שתף קטע נבחר

אהבה עם HIV: בן הזוג שלי חיובי ואני לא

נתנאל ובן התחילו לצאת לפני תשע שנים, שנתיים אחרי שנתנאל גילה שהוא נשא HIV ונאלץ להתמודד בעיקר עם קושי חברתי ועם סטיגמות מיושנות. האהבה היום פורחת ולפני שנה בני הזוג התחתן. "הבעיה של הנשאים היא בעיקר חברתית, חוץ מזה אין שום בעיה"

בשיתוף הוועד למלחמה באיידס

 

נתנאל גילה שהוא נשא HIV בגיל 23, לפני 11 שנים. שנתיים לאחר מיכן הוא הכיר את בן. מאז האהבה פורחת ולפני שנה השניים התחתנו. כיום נתנאל ובן (השמות האמיתיים שמורים במערכת) הם זוג נשוי שמנהל אורח חיים בריא ואוהב ככל זוג. לחיות עם HIV, הם מדגישים, זה כמו לחיות עם כל מחלה כרונית שאינה מדבקת. הבעיה לטענתם היא חוסר המודעות והסטיגמות שנותרו תקועות אי שם בשנות ה-80.

 

נתנאל גילה שהוא נשא HIV בתחילת שנות העשרים שלו. "הדביק אותי כנראה בן זוג שלא ידע שהוא נשא. אחרי שנפרדנו וכבר היה לי בן זוג אחר קיבלתי טלפון ממישהו שלא הסכים להזדהות, הוא אמר לי שהוא ממליץ לי להיבדק כי בן הזוג הקודם שלי נשא. זאת הייתה הפעם הראשונה ששמעתי את המילה איידס", מספר נתנאל.

 

נתנאל ובן זוגו באותה תקופה הלכו להיבדק ושניהם קיבלו תשובה חיובית. "עולמי חרב עליי. מבחינתי HIV היה יותר גרוע מסרטן, אבל הרופאים הסבירו לנו שמדובר במחלה כרונית ושאין לה תופעות לוואי".

 

כמה זמן לקח לך לעכל את הבשורה?

"בהתחלה מה שהעסיק אותי היא העובדה שהדבקתי את בן הזוג שלי. אבל אז הסתבר שבן הזוג הקודם לא היה בכלל נשא. אז אנחנו לא יודעים ממי נדבקתי".

 

זה מטריד אותך שאתה לא יודע ממי נדבקת?

"כבר לא, אני לא מאמין שמישהו עשה את זה בזדון. זו טעות שאני לוקח עליה אחריות. ידוע שההדבקות קורות היום מאנשים שלא יודעים שהם נשאים".

 

בן ונתנאל הכירו כידידים שנתיים לאחר שנתנאל גילה שהוא נשא. נתנאל חשף את נשאותו כחודש אחרי שהכירו, כשהשניים הבינו שהקשר הולך לכיוון מערכת יחסים רומנטית ורצינית. "הוא היה מאוהב בי, אף אחד לא היה מאוהב בי כמו שהוא היה. הרגשתי נוח לספר לו", אומר נתנאל. בן מספר שהחשיפה של נתנאל עברה מבחינתו חלק, "לא התרגשתי", הוא מעיד.

 

לא חוששים. זוגיות עם HIV (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
לא חוששים. זוגיות עם HIV(צילום: Shutterstock)

 

לא חששת בכלל?

"היום אני יודע שאין סיבה לחשוש, אז לא ידעתי ובכל זאת לא נבהלתי. להיפך, זה מאוד ריגש אותי. הייתי מאוהב, לא ראיתי בעיניים. הרגשתי אליו יותר קירבה, חשבתי על מה הוא היה צריך לעבור כדי לספר לי. מיד אחרי זה התחלתי ללמוד את הנושא. הוא לקח אותי לפגישות עם הרופא שלו שהסביר לי על הטיפול".

 

נתנאל, אתה לא חששת להיכנס לקשר עם מישהו שהוא לא נשא?

"חשש תמיד היה. התאהבתי פעם בסטודנט לרפואה, חשבתי שבגלל שהוא בא מרפואה הוא יבין אותי, אבל הוא לא. זה ערער אותי. אם בחור אינטליגנט ונאור כמוהו אומר לא - איזה סיכוי יש לי?"

 

ואיך המשפחות שלכם הגיבו?

נתנאל: "למשפחה שלי היה בהתחלה מאוד קשה, עד אז הם גם לא ידעו שאני הומו. אבל אמא שלי היא פייטרית, היא תהפוך עולמות ולא תוותר".

 

בן: "לקרובים שלי לא סיפרתי בהתחלה כי זה לא נראה לי רלוונטי. אבל כשסיפרתי הם הגיבו בסדר גמור. החברים המשותפים גם יודעים אבל זאת ההחלטה של נתנאל לספר".

 

הסטיגמה של החברה

אחד הקשיים של אדם שחי עם HIV, מספר נתנאל, הוא הנושא החברתי ובייחוד השאלה למי לספר ומתי. "אם אני יוצא לדייט, אני יודע שאם נתנשק לא יקרה כלום. האם אני יכול לנשק אותו בלי להגיד לו? איפה זה שם אותו ואיפה זה שם אותי"?

 

התחום הרומנטי בקרב אנשים שחיים עם HIV הוא קשה במיוחד, מדגיש נתנאל. "אם תספר לדייט שלך יקרו שני דברים: סביר להניח שהוא לא יסכים להמשיך לצאת איתך. יש בחור שאתה נמשך אליו ויש כימיה מטורפת. נמנע ממך הדבר הנקי הזה - פשוט ליהנות מהרגע. אבל הבעיה העיקרית היא לא שאפסםס סטוץ אלא שאני מספר למישהו שעלול לחשוף אותי".

 

יש היום יותר מודעות מבעבר ל-HIV?

"יש יותר מודעות. הבעיה היא עם אנשים שלא רוצים לקיים יחסי מין עם קונדום. נכון, HIV כבר לא מדבק דרך נשאים מטופלים אבל מצפים שהם יגידו שהם נשאים. הם לא יגידו, כי הם לא באמת מדבקים והם לא רוצים להיחשף בפני זר. כל אחד צריך לקחת אחריות ולדעת איך נדבקים".

 

הסיבה שנתנאל ובן לא נחשפים בשמם האמיתי היא כי נתנאל עובד כגנן בגן ילדים והוא נתקל בעבר ביחס עוין ומפלה. "סיפרתי פעם לאחת הסייעות בגן כחברה וזה הגיע לאוזניים שלא היו אמורות לשמוע. ניסו להוציא אותי מהגן בטיעונים שונים. אנשים לא יודעים שלהידבק זה הרבה יותר קשה ממה שהם חושבים".

 

אבל היחס המפלה לא נגמר במקום העבודה. "פעם הלכנו לעשות מסאז' ותוך כדי העיסוי, נתנאל סיפר למעסה. היא כעסה עליו ולא הסכימה להמשיך. איך HIV רלוונטי לעיסוי? אנשים פשוט לא מודעים", מספר בן. "זה אף פעם לא נגמר", מוסיף נתנאל "כשאתה עושה טיפולי פנים, אתה צריך לספר או לא? ומה קורה כשאני הולך לרופא שיניים או כל רופא אחר? בעיקרון, אני לא צריך לספר לאף אחד כי כל רופא אמור להיות סטרילי. עד לפני כמה שנים כשהייתי הולך לרופא הייתי צריך לחכות אחרון בתור בגלל הסטריליזציה. היום זה כבר לא חוקי, זאת אפליה".

 

מה לגבי הולדת ילדים?

בן: "אני מכיר זוג שיש להם. היום זאת לא בעיה כי הווירוס נמצא בנוזל הזרע ולא בתאי הזרע. עושים תהליך פשוט של שטיפת זרע וכך הווירוס לא עובר לעובר. גם גברים וגם נשים נשאים יכולים להביא ילדים בלי שהווירוס יעבור לילדים".

 

נתנאל: "בן מאוד רוצה לעשות ילד עם אם ביולוגית. אפשר לעשות שטיפת זרע ואין סיכון אבל שוב עולה כאן עניין החשיפה. גם לגבי פונדקאות - האם מבחינת החוק הפונדקאית אמורה לדעת שאני נשא"?

 

ומעבר לכך, האם ה-HIV נוכח בחיים שלכם כזוג?

בן: "אנחנו בכלל לא חושבים על זה. כשיש לך בן משפחה שחולה בסרטן כל המשפחה מרגישה את זה, כי הטיפולים מאוד קשים, יש תופעות לוואי וחשש של מה יקרה. לנו אין את זה".

 

נתנאל: "אנחנו לא מתעסקים בזה. היום אני נשוי, יש לי קריירה ומשפחה אוהבת, אבל יש הרבה אנשים שלא נמצאים במקום הזה. אנשים חייבים להבין שהיום לא נדבקים מנשא HIV. מי שחי עם HIV מטופל והוא לא מדבק. הבעיה של הנשאים היא בעיקר חברתית, חוץ מזה אין שום בעיה".

 

בשיתוף הוועד למלחמה באיידס

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
גאים באהבה. חולמים על משפחה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים