כפויה על ידי ממשלו של קודמו של טראמפ, ברק אובמה. כגנרל בדימוס של הצבא האמריקני, הוא גישש אחר הזדמנויות לייעץ לחברות ביטחוניות בתחום הסייבר ואף הקים חברת ייעוץ משל עצמו. אבל הערצתו הגוברת של טראמפ נתנה לפלין את ההבטחה שיקבל תפקיד לאומי מרכזי ופורום פומבי למאבקיו ב"איסלאם הרדיקלי" ובממשל אובמה.

 

טראמפ שיבח את פלין כ"נכס שלא יסולא בפז" בנובמבר 2016 כשמינה אותו להיות היועץ לביטחון לאומי. גם אחרי שטראמפ כבר פיטר את פלין בחודש פברואר, הנשיא המשיך לרחוש כבוד רב לפלין, והתלונן ש"אדם כה נפלא" נפגע מהדלפות ותקשורת טורדנית.

 

הדרך של פלין לבית המשפט החלה ביום שטראמפ נבחר

מסלולו של פלין לבית המשפט בעצם התחיל עם שני אירועים שהתרחשו באותו היום – יום הבחירות לנשיאות בשנה שעברה. באותו הבוקר, פלין פרסם מאמר דעה בעיתון הפוליטי The Hill, ובו חזר על מסרים של הממשל הטורקי. באותו הערב זכה טראמפ בבחירות, ודחף קדימה את הגנרל לשעבר שהיה ידוע במתקפותיו נגד האיסלאם.

 

בתוך שבועות, פלין מונה ליועץ לביטחון לאומי ומשרד המשפטים החל לבחון את אותו מאמר דעה שכתב כראיה אפשרית לך שאיש הצבא לשעבר פועל כסוכן חוץ שאינו רשום. בעוד עורכי דינו של פלין החלו בתהליך כדי לבדוק אם עליו להירשם תחת החוק לרישום סוכני חוץ, פלין קיים שיחת טלפון עם השגריר הרוסי לארה"ב, סרגיי קיסליאק, שהוקלטה על ידי הממשל האמריקני – וגם צדה במהרה את עיני משרד המשפטים.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

הוא תוחקר בידי סוכני FBI ב-24 בינואר בנוגע להתקשרות שלו עם שגריר ההרוסי ואם השניים שוחחו על הסנקציות שהוטלו על רוסיה בימים האחרונים של ממשל אובמה בעקבות קביעת סוכנויות המודיעין האמריקנית כי מוסקבה התערבה בבחירות.

 

ימים ספורים אחר כך, מי שהייתה אז ממלאת מקום שרת המשפטים סאלי ייטס הזהירה את הבית הלבן כי פלין חשוף לסחיטה של הרוסים וכי ייתכן שהוא שיקר בנוגע לתוכן שיחותיו עם השגריר. גורמים בבית הלבן לא פעלו מיד נגד פלין, והוא לא התבקש לפרוש מתפקידו עד שהחלו דיווחים שלפיהם הוא כן שוחח עם הבכיר הרוסי על הסנקציות וכי גורמים במשרד המשפטים מודאגים לגבי התנהלותו.

 

ההבטחה העסקית שהפילה בפח

בשבועות שאחרי פיטוריו, פלין נרשם בדיעבד במשרד המשפטים והצהיר על 530 אלף דולרים שקיבלה חברת הייעוץ שלו בשביל עבודת שתדלנות שעשתה עבור איש עסקים טורקי – פעילות שהייתה יכולה לסייע גם לממשל הטורקי. גם שותפו העסקי של פלין, ביג'אן קיאן, חתם על הצהרה.

 

בהצהרותיהם, שני הגברים הציגו חוזה שפלין חתם עליו בחודשים האחרונים של קמפיין הבחירות שקורא לחברה שלו, "פלין אינטל גרופ", לאסוף מידע שיכול לתמוך בתביעה פלילית נגד פתהוללה גולן – איש הדת הטורקי הגולה שנשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, טוען כי ניסה להפילו בשנה שעברה בהפיכה צבאית ודורש להסגירו. ארה"ב דחתה את קריאותיו של ארדואן מחוסר ראיות.

השגריר הרוסי סרגיי קיסליאק (צילום: AP) (צילום: AP)
השגריר הרוסי סרגיי קיסליאק(צילום: AP)
 

אך הגילוי בדיעבד של פלין בנוגע לעבודתו לא סיפקה את התובעים הפדרלים, ופלין החל להיחקר, ותוך זמן קצר גם סוכני FBI החלו לשאול שאלות לגבי כמה ידעו פלין וקיאן על איש העסקים הטורקי ששכר את שירותיהם. כשהתובע המיוחד מולר מונה לתפקיד במאי, הוא התייחס גם לחקירה הזו.

 

החוזה הטורקי שעליו חתמה חברת הייעוץ של פלין הייתה ההבטחה העסקית המשמעותית הראשונה שלו מאז שעזב את הצבא. פלין זכה לשבחים כקצין מודיעין באזורי לחימה כמו אפגניסטן ועיראק וזכה ביולי 2012 לשרת כראש סוכנות המודיעין של הצבא האמריקני.

 

הוא נשאר בתפקיד הבכיר הזה כשנתיים, וספג ביקורת מגורמים בממשלו של אובמה על הניהול שלו ועל המזג שלו, ולבסוף התבקש לפרוש באוגוסט 2014. הקריירה הפוסט-צבאית שלו הייתה סדרה של עבודות ייעוץ וכסאות בדירקטוריונים של קבלנים ביטחוניים קטנים. ב-2015 נסע למזרח התיכון כדי לתת אמינות להצעה לשיתוף פעולה רוסי-אמריקני פרטי בתחום הגרעין שפרטיו עדיין לא הושלמו. הוא גם קיבל תשלומים מכמה חברות זרות, ועכשיו הכסף הזה חוזר לרדוף אותו.

פלין לצדו של פוטין באירוע של רשת RT הרוסית במוסקבה, דצמבר 2015 ()
פלין לצדו של פוטין באירוע של רשת RT הרוסית במוסקבה, דצמבר 2015

 (צילום: verola.livejournal.com) (צילום: verola.livejournal.com)
(צילום: verola.livejournal.com)
 

ועדות קונגרס שחקרו את פלין מוקדם יותר השנה מצאו שהוא קיבל תשלום בגובה 37 אלף דולר מרשת הטלוויזיה הרוסית RT כדי לקחת חלק באירוע של החברה במוסקבה בדצמבר 2015. פלין זכה לקבלת פנים מרשימה ומכובדת והושב לצדו של הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין בארוחת הערב המפוארת. רשת התקשורת הרוסית הוגדרה מאז על ידי הקהילה המודיעינית בארה"ב בתור זרוע תעמולה של ממשלו של פוטין.

 

פלין גם נתון לחקירה של המפקח הכללי של משרד הביטחון שמטרתה לקבוע אם הוא בעצם לא קיבל את אישור הממשלה הנדרש לפני שקיבל כספים ממשלות זרות.

 

עלה לגדולה בחוגים שמרניים: "האיסלאם הוא סרטן"

עלייתו של פלין בחוגים השמרניים הגיעה כשהחל להפוך למבקר גלוי של מדיניותו של ברק אובמה נגד הטרור. פלין קרא לגישה אגרסיבית יותר נגד ארגון המדינה האיסלאמית (דאעש) והפנה את האש שלו בעיקר לדת האיסלאם, וקרא לה "סרטן" ו"אידיאולוגיה פוליטית" ש"בהחלט מסתתרת מאחורי דת".

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
  

על הגל הזה הוא רכב גם בקמפיין של טראמפ, והצטרף אליו בעצרות וכך טיפס אל המעגל הפנימי של הקמפיין. הוא בעיקר הפך לפנים של קריאתו של טראמפ לשלוח את קלינטון לכלא על רקע שימוש חשוד בשרת המיילים שלה. "אם הייתי עושה עשירית ממה שהיא עשתה, הייתי הולך היום לכלא", אמר פלין בוועידה הרפובליקנית בנאום הכי מפורסם שלו כנראה.

 

ההודאה באשמה של פלין אתמול מקרבת עוד יותר את החקירה בפרשת ההתערבות הרוסית בבחירות אל המעגל הקרוב של נשיא ארה"ב. הדמוקרט הבכיר בוועדת המודיעין של הסנאט, מארק וורנר, הודיע אמש כי הוא ועמיתיו יבקשו לזמן שוב לשימוע את חתנו ויועצו הבכיר של טראמפ, ג'ארד קושנר – שמסתמן כדמות מפתח בפרשה ואף דווח כי הוא שהנחה את פלין לפנות לרוסים בנוגע להצבעה במועצת הביטחון נגד ישראל בדצמבר אשתקד – לפני השבעתו של טראמפ ובזמן כהונת אובמה.

 

פלין התייצב אתמול בבית משפט פדרלי בארה"ב ובמסגרת הסדר טיעון הודה ששיקר ל-FBI כשטען כי בפגישתו בדצמבר 2016 עם שגריר רוסיה בארה"ב לא דן איתו בסנקציות שהטיל ממשל אובמה על מוסקבה. בעת קיום הפגישה עם שגריר רוסיה לא נשא פלין בתפקיד רשמי ולא היה אמור לשאת ולתת עם הרוסים על ענייני מדיניות.

 

בהודעה שפרסם אתמול פלין הוא אמר כי הוא מכיר בכך שהמעשים שבהם הודה בבית המשפט היו מעשים שגויים. הוא הוסיף כי הוא משתף פעולה עם משרדו של התובע המיוחד וכי זה תואם את האינטרס של משפחתו ושל ארה"ב. פלין אמר עוד כי היה לו קשה מאוד לשאת את ההאשמות שלפיהן בגד בארצו. הרשעתו של פלין תאפשר לגזור עליו עונש של עד חמש שנות מאסר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים