שתף קטע נבחר

הצהרת טראמפ: התגובה הפלסטינית והסעודית צפויה להיות מתונה

ניסוח הצהרת נשיא ארה"ב בנוגע להכרה בירושלים כבירת ישראל יקבע אם טראמפ יצית אש במזה"ת. תמיכה ברעיון שתי המדינות ואי העברת השגרירות האמריקנית לירושלים יובילו לתגובה מתונה יחסית בשטחים. ואיך תשפיע ההכרזה על התקרבות ישראל ומדינות ערב המתונות ובראשן סעודיה?

 

טראמפ. נכנע ללחץ (צילום: EPA) (צילום: EPA)
טראמפ. נכנע ללחץ(צילום: EPA)

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נכנע כנראה ללחץ שהפעילו עליו מדינות ערב, הפלסטינים, האירופים וסוכנויות המודיעין של ארה"ב, ולכן לא יודיע על העברת שגרירות ארה"ב לירושלים במועד קרוב. זה יידחה בכמה שנים, אולם טראמפ מתכוון ללכת על חלופה קלה יותר לעיכול בזירה המזרח-תיכונית והעולמית ויכיר במציאות הקיימת כיום - כלומר בירושלים כבירת מדינת ישראל.

 

אפקט הכרזת טראמפ: "כוחות מארינס יתגברו שגרירויות במזה"ת"

 

ניסוח הדברים שייאמרו בשעה 20:00 בערב הוא שיקבע אם טראמפ יצית אש במזרח התיכון, או שאחרי סערת מחאה קצרה יחזור השטח בגדה ובעזה לשגרה. אגב, גם השגרה אינה רגועה ממש, וגם בימים אלה היא משובצת בטרור לאומני ובהתלקחויות מקומיות בין מתנחלים לפלסטינים ובין פלסטינים לכוחות הביטחון.

 

נתניהו ואבו מאזן. תגובתו של יו"ר הרשות עשויה להשפיע (צילום: GettyImages) (צילום: GettyImages)
נתניהו ואבו מאזן. תגובתו של יו"ר הרשות עשויה להשפיע(צילום: GettyImages)

שריפת תמונתו של טראמפ בבית לחם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שריפת תמונתו של טראמפ בבית לחם(צילום: AFP)

סביר להניח שהנשיא טראמפ עדיין רוצה מאוד להשיק את "דיל המאה" ליישוב הסכסוך הישראלי-פלסטיני. לכן הוא גם יתחשב במחאות של סעודיה ושל אבו מאזן. התוצאה תהיה שהוא יבחר בניסוח המתון ביותר על הסקאלה וימתיק את הגלולה בהכרזה שהוא תומך ברעיון שתי המדינות לשני עמים. בקיצור, טראמפ רוצה לרצות את בוחריו היהודים והאוונגליסטים, ומצד שני אינו רוצה שיאשימו אותו במהומות דמים שיגבו חיי אדם במזרח התיכון עקב הכרזתו היום.

 

במערכת הביטחון מעריכים שאם טראמפ יכריז על הכרה עקרונית בירושלים כבירת ישראל אבל יחתום על המכתב הדוחה את העברת השגרירות האמריקנית לירושלים, התגובה בשטחים תהיה מתונה יחסית. לכן גם היערכותו של צה"ל בשטחים לא תוגברה, והמשטרה אף היא לא נקטה צעדי כוננות מרביים. צה"ל העמיד בכוננות כמה גדודים כדי לתגבר את הכוחות במוקדי חיכוך אם יתפתחו מהומות ביהודה ושומרון, אבל הכוונה היא להמשיך במדיניות שמפרידה בין פעילי הטרור והאלימות הלאומנית לבין האוכלוסייה שאינה רוצה בכך.

 

גורם קריטי שיקבע את התנהלות האוכלוסייה הפלסטינית הוא אבו מאזן. תגובתו להכרזת טראמפ הערב עשויה להתסיס, או לחלופין - להרגיע את השטח. זה מבחן עבורו והוא יודע זאת, וגורמי מודיעין ישראלים מעריכים שהוא עלול דווקא להתסיס את השטח כדי להשאיר אחריו מורשת של מנהיג לאומני שבשעת צרה מתייצב בראש המחנה.

 

חמאס ינסה להתסיס

אבל סביר להניח שאבו מאזן לא ירצה לשבור את הכלים עם האמריקנים ולנתק את הקשרים איתם כפי שהוא מאיים לעשות, כיוון שהוא זקוק לסיוע הכספי שהוא מקבל מהם. חמאס כמו חמאס ינסה ככל האפשר להתסיס את הפלסטינים תושבי הגדה ובה בשעה יאפשר מחאה מבוקרת בעזה, כדי שלא תתפתח למהומות שיסכנו את שלטונו.

 

מי שמובילה את מדינות ערב היא סעודיה, וצריך לקחת בחשבון את איומיו של יורש העצר, מוחמד בן סלמאן, בנוגע להעברת השגרירות האמריקנית לירושלים. אבל הכרזתו העקרונית של טראמפ לא תקלקל את הקשרים הטובים בין וושינגטון לסעודיה ולמדינות המפרץ האחרות וגם לא את הזירה המשתפרת בהתמדה ביחסי ישראל וסעודיה ומדינות המפרץ. הרי הוא יכריז שהוא מכיר בירושלים כבירת ישראל מבלי לפרט את הגבולות ומבלי לשלול את האפשרות שבחלק מהעיר תהיה בירת המדינה הפלסטינית.

 

לבסוף, צריך לציין גם את מזג האוויר הסוער, שאינו מעודד את הפלסטינים לצאת לרחובות ולהפגין ולהשתולל. בכל מקרה, המבחן האמיתי לתגובת השטח יהיה ביום שישי אחרי התפילות במסגדים בירושלים, ביהודה ושומרון, בעזה ובעולם המוסלמי כולו. אז נדע איך השטח והעולם המוסלמי מגיבים להכרזת טראמפ, והצפי הוא שהתגובה על הנאום היום תהיה מתונה יחסית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים